Foto: Jure Banfi
Ukrepi za individualne športe so se začeli rahljati, v večji negotovosti pa ostajajo ekipni športi. Na NZS menijo, da je čas, da se postopno sprostijo ukrepi tudi pri kolektivnih športih. V nasprotnem primeru bo izguba znašala tudi 10 milijonov evrov.

»NZS se zaveda, da situacija ni enostavna in da je najpomembnejše zdravje državljank in državljanov, kljub temu pa mislimo, da je napočil čas za postopno sproščanje ukrepov, ki bo omogočalo tudi nadaljevanje profesionalnega ekipnega športa. V nasprotnem primeru bo škoda, ki bo nastala na nogometnem področju, nepopravljiva. Ocenjujemo, da bo izguba znašala tudi do 10 milijonov evrov,« so v izjavi zapisali na Nogometni zvezi Slovenije.

Nogometašem je onemogočeno opravljanje poklica

»Ker pa se ukrepi vlečejo in ker pravih smernic za ekipne športe še ni na vidiku, je situacija v klubih iz dneva v dan težja. Nogomet kot panoga ima svoje zakonitosti in nogometašem kot samostojnim športnim delavcem je v trenutnih razmerah onemogočeno opravljanje njihovega poklica, po drugi strani pa stroški za profesionalne nogometne klube ostajajo fiksni, tako kar se tiče plačil igralcev, trenerjev, zaposlenih in drugih,« pojasnjujejo pri Nogometni zvezi Slovenije.

Opozarjajo, da pa so prihodki profesionalnega nogometnega kluba odvisni od tega, ali je klub in s tem njegove ekipe v pogonu in sodeluje v tekmovanju in s tem izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti do sponzorjev in partnerjev. Dodajajo, da je nogomet bolj kot ostali športi odvisen od opravljanja lastne dejavnosti, saj ostali prihodki, bodisi od države ali iz drugih virov, predstavljajo le majhen delež v proračunih klubov in nogometnih deležnikov.

»Zavedamo se, da celotna slika v boju s pandemijo ne bo bistveno drugačna čez mesec ali dva, zato bo ob trenutnem razmišljanju in pogledu tudi takrat igranje nogometa predstavljalo svojevrstno tveganje. A ker je lahko kolateralna škoda ukrepov zaradi epidemije covida-19 bistveno večja kot neposredna škoda, je absolutno smiselno, da se prične s sproščanjem ukrepov tudi za profesionalni šport v kolektivnih panogah,« menijo pri NZS.

V tujini že sprejeti načrti za zagon nogometa

Pri tem se obračajo tudi na izkušnje iz tujine, ko so nekateri klubi že ugasnili zaradi koronavirusa. »Tudi domači nogomet ne bo prenesel nedejavnosti skozi jesenski del. Klubi zaradi posebnosti panoge nimajo rezerv, s tem je ogrožen njihov obstoj, posledično pa tudi obstoj profesionalnega športa, kot ga poznamo.«

Kot pravijo pri NZS, so v naši neposredni bližini in drugod po Evropi vlade in nogometne zveze že sprejele terminske načrte za ponovni zagon nogometa. »Madžarska bo 23. maja začela s tekmami madžarskega pokalnega tekmovanja, 30. maja pa se bo nadaljevala liga. Zadnji vikend v maju naj bi se vrnila tudi hrvaška nogometna liga, nemška pa celo 15. maja, Španci začenjajo v začetku junija. Nadaljevanje s konkretnimi datumi so že določili tudi na Poljskem, v Bolgariji, na Portugalskem, s treningi pa so začeli že klubi v Avstriji, Srbiji in pa tudi v Italiji, ki jo je pandemija najbolj pretresla.«

Marsikateri klub bo težko prebrodil krizo

Poudarjajo, da v primeru, da se ukrepi ne omilijo do točke, ki ob upoštevanju vseh varnostnih načel za ohranitev zdravja, ne omogoča ponovnega zagona nogometa, ko bo možno ponovno trenirati in v nekaj tednih tudi tekmovati, bi finančne posledice lahko znašale tudi blizu 10 milijonov evrov.

»Saj velik del klubskih prihodkov predstavlja tudi prestopna dejavnost klubov, ki pa je ob neaktivnosti klubov nična. Ocenjena izguba predstavlja skoraj polovico vseh sredstev, ki jih je država namenila za letni program športa v letu 2020. V tem primeru bo marsikateri klub težko prebrodil krizo, kar pomeni, da bodo brez klubov ostali tudi igralci vseh ostalih selekcij, od dečkov vse do mladinskih selekcij,« pojasnjujejo na zvezi.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Muraaaaa (nepreverjen)

Skrajni cas ka NZS tak nastopi. Skrajni cas ka vlada odobri treniranje in tuj tekme.
Se Italijani do prej zacali kak mi.
Tou samo JJ kontrera Ceferinu..
Katastrofa od vlade

Oldgringos (nepreverjen)

Točno tak JJ se fučka za nogomet ker ga ne razume !

In reply to by Muraaaaa (nepreverjen)

Dr. (nepreverjen)

Fuzbal družbi bolj škodi kot koristi.
Nenormalne cifre, grdi güči, v glavnom povezuje samo moške in deluje razdiralno.
Seveda enim pomeni vse in naj za te tak tudi ostane, drugim pa če ga bo manj ne bo čisto nič manjkal.
Če bi bili plačani nogometaši kak delavci bi te lige hitro vgasnole.

Napoleon (nepreverjen)

Fali atekon, ka odijo s sinčekami na tribune, ge se dol zdirajo "Sudija pederu" :)

ja tak je (nepreverjen)

prav luštno je zaj ka nega nogometa. čudno ka se nišče ne buni ka nemre brez tekem.

čarni vrag (nepreverjen)

Ko poslušam Kacina in tega Kreka vidim, da smo mi pravi mazohisti. Postavimo neke povsem nekompetentne ljudi, ki nas potem mučijo z raznimi abotnostmi. Tako je Dr. Krek podal oceno te slavne raziskave. Pa to je neverjetno. Rekel je dobesedno: Nekateri se rezultatov veselijo, drugi pa ne. A je to kakšna znanost? Razen tega, smo šli v zapiranje, s ciljem da preprečimo širjenje, zdaj pa naj bi bilo premalo prekuženih. Pa to je slogu butalskega kovača.

Plandemija! (nepreverjen)

Naj bojo te sportne prireditve, ampak samo prek televizije!
Prenevarno je med maso ljudi hodit na razne prireditve!

Starejše novice