Slika je simbolična.
Slovenija je leta 2019 pristala med državami EU, ki so zaužile najmanj sadja in zelenjave.

Po podatkih Eurostatove ankete je leta 2019 kar 33 odstotkov prebivalcev EU poročalo o tem, da dnevno ne pojedo nič zelenjave ali sadja. 55 odstotkov vprašanih je v 2019 pojedlo med eno in štirimi porcijami sadja in zelenjave. Med državami EU, kjer so zaužili najmanj sadja in zelenjave, je bila v tem obdobju tudi Slovenija.

Kako kaže drugim državam?

Podatki so pokazali tudi, da je Irska s 33 odstotki država z najvišjim deležem prebivalcev v EU, ki pojedo pet porcij sadja in zelenjave na dan ali več. Sledijo ji Nizozemska s 30 odstotki, Danska s 23 odstotki in Francija z 20 odstotki. Enako količino je najmanj ljudi pojedlo v Romuniji, in sicer dva odstotka.

Pet odstotkov pa so zabeležili tako v Sloveniji kot v Bolgariji, v Avstriji pa šest odstotkov.

Razlika med spoloma

V tem obdobju je bil v EU povprečni vnos sadja in zelenjave višji pri ženskah. 58 odstotkov žensk je povedalo, da pojedo med eno in štirimi porcijami, medtem ko pri moških to znaša 51 odstotkov.

Podobno razmerje je bilo tudi glede vnosa petih porcij ali več, s 15 odstotki med ženskami in 10 odstotki med moškimi. 27 odstotkov žensk je odgovorilo, da sadja in zelenjave sploh ne jedo, to število pa je pri moških znašalo 39 odstotkov, je še pokazala anketa.

Komentarji (3)

ffran

Imate radi sadje in zelenjavo? NE, meso je zakon, pa ne pujcekovo !

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec za tebe je edino užitno alko pa čike.

In reply to by ffran

Fafanfauči (ni preverjeno)

VI MEN RAJŠI NAPIŠITE ALI STE PREVERILI IZDAJALCA PAHORJA IN OSTALO GARNITURO ČE SO REJSAN DOBILI CEPIJVO V SVOJA TELESA??? VEČINA NAS ODGOVORE ŽE IMAMO, KA PA VI LAŽOVI OD GNOVINAROV???

Starejše novice