*Fotografija je simbolična
Ali lahko računalniški zaslon nadomesti pouk v živo? Ali lahko udobna postelja predstavlja trde šolske klopi? Pižama nadomesti oblačila, ki so včasih pripravljena že en dan prej? Lahko zvoki računalnika ponazorijo šolski zvonec ob koncu pouka?

Ko je Slovenija marca 2020 razglasila epidemijo koronavirusa, si je bilo težko predstavljati, kako se bo šola, kot ena najpomembnejših institucij mlajše generacije, sploh nadaljevala. Ker je dandanes naše življenje praktično neločljivo povezano s spletom, je bila šola na daljavo najbolj logična rešitev.

Pri tem pa se poraja vprašanje, ali se je njen pomen na tak način sploh ohranil. Morda začasno, če vemo, kdaj se bo šolsko življenje vrnilo nazaj in kdaj se bodo šolarji vrnili v šole. Vendar zaenkrat so to le vprašanja, dnevi, tedni in meseci pa minevajo brez odgovorov.

Kvaliteta pridobljenega znanja na daljavo

Pravijo, da lahko z znanjem spreminjamo svet, toda ali je znanje, pridobljeno v tem času, dovolj, da si lahko sploh upamo sanjati o spreminjanju sveta? Kvaliteta prenesenega znanja preko interneta se ne more meriti s kvaliteto poučevanja v živo.

Stopnja motivacije v učilnici ni primerljiva z motivacijo v domačem in sproščenem okolju, priznavajo šolarji, velik delež učencev ima slabo internetno povezavo in težjo dostopnost do elektronskih naprav. 

Učitelji ali roboti?

Programi, ki prenašajo video pouk učiteljev ali profesorjev, ne morejo nadomestiti njihove žive pojave, še poudarjajo nekateri šolarji. Besede in glasovi ne predstavljajo niti polovičnega deleža komunikacije, kar pomeni, da so učenci prikrajšani za telesno govorico in mimiko obraza, ki je spletna kamera ne more zajeti v celoti, veliko učencem pa prav neverbalna komunikacija predstavlja pomemben del učenja. 

Kljub temu pa si lahko šolarji dandanes nerazumljeno snov razložijo v nekaj trenutkih, saj je spekter informacij in vsebin zelo širok in javno dostopen. Tako tudi takšen način poučevanja ne bi smel predstavljati luknje v izobrazbi, če šola na daljavo ne bi trajala predolgo. 

Kako na takšen način dela gledajo profesorji?

»Šolanje na daljavo postaja realnost zadnjega leta dni. Za nekatere predstavlja zlo, nekateri so se vdali v usodo, je pa tudi kar nekaj takšnih, ki jim je takšen način dela všeč – nikdar ne bomo zadovoljili vseh,« pravi Mateja Krumpak, pomočnica ravnatelja in profesorica na II. gimnaziji Maribor.

Po dogovoru na ravni II. gimnazije poteka vsaj 50 odstotkov pouka v živo preko videokonferenc, s čimer so dijake razbremenili stresa in dodatnega dela.

»Z ustnim in pisnim preverjanjem znanja na daljavo, otroke držimo v šolski kondiciji, vendar ugotavljamo, da ta ni niti približno takšna, kot bi bila v šoli. Pomanjkanje znanja nižjih letnikov bomo poskusili nadoknaditi v prihodnjem šolskem letu, maturanti pa so pred zelo težko preizkušnjo in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da jim pomagamo ter jih usmerimo na pravo pot,« še obljublja Krumpakova.

Šolarji izgubljajo motivacijo

Osnovnošolka osmega razreda, Arja Suhadolnik, pravi, da ji pouk na daljavo ni všeč, saj opaža, da se nekateri učitelji delu ne posvečajo tako kot v šoli. V šoli jim snov razložijo, preko spleta pa le povejo bistvo.

Pri večini predmetov nima motivacije, učenje pa ji je veliko težje, saj mora vse predelati sama, ker jim snov, ki jo morajo predelati, pošljejo preko spleta.

Njena sestra Aljana Suhadolnik, dijakinja drugega letnika, pa dodaja, da se težje organizira, odkar pouk poteka na daljavo. Pravi, da je naporno gledati ves dan v zaslon, vendar meni, da ni prikrajšana, saj predelajo predvideno snov, kljub temu pa se zaveda, da to ni rešitev na dolgi rok. 

Šola kot dejavnik socializacije 

Če torej predpostavimo, da je kvaliteta znanja še zmeraj dovolj visoka, da učenci pridobijo večino potrebnih informacij, pa šola ni le glavna prenašalka znanja in veščin, temveč je ključna tudi pri prenašanju vrednot in izkušenj ter ponotranjanju življenjskih vzorcev.

Že od svojega nastanka in začetka uveljavljanja predstavlja dejavnik socializacije in osrednjo vlogo v življenju otrok in mladostnikov, poleg tega pa omogoča ustvarjanje enakih možnosti za vse in pripomore k večji pravičnosti družbe. 

Učenci so razdeljeni po razredih, kjer si s svojimi sovrstniki vsak dan delijo šolske izkušnje in proste odmore, kar sooblikuje njihove osebnosti in jim vzbuja občutke pripadnosti. Računalniški zaslon, razdeljen na nekaj deset kvadratkov, pa ne more niti učencem z najbujnejšo domišljijo nadomestiti občutka, da so obkroženi s svojimi sošolci. 

Šola predstavlja del zdravega razvoja, ki šolarje sooblikuje in vzgaja v odgovorne odrasle, ki se spominjajo igranja na dvorišču, tekanja po hodnikih, spogledovanja s simpatijo in klepetanja v zadnji vrsti, ne zaprtja med štirimi stenami in gledanja v računalniški zaslon.  

PREBERITE ŠE:

Kako je z avtoriteto?

Sistem šolanja učence uči formalnosti, spoštovanja in sprejemanja avtoritete. Prav slednje pa je v sedanjih okoliščinah še posebej omejeno. Ko učenci sedijo v šolskih klopeh, sprejemajo nadrejenost svojega učitelja ali profesorja, učijo se družbenega sistema in razumejo, da so v podrejenem položaju. Toda kako se lahko takšna avtoriteta ohranja, če imajo šolarji dandanes možnost utišati učitelja z enim samim klikom

Za vsako storjeno napako so v šoli predvidene določene sankcije, formalne ali neformalne. Tudi to načelo, ki šolarje uči, kaj je prav in kaj narobe, se ne more ohranjati, saj učitelji preko računalnika nimajo pravih možnosti podajanja vrednot, opozarjajo šolarji. Kako pa lahko kaznujejo učence? Jih pošljejo domov? 

Šola na daljavo ne piše zgodb mladosti

Četudi se je večina učencev sprva veselila, da bodo lahko nekaj tednov preživeli doma, so do zdaj že skoraj vsi ugotovili, da šola na daljavo predstavlja vse prej kot počitnice. Najlepše spomine in najbolj sproščena leta današnji odrasli še zmeraj povezujejo z obdobjem šolanja.

Obdobjem, ko stopnja internetne povezave, kvaliteta računalniške kamere in število elektronskih naprav ni spreminjalo njihove mladostniške izkušnje. Obdobjem, ko so si lahko začeli odpirati nov svet, drugačen od družinskega. In obdobjem, ko so se zjutraj odpravili od doma in se popoldne vrnili z nepozabnimi zgodbami, ki jih pripovedujejo še danes. 

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Cezar (nepreverjen)

nokia je gratala svetska firma samo zaradi toga je je omogočila povezavo do šol za deco v skandinaviji ( kao javboki sistemi )..če se naši nej sposobni prevzeti modele šolstva kero v dela tak že 50 lejt se lejko pitamo ge sploj ne naše izobraževanje je, preplačani šolniki ka za 3 vure dela na kenden poberejo 2500€ - deca vu nemilosti, strarši na apaurini...ša tou nej na zelniki tej vlade zraslo, to je je od negda ...

plppwk (nepreverjen)

stere so bili leni ze v soli, luzerji ali jim je dol viselo za solo, je vseeno ali se sedaj solajo na lokaciji ali od doma. itak, jim ni v solo za iti. Kar nekja se jih sprehajo dopoldne po ulicah ali nabija igrice. Otroci so ogledalo (ne)odgovornih starsev z (brez) vrednotami.

jebesh državo (nepreverjen)

Država, ki promovira cepljenje, ki ni učinkovito. Država, ki kaznuje brezdomca, ker ni doma. Država kjer padajoča krivulja okuženosti raste. Država, kjer ne potrebuješ negativnega testa za obisk svojega frizerja, potrebuješ pa test za obisk pasjega. Država, kjer je testiranje skozi nos obvezno, iz grla pa prepovedano. Država, kjer imajo poslanci kupljeno osnovnošolsko izobrazbo. Država, kjer predsednik vlade, ki je ugrabil državo, pravi, da so mu ugrabili volitve. Država, ki je v Evropi prva v korupciji in druga na svetu. Država, ki ima največjo samomorilnost v Evropi in drugo na svetu. Država, ki ima največjo precepljenost na prebivalca v svetu. Država, ki ima najdlje zaprte šole. Država, ki ima najbolj represivne ukrepe. Država, kjer predsednik države vse upe polaga v manekensko kariero. Država, kjer se predsednik države preizkuša v vseh poklicih, razen v svojem. Država, kjer politiki komunicirajo z virusom, namesto z državljani. Država, kjer ima leto 14 dni. Država, kjer je dnevno zagotovilo nekužnosti s tedenskim testiranjem. Država, kjer o zdravem življenjskem stilu pridiga najdebelejši znan državljan. Država, kjer vladni govorec resne teme prenaša skozi hec z državljani. Država, kjer policisti štrajkajo na način, da še bolj intezivno delajo in masovno kaznujejo državljane. Država, ki ima največjo korist od tistih, ki ležijo na kavču. Država, kjer so politiki epidemiologi, epidemiologi pa stand up komiki. Država, ki ima najdlje trajajočo policijsko uro, v času, ko še ptiči spijo. Država, kjer ministri nimajo pravice govora. Država, kjer si lahko z ustavo obrišeš rit. Država, kjer je konvencija človekovih pravic knjiga zarot. Država, kjer lahko greš v Dubaj, ne smeš pa v sosednjo občino. Država, kjer bo kmalu dovoljeno peljati čez rdečo luč, le če bo svetila zelena. Država, kjer bomo potrebovali dovoljenje za razmišljanje. Mali smo mali...država posrancev!

Obesise (nepreverjen)

Pozabo si napisati, kaj ti v toj državi ne paše. To, ka so tvoji prasci odstavljeni od državnih seskov.

. (nepreverjen)

V 9 razredu ima samo še 4 ocene. Če pridejo nazaj po počitnicah bo vsak teden povprečno dobil 3 ocene. Učitelji ne sprašujejo nič. Pisanja v zvezke na preverjajo. Če bi vsaj kaj spraševalu bi še kaj delali. Med konferencami se deca za sebe pogovarjajo, učitelj pa se trudi razlagati. Učitelji pravijo da bo vse ko pridejo v šolo. Kako naj starši motiviramo deco pri telefonih, internetu, puberteti?

citroenxsara02

A se ne bi že negdo v tej jebeni ( oprostite izrazu) državi zavzel za to , da bi se vsi šolarji , dijaki in študentje čimprej vrnili v šole. Motivacija je na dnu pa naj se določeni profesorji in predavatelji še tako trudijo. Vse se odpira prej kot šole saj ne pravim , da me odprtje trgovin moti toda kako zavraga naj gem v Soboto šopingirat, če še vedno ne smem iz svoje občine razen , če res ni nujno. Logika pa nekaterim ni ravno jača strana. Pa znanje pridobljeno na daljavo je tudi bolj tak, da o tem kako ga ponekod preverjajo sploh ne napišem na tem portalu. Prosim nekoga z malo kmečke pameti v naši vladi, če obstaja , da se to čimprej uredi. Še vedno upam tako kot sem lani marca pa aprila pa maja...........februar 2021 pa še vedno nič toda upanje umre zadnje. Vse lepo in ostanite zdravi:).

Starejše novice