Slika je simbolična (foto: Bobo).
Priklop medicinskih plinov na šempetrski urgenci naj bi opravil Medicop.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljevala glavna obravnava v zadevi smejalni plin. Pred sodnico Andrejko Luznik so danes pričale osebe, ki so bile odgovorne za dobavo in montažo medicinske opreme. V pričanjih je bilo slišati, da so priklop medicinskih plinov opravili zaposleni Medicopa, ki naj bi opravili tudi končni preizkus.

Prva je pričala Tanja Frantar Zabret, ki je v času gradnje urgentnega centra ob šempetrski bolnišnici v družbi Medicoengineering skrbela za nabavo določene opreme. Povedala, je, da so montažo stropnih stativov zaupali enemu od obtoženih Damjanu Grilu, sami pa so bili podizvajalec Kolektor Kolinga za dobavo medicinske opreme.

Ni pa znala povedati, kdo je nadziral priklope medicinskih plinov iz bakrenih cevi na stativ in ali je po zaključenem delu izdal poročilo o nadzoru.

Tega se je nekoliko bolje spomnila Petra Zabret, ki je v sodelovanju z gradbinci pripravila projekte za montažo stativov. Povedala je, da je vse priklope in preizkuse naredil Medicop, kar ji je bilo tudi ustno sporočeno po telefonu. Nejasno pa je odgovorila na vprašanje, ali je o preizkusih priklopov videla kakšna pisna poročila.

V nadaljevanju so pričali še monter medicinskih naprav v družbi Medicoengineering; vendar tega dela v šempetrski urgenci ni opravljal on, pač pa obtoženi Gril. Povedal je, da v primeru montaže vedno za seboj opravijo tudi testiranja. Pričala sta še komercialist, ki je delal tedaj v družbi Sanolabor, in je dobavil nekaj medicinske opreme za šempetrsko urgenco. Kot zadnji pa je pričal zaposleni iz Projekta, ki je pripravljal projekt za strojno instalacijo.

Preiskavo sprožila smrt moškega

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega, katerega poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne. Ugotovili so, da so ga v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, februarja 2021 pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper šesterico.

Pred sodnico Andrejko Luznik ostajajo trije obtoženi. Marjan Orel in Vinko Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor obrtniških del in strojne instalacije, Damjan Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini.

Krivdo pa sta na predobravnavnem naroku v začetku letošnjega januarja že priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, se je s tožilstvom v marcu dogovoril za priznanje krivde in je bil prav tako izločen iz glavne obravnave.

Obtožen je bil kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, odgovorna za vodenje gradbenih del.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 14. junija.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

7 lejt po dogodki pa tej bi radi višje plače, se jih odpistiti bsnda sodniška.

ButikHotel (nepreverjen)

7 let so rabili da so Ugotovili kdo je ene cevi priklopil. Drzava pa medicopu miljone v ten casi subvencije za avion pa luksus.

Blamaza za sodstvo itd.

PROFA (nepreverjen)

Je vprašanje, če so uspeli priti do pravega odgovora. V takih primerih se vedno išče grešnega kozla, ne pa krivca...

In reply to by ButikHotel (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Lažje je obravnavati grešnega kozla kot pa krivca, ne bi trajalo tako dolgo, če bi hoteli odkriti krivca !?

In reply to by PROFA (nepreverjen)

Boter_ (nepreverjen)

Tipičen primer kako zna "cecati" državo mafija !!!

PROFA (nepreverjen)

Kak je Tanja Frantar poleg se ve, da je vse v megli.

čarni vrag (nepreverjen)

Nobeden zaposleni Medicopa ni med obtoženimi. Naslov laže.

Starejše novice