Slika je simbolična.
Čaka nas vremensko pester konec tedna. Po toplih pomladnih dnevih se nam zopet obetajo nizke temperature in deževje.

Ljubiteljski vremenoslovci na portalu Neurje.si so za ta konec tedna in naslednji teden ponovno napovedali vremenski preobrat.

Po izrazito toplih pomladnih dnevih se lahko vrnejo tudi temperature pod ničlo.

Prihaja spomladanska pozeba

Kot so navedli, nam bo vreme v prihodnjih dneh ponujalo občutno hladnejši zrak. Tudi tokrat se nam tako obeta spomladanska pozeba, ki bo to leto zgodnejša kot pretekla leta.

»V začetku drugega tedna nas bo zajel občutno hladnejši zrak, ki prinaša (sedaj že praktično vsakoletno) spomladansko pozebo. Hladen zrak bo nad našimi kraji vztrajal do sredine prihodnjega tedna, nato sledi otoplitev. Predvsem v torek zjutraj bodo po večini države termometri pokazali negativne temperature (tudi do minus dve oziroma minus tri stopinje Celzija).

Kakšen vpliv bo to imelo na rastline v vegetaciji je še vprašanje, saj je omenjena ohladitev zgodnejša, kot pretekla leta,« so zapisali na portalu Neurje.si.

Obetajo se temperature pod ničlo

Tudi Agencija Republike Slovenije za okolje napoveduje za naslednjih deset dni pestro vremensko dogajanje. Kot je razvidno iz modelske napovedi, se nam ta konec tedna in prihodnji teden obetajo nizke jutranje temperature. Čez dan bo večinoma oblačno, ponekod se obetajo tudi krajevne plohe ali nevihte.

»Jutri bo sprva oblačno in deževno, čez dan pa bodo padavine od severozahoda postopno ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, možna bo še kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Goriškem in ob morju okoli 17 stopinj Celzija,« so zapisali pri agenciji za okolje.

Najhladneje bo predvsem na severovzhodu in severozahodu Slovenije, kjer bodo jutranje temperature vse dni okrog ničle oziroma celo pod ničlo, vse do minus sedem stopinj Celzija.

Čez dan pa se bodo temperature gibale vse od dve pa do 20 stopinj Celzija.

V marcu in aprilu napovedanih več hladnih prodorov

Kot še navajajo na vremenskem portalu Neurje.si, se do konca marca in nato še v aprilu obeta več tovrstnih vremenskih preobratov oziroma hladnih prodorov.

»V marcu in aprilu bomo deležni kar nekaj hladnih prodorov, saj je na severu še kar konkretna zaloga hladnega zraka. Skrajni rob te hladne doline nas bo s pomočjo vetra severnih smeri dosegel v nedeljo, ko bodo jutranje temperature ponekod pod ničlo, ampak le za kratek čas. Nove padavine si ob prehodu fronte lahko obetamo šele v torek, nato pa sledi krepitev anticiklona.

V drugi polovici marca bo za višje temperature poskrbel 'afričan' (afriški anticiklon). Zaenkrat modeli nakazujejo temperature preko 20 stopinj Celzija,« so še zapisali na Neurje.si.

Starejše novice