Slika je simbolična.
Poostren policijski nadzor nad nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju.

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor v sodelovanju s Policijo med poletnimi počitnicami, do 31. avgusta 2022, na območju celotne države izvaja poostren nadzor nad nedovoljeno vožnjo v naravnem okolju.

Skupni nadzori inšpektorjev in policistov so namenjeni predvsem osveščanju, opozarjanju in preprečevanju nezakonitega ravnanja, ki ima za posledico poškodbe naravnega okolja in ogrožanje habitatov rastlinskih in živalskih vrst.

Pritisk na naravo se povečuje

Dobrodošlo je, da zmeraj več ljudi svoj prosti čas preživlja v naravi vendar pa se s povečanim številom obiskovalcev povečuje tudi pritisk na naravo. S tem se posledično vznemirja tudi živali, poleg tega pa se povečujejo tudi konflikti med različnimi skupinami uporabnikov naravnega okolja.

Tradicionalno je bilo naravno okolje prostor pohodnikov, zdaj pa ga uporablja tudi vedno več kolesarjev in voznikov vozil na motorni pogon. Zaradi konfliktov med uporabniki je področje vožnje v naravnem okolju odmevno v medijih, posamezniki pa se za zaščito svojih pravic obračajo tudi na različne inštitucije sporočajo iz policije.

Slika je simbolična.

Vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju prepovedana

Zakon določa, da je v naravnem okolju prepovedano voziti, ustaviti, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni ali drug lasten pogon vozila. Dovoljena pa je ustavitev ali parkiranje vozil na motorni pogon v pasu petih metrov izven vozišča, če temu ne nasprotuje lastnik zemljišča.

Po besedah policije se lahko se parkira ter na območju, ki je namenjeno za začasno parkiranje za namene javnih shodov in javnih prireditev, organiziranih v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja. Za posameznika, ki krši navedene določbe, je zagrožena globa od 40 do 100 evrov.

Vožnja z vozili na motorni pogon je torej omejena le na prometno infrastrukturo, ki se uporabljajo za javni cestni promet. Izjema je ustavljanje in parkiranje v petmetrskem pasu ob cestah ter parkiranje v okviru javnih prireditev.

Izjema so tudi službene in podobne vožnje, ki pa veljajo le, če dostop ni mogoč po javnih cestah. Izjema velja tudi za dostop do objektov, ki niso neposredno povezani z javnimi cestami in nekategoriziranimi cestami, ki se uporabljajo za javni cestni promet.
 

Slika je simbolična.

Vožnja s kolesi po planinskih poteh in v gozdu dovoljena le izjemoma

Zakon sicer dovoljuje vožnjo s kolesi v naravnem okolju po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Za utrjeno pot se šteje pas zemljišča, ki se uporablja za hojo ali vožnjo in je za ta namen tudi utrjen.

Vožnja s kolesi je dovoljena tudi v območjih, ki so s prostorskimi akti določena kot površine za šport in rekreacijo ter namenjena tudi vožnji s kolesi. Ta območja niso del naravnega okolja.

Kot določa še zakon, se za vožnjo s kolesi v naravnem okolju po planinskih poteh uporabljajo določbe zakona, ki ureja planinske poti, za vožnjo s kolesi v gozdnem prostoru v naravnem okolju pa določbe zakona, ki ureja gozdove. Za posameznika, ki krši navedene določbe, je zagrožena globa v višini 100 evrov.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Feri. (nepreverjen)

policaji do tudi z biciklini odili okouli?

lujzek123 (nepreverjen)

Na evo ti je na, svobodaaa :))

EVO VAM SVOBODE (nepreverjen)

NAMESTO DA LOVIJO BEGUNCE DO JEBALI SLOVENSKI NAROD, FUJ BANDA .........

Dgszhjik (nepreverjen)

Pa koga te vij jebali lasten domače narod kere vas plačuvle ite tan na meje pa izbeglice čakajte v šumi što ilegalce prevaža pa tiste lovite rajše da vas ni sram!

Potač (nepreverjen)

Izven Slovenije pa se na račun tega kolesarjenja imenuje projekt TURIZEM. Pri nas pa debeli, zavaljeni uradniki s cigareto v ustah pišejo pravila. Bedno, oz. sramotno.

Amigo (nepreverjen)

Naj se po svojij sumaj vozijo, te nega problema!

štajerec

Enkrat do se ljudje mogli začeti zavedati,ka je večina šum v privatni lasti,za katere lastniki skrbimo,plačujemo za gozdne ceste in čistimo smeti za nevestnimi sprehajalci,gobarji,kolesarji in motoristi.

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Gost555 (nepreverjen)

Majster nikaj je nej tvoje, v momenti ti lejko zemejo vse ka mas brez ka do ti obrazlagale…pa lejko se na trepalnice postaves. Je pa tuj tak ka najvecjo sranje delajo tiste ka hlodovino v vlacijo, proti tomi motor, biciklen nr napravi nikse skode. Te se se pa majstre najdejo kari po gozdnoj ceste v vlacijo….tak ka ce se tu najdes boj samo tiho, ka ponavsdi taksi mate najbole prote za gucate.

In reply to by štajerec

. (nepreverjen)

Gost555 ka pa pijšeš nesmisle ka ti kejko zemejo gozd brez obrazložitve nacionalizacija je bijla pred 70timi lejtami či ne vejš.

In reply to by Gost555 (nepreverjen)

Gost555 (nepreverjen)

Presti si se enkrat tvoj komentar pa bos vido ka si isto napijsal kak ge zgoraj..lejko ti zemejo ja, ali je to gozd, njiva, travnek majster se kuco ti lejko zemejo ce je to v interese drzave oz posameznika ka ma prevec kesa. To ti gucin ka se lejko zgodij, pa ne gucin neka na pamet. In ce se je nacionalizacija zgodijla pred 70 lejtame se ne pomejni ka se vec nede.zgleda ka nevejs kak svejt funkcionajra.

In reply to by . (nepreverjen)

rumbler (nepreverjen)

Ja bravo...
Vožnja z motorjem / krosaron v naravnon okoli - globa 40€ (polovička 20€)
Vožnja s kolesom v naravnon okolji - globa 100€ (polovička 50€)

Čestitke vsen keri sprejemajo takšna zakone v naši državi. En krosar napravi več škode kak 10 gorskih kolesarov ... ali njih nede nišče jebo, ker se nikomi ne da za njimi lejtati za 20€ kazni. Rajši do kolesare podjebavali, keri se itak vozijo več ali menje po ali urejenih poteh ali že obstoječih gozdnih cestah. Večina folka si itak misli ka gorski kolesar samo ge koli vleti v šumo in na pune žgej negi na pamet. Z biciklinon tou nemreš, s krosaron pa lejko.

. (nepreverjen)

no zdaj pa nekaj napisite

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice