Slika je simbolična.
V Sloveniji se več kot 48 odstotkov moških in več kot 29 odstotkov žensk sooča s prekomerno telesno težo, najbolj izstopa prav Pomurje.

Po podatkih raziskave Z zdravjem povezan življenjski slog, ki je bila izvedena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje Republike Slovenije v letu 2020, se v Sloveniji več kot 48 odstotkov moških in več kot 29 odstotkov žensk sooča s čezmerno telesno težo

Glede debelosti regionalno najbolj izstopajo Pomurje, Posavje in Jugovzhodna Slovenija.

Največ prebivalcev s čezmerno telesno maso je starih med 55 in 64 let, največ debelih pa med 65 in 74 let. V Pomurski regiji ima prekomerno telesno maso kar 40,2 odstotka prebivalcev, debelih pa je jih kar 25,7 odstotka

Vir: Raziskava Z zdravjem povezan življenjski slog
Vir: Raziskava Z zdravjem povezan življenjski slog

Prekomerna telesna teža problem že pri otrocih, največ debelih prav na severovzhodu Slovenije

Prekomerna telesna teža in debelost se v zadnjih letih vse pogosteje pojavljata že pri otrocih v osnovni šoli. Po podatkih Slofit ima neustrezno telesno težo 8,7 odstotka osnovnošolcev

Severovzhod Slovenije izstopa tudi po debelosti osnovnošolcev. V Pomurju jih je s prekomerno telesno težo kar 12,7 odstotka, kar je največ v celotni Sloveniji.

Pomurju sledita Posavska in Zasavska regija, najmanj osnovnošolcev s prekomerno telesno težo pa je v Osrednjeslovenski regiji.

Prekomerno telesno težo v Pomurju ima kar 14,4 odstotka osnovnošolcev moškega spola, kar pomeni, da ima skoraj vsak sedmi osnovnošolec prekomerno telesno težo.

Že v osnovnih šolah težave z zamaščenostjo jeter in sladkorno boleznijo

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se otroci že v osnovnih šolah srečujejo z boleznimi, ki so posledica debelosti in jih v preteklosti pri otrocih nismo poznali: »To so zamaščenost jeter, sladkorna bolezen tipa 2, povišani lipidi, holesterol in druge.«

Na NIJZ si prizadevajo, da bi prispevali k spremembi debelilnega prehranskega okolja, v katerem se otroci nezdravo prehranjujejo zaradi velike ponudbe mastnih in sladkih živil, ki se tržijo tako v realnem kot digitalnem svetu.

Za ocenjevanje prekomerne telesne teže se najpogosteje uporablja indeks telesne mase

Za grobo ocenjevanje prekomerne telesne teže v populaciji sicer uporabljamo indeks telesne mase, ki pa je za oceno stanja pri posamezniku premalo natančen.

Indeks telesne mase je razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine. Stanje hranjenosti se glede na indeks telesne mase deli v šest kategorij:

  • Do 18,4: podhranjenost,
  • od 18,5 do 24,9: normalna hranjenost,
  • od 25,0 do 29,9: čezmerna hranjenost,
  • od 30,0 do 34,9: debelost I. stopnje,
  • od 35,0 do 39,9: debelost II. stopnje,
  • 40 in več: izredna debelost III. stopnje.

Prekomerna telesna teža in debelost sta opredeljeni kot prekomerno kopičenje telesne maščobe v telesu, kar lahko poslabša zdravje, do česar pride največkrat zaradi prevelikega energijskega vnosa na eni in premajhne porabe energije za gibanje na drugi strani, še pojasnjujejo na NIJZ

»Bolj uporabne so primerjave z rastnimi krivuljami, pri katerih pediater v okviru rednih pregledov sledi razvoj otroka in odstopanja od pričakovanega prehranskega statusa med rastjo in razvojem.

Pri oceni prehranskega statusa posameznika ugotavljamo, kakšna je sestava telesa in kakšno je razmerje med pusto mišično maso (katere pomemben del je mišičnina) in maščobno maso,« so za Sobotainfo pojasnili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Persona Non Grata (nepreverjen)

Za tou so sigurno palek Američani pa Biden krijve. Gda ne odavlejo orožje te hamburgere. Bouga deca. Ka bi jih pa starše pa šola začale vzgajate pa motivejrate, tou pa nej. Vse je v glavej. Človek je na prave poute te gda oprave največje izpit skušnjave in sicer tak ka ode mijmo teh restavracij z jabolko v rokaj. Do tej poti pa je potrebno priti, premagovate ovire, se odrekate...

haklen (nepreverjen)

če se pa ne giblejo, samo v tej ekrane bulijo ko majmuni

Bub (nepreverjen)

Ti pa mižiš, kda to pišeš al ka?

In reply to by haklen (nepreverjen)

Jh (nepreverjen)

Štumpf je slab vzgled naši mladini v vseh pogledih

lol lol (nepreverjen)

Dajmo hitro še eno dva-tri mcdonaladsa odprimo pa še bole rojstne dnejve deci tan organizejrajmo.... pa še enih 10 picerij nan fali pa burgerov tudi mamo še vedno premalo.

itakjetak (nepreverjen)

Ne je problem samo v tem. Če boš vsake telko pizo ali hamburger zmazo ti nič ne bo. Bole je problem, ka se ljudje več nič ne giblejo. Ležanje pred tv-jih, buljenje v telefone pa siljenje do vsake luknje z avtom. Če se človek spravi na pločnik ali bicikl in vmes na pico zavije mu nič ne bo. Če se pa z avtom vsaki dan na drive-in postavi je pa to druga zgodba.

In reply to by lol lol (nepreverjen)

Ravno_obratno (nepreverjen)

Lidge pa deca so v prekmurji bilij prekomerno debeli že dosti prle kak je k nan prisel mcdonalds. Bole je kriva mentaliteta ker še vedno ogromno prekmurcof na zdravje in izgled ne da kaj dosti . Deci pa za zajtrk čokolešnik, marsišto se vedno misle ka je to zdrav zajtrk, potem hrenovke, pudingi, poli salame, paštete, beli kruh z nutelo... kosilo ocvrti medaljoncki pa pomfri, večerja palačinke z nutelo...med obroki pa sladkarije, čipsi pa sladke pijače. In na takšno hrano jih navajajo že od maloga ker: "vejpa to majo deca najrajši!".
Debele ženske pa se itak rade pohvalijo: "vejpa nejsan manekenka, ka bi se postiti mogla."

In reply to by lol lol (nepreverjen)

Ace info lažič (nepreverjen)

V NEMČIJI 350.000 tisoč ljudi z hudimi stranskimi učinki po cepivo KOVID..

Bub (nepreverjen)

Osnovnošolci so nej cepljeni, nehaj.

In reply to by Ace info lažič (nepreverjen)

....f000 (nepreverjen)

Ce pa doma niti vrta vec nimajo in robot jim kosi zelenico, kaj sele da bi delali na kmetiji. Raje so vse dali v najem ali prodali kulakom. Se drva jim ni potrebno delati, imajo vse na tipko. Potem pa speh, in telesna teza rastejo, se malo junk hrane in smo tam.

lukčev mesec (nepreverjen)

V Pomurju so ljudje gostoljubni in radi dajo na mizo.

Gorenjci so preveč škrt.

Starejše novice