Slika je simbolična.
Na razpis za protitočno obrambo za Severovzhod Slovenije se ni prijavil noben ponudnik, eden od razlogov je tudi premalo denarja.

Kot smo poročali včeraj, se na razpis za izvedbo letalske obrambe pred točo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ni prijavil noben ponudnik. Neurja v Sloveniji vsako leto prizadenejo tako kmetovalce, ki zaradi uničenih pridelkov navadno potrebujejo pomoč države, kot tudi objekte in infrastrukturo.

Ministrstvo je javno naročilo za Izvajanje aktivnosti, potrebnih za izvajanje posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letu 2023 objavilo 9. marca 2023, do roka pa niso prejeli nobene ponudbe

Za ponovno izvedbo skupnega javnega naročila imajo potencialni ponudniki časa do 30. marca 2023.

Avstrija proti toči s sedmimi protitočnimi letali, Slovenija letos z nobenim?

Zelo malo je kmetovalcev, sadjarjev in vinogradnikov, ki jih močna neurja s točo ne bi prizadela. Lansko leto je toča najbolj prizadela območja Pomurja, Bele krajine, Maribora, Dolenjske in Posavja.

Severovzhodna Slovenija je do letošnjega leta razpolagal z eno organizirano obrambo proti toči, preostali del Slovenije pa z nobeno. Obrambo za severovzhod Slovenije že desetletja izvaja Letalski center Maribor.

V Avstriji se proti toči borijo s kar sedmimi letali, skupno pa branijo polovico manj od terena našega enega protitočnega letala.

Na letošnji razpis prijave ni oddal niti Darko Kralj, vodja protitočne obrambe v Letalskem centru Maribor, v katerem za protitočno obrambo skrbijo že desetletja.

Razlogov za neprijavo je več, med njimi tudi premalo denarja

Darko Kralj je v pogovoru za Sobotainfo omenil, da sta razloga za to, da se na razpis niso prijavili dva. Prvi razlog je, da jih nihče ni obvestil, da je javni razpis zunaj, čeprav pozdravljajo to, da ga je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo že februarja. 

»Drugič pa, nihče ne bere poročil, kjer smo že lansko leto jamrali, da je premalo denarja. Povišali so zadevo za 15 odstotkov, stroški pa so šli v letalstvu gor za 100 in več odstotkov,« je razložil Kralj.

Kralj je omenil, da se za protitočno obrambo borijo samo kmetje. Toča povzroča škodo tudi na objektih in infrastrukturah: »Tam bi morale biti občine tiste, ki bi pritiskale na zadevo. Ker tudi na skupni infrastrukturi nastane škoda. Strehe na šolah, javnih ustanovah, kdo bo to plačal?«

V Letalskem centru Maribor se trudijo in vlagajo v projekt kar nekaj sredstev, čeprav denarja ni: »Na drugi razpis se bomo prijavili, ampak če bodo takšne številke, potem se bomo mogli zmeniti, da zmanjšamo ure letenja ali kaj drugega, kar je totalna oslarija.«

Nezadovoljstvo izrazili tudi kmetje: »Smo bolj papeški od papeža«

Nezadovoljstvo nad obrambo proti toči je med drugim izrazil tudi Franc Küčan, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Küčan: »Že več časa, dve, tri leta opozarjamo, da ministrstvo žal zavlačuje.

Zaskrbljen je tudi Franc Štih, kmet iz Noršincev pri Ljutomeru: »To je naravnost katastrofa. Tega si ne bi smeli dovoliti. Sadjarji in kmeti vlagamo res ogromno, to je res katastrofa.«

»Marsikaj bi se dalo rešiti po vzoru Avstrijcev, ampak mi smo bolj papeški od papeža. Mi pa delamo neke študije, ustanavljamo komisije, ki ne naredijo praktično nič,« je še dodal Štih.

Komentarji (13)

Gees (ni preverjeno)

Pa ka te človek sploj dela, komandira fikusu?

tra.la-la ... (ni preverjeno)

Po cele dneve piše smečene komentare na Sobotainfo, kak Debeli Fuknjenec.

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

ti kmetje samo komplicirajo
pa naj dajo proti točne mreže
pa jim toča ne bo uničila pridelka
a sedaj jim naj pa mi financiramo protitočno zaščito

. (ni preverjeno)

Tij si rejsan genij na njivo ge je pšenica pa kukurca mrežo jao jao.

In reply to by Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

kravar (ni preverjeno)

Boug dal boug vzame.

kuntakinte (ni preverjeno)

...gda de najavlena toča...te naj lublanski brezdelneži-peciklisti...pripeciklajo v regijo ge je napovejdana toča...pa marele gor odprejo...

kuntakinte (ni preverjeno)

...bar de kakši hasek od njij...

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Khmmmm (ni preverjeno)

Fajn se je nasa Prekmurska ministrica Irena pobrigala za nas. Na zacetki pa obljube za obljubo kak de naredila VSE za kmete… cccc Same lazi in prazne obljube! Pac nika je nej drugacna kak so vsi pred njo bili. Glavno ka dajo kmetan taksne subvencije ka si te kupuvlejo Porscheje, za vse ostalo pa jih briga.

tuncika

KMETJE združite se in kupite letalo (ne poršeje in velike traktore).

. (ni preverjeno)

Ja seveda kmet keri ma 100 he zemle de jo obdelavo z imt 533 traktoron ali pa z motiko.

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

Izvajalec je pa rejsan genijalec vej pa ponudbo naj da, či do njemi premalo ponujali ne zeme. Ka bluzi o premalo denarja či je nej dao ponudbo.

rabulfa

Glavno ka so pejnezi za ukrajinske bombe

lendavčan1 (ni preverjeno)

Izgleda enim je vseeno tak so butasti takim ni pomoči.

Starejše novice