Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Kolesarji so tudi letos zavrteli pedale in se za dober namen podali na pot po Sloveniji.

V projektu Dobrodelno okrog Slovenije s skupnimi močmi zbirajo sredstva, namenjena nakupu koles za otroke iz socialno ogroženih družin.

Letos je karavana na pot krenila 2. maja iz Novega mesta, kjer bo po štirih dneh »krog dobrodelnosti« na trasi iz Murske Sobote tudi zaključila.

Kaj je DOS?

Rekreativna kolesarska vožnja za dober namen, poimenovana »Dobrodelno okrog Slovenije«, bo med drugim in šestim majem potekala že četrto leto.

Rekreativni kolesar Dami Zupi bo v družbi somišljenikov s cestnim kolesom prekolesaril 1225 kilometrov.

Da bi tudi današnji otroci začutili veter v laseh in svobodo 

Kilometre bodo kolesarji nabirali za nova kolesa, ki bodo razveselila otroke iz socialno ogroženih družin, poleg tega pa bodo kilometre darovali tudi za projekt Zveze diabetikov Slovenije #DarujemKilometre.

Od začetka projekta pa do danes so kolesarji z novimi kolesi obdarili že več kot 80 otrok, letošnji cilj pa: razveseliti in obdariti še več otrok.

Le kdo med nami se ne spomni brezskrbnih otroški dni, ko smo se prav s kolesi podili po domačih ulicah in travnikih, čutili veter v laseh in se počutili svobodno? V projektu DOS želijo, da bi prav to občutil čisto vsak otrok.

»Naša želja je biti športno aktivni in hkrati dobrodelni. Tudi letos si želimo s kolesi obdariti otroke. Poleg tega je kolesarjenje za otroke pomembno, saj je to športna aktivnost, pri kateri deluje celo telo. Otrok tako pridobiva na mišični moči, ravnotežju in koordinaciji, hkrati pa se zabava in raziskuje svet okoli sebe. Veseli me, da se je letos projektu pridružila Zveza društev diabetikov Slovenije, in sicer v okviru kampanje #DarujemKilometre. Z nami bosta tako vseh pet etap prekolesarila kolesarja, ki živita s sladkorno boleznijo,« nam je zaupal Zupi.

1225 kilometrov za dober namen

Letos se dobrodelni krog okoli Slovenije odvija v petih etapah, 26 kolesarjev, ki se jim na poti lahko pridružite, pa bo kolesarilo:  

1. etapa: 2. maj ‒ od Novega mesta do Portoroža
2. etapa: 3. maj ‒ od Portoroža do Kobarida
3. etapa: 4. maj ‒ od Kobarida do Velenja
4. etapa: 5. maj ‒ od Velenja do Morske Sobote
5. etapa: 6. maj ‒ od Murske Sobote do Novega mesta

Kolesarjem, ki bodo prevozili 1225 kilometrov dolgo traso, se lahko kjerkoli in kadarkoli pridružijo ostali kolesarski navdušenci in v njihovi družbi prekolesarijo del poti.

Prav gotovo bodo veseli tudi navijačev, ki jih bodo lahko bodrili ob poti in na postankih, ki so objavljeni na www.dos.si.

Posamezne etape so dolge med 250 in 270 kilometri, najdaljša pa bo prav prva etapa, ki se zaključi v Portorožu.

»Z nami lahko prevozite tri ure, 20 kilometrov ali nas samo moralno podprete – pridete na eno od postajališč in nam stisnete roko, nas pozdravite, zaploskate, bodrite, motivirate,« je povabil Zupi.

Kolesarski karavani se je letos pridružila tudi prva kolesarka

Damija Zupija bo na terenu spremljalo 25 kolesarjev, ki so jih izbrali že oktobra lani, med njimi pa bo tudi sedem lanskih udeležencev, nekaj tujcev (pet Hrvatov) in prva ženska kandidatka Mojca Lenarčič

»Po njenih vožnjah sodeč bo marsikateremu fantu povzročala 'težave',« je pripomnil Zupi. 

DOS karavani se bosta pridružila tudi dva kolesarja s sladkorno boleznijo, Urban Kravos in Aljaž Bratkovič, letošnja ambasadorja akcije #DarujKilometre, ki poteka pod okriljem Zveze diabetikov Slovenije. Pestrost udeležencev potrjuje tudi to, da najmlajši kolesar letos šteje 24, najstarejši pa 60 let.

Tudi vi lahko podprete dober namen

Plemenit namen DOS pa je možno podpreti s sporočilom SMS: ključno besedo zakolo5 lahko pošljete na 1919 in tako prispevate pet evrov.

Izvedete lahko tudi nakazilo na naslov: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: si56 0214 0001 5556 761, Sklic: 00 905, Namen: Za kolo

Helena Zevnik Rozman iz Slovenske karitas nam je zaupala, da je DOS eden tistih inovativnih projektov, ki spodbuja dobrodelnost predvsem med mladimi, zato so tudi sami spodbudili mlade sodelavce iz Mlade karitas, da kot prostovoljci pomagajo pri organizacijski podpori in tako uvidijo, da lahko  dobrodelnost širijo na tudi tako zanimiv način, kot je nabiranje kolesarskih kilometrov. 

Ob tem je izpostavila, da se družine in njihovi otroci vsako leto iskreno razveselijo koles:

»Običajno imajo otroci iz socialno ogroženih družin rabljena kolesa ali jih sploh nimajo, danes pa je kolo že simbol, da si vreden v družbi. Primer: v družini z grdo ločitvijo in nizkimi dohodki je lahko kolo v nekem trenutku blažilec stiske za otroka. Kolo tem otrokom sporoča: vredni ste, prav je, da ste enakovredni v naši družbi! Pomeni jim nekaj, česar dotlej še niso imeli.«

»Dosegli bomo Luno«

Vsako leto se DOS ekipi pridružijo društva ali zveze, ki z aktivnim ozaveščanjem javnosti razbijajo mite in tabuje o različnih problematikah.

To vlogo je letos prevzela Zveza društev diabetikov Slovenije, njen predsednik Robert Gratton pa je dejal, da so s kampanjo že »na več kot pol poti do Lune«. 

»S kampanjo #DarujemKilometre že peto leto zapored razbijamo mite o življenju s sladkorno boleznijo in ozaveščamo javnost o pomembnosti gibanja za vse. Letos bomo kampanjo otvorili s sodelovanjem v projektu DOS, saj si delimo poslanstvo: spodbujanje gibanja in zbiranje kilometrov v dobro vseh.

Vabljeni, da vsi skupaj ponovno naberemo čim več kilometrov, da s številnimi malimi koraki dosežemo velikega za človeštvo – podpremo tiste, ki se vsakodnevno soočajo z zahtevnejšimi življenjskimi preizkušnjami,« je bil izčrpen predsednik zveze.

Komentarji (2)

Ujkan (ni preverjeno)

Vsi se samo nekso dobrodelnost idejo pa zberajo kes za srmake pa deco, po drugi strani pa je vsen te kratkomalo vseeno gda drzava mece milijone za orozje in razne provizije. Ajde idemo vozit en krog proti trosenji denarja za orozje in namesto toga naj dajo bougoj deci in ostalin srmacekon. Ste za to vsi vi dobrodelnezi?

Ojzrk (ni preverjeno)

Ne dajte jim koles ker bodo postali levičarji. Gre za kulturni marksizem pod krinko zdravja in športa, Golob jih indoktrinira

Starejše novice