Zaposleni v poštnem prometu na Pošti Slovenije so tik pred začetkom stavkovnih aktivnosti. Predlagani dogovor sta namreč zavrnila oba sindikata.

Že prejšnji teden je predlagani dogovor z delodajalcem zavrnil Sindikat poštnih delavcev, danes pa je to storil še večji od obeh sindikatov - Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ) pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot poroča STA, je generalna sekretarka omenjenega sindikata Saška Kiara Kumer pojasnila, da so po intenzivnih pogajanjih s poslovodstvom, s katerimi so skupaj z drugim sindikatom skušali doseči boljše delovne pogoje za vse zaposlene, prišli do osnutka dogovora o politiki stroškov dela.

Dogovor je zajemal finančni del, višji regres, uskladitev plač, višja povračila stroškov prevoza, dodatke za mentorstvo in rezerve, pa tudi zavezo delodajalca glede prenove sistema normiranja in varnosti ter varnosti in zdravja pri delu.

O dogovoru so nato glasovali in odločili, da ga v takšni obliki ne podpišejo. Ocenili so namreč, da dogovor sicer prinaša določene pozitivne učinke, ki bi se vsem zaposlenim poznali v denarnici, vendar pa ne ponuja rešitve za ključno težavo, in sicer preobremenjenost, ki jo vsakodnevno čutijo zaposleni. 

Nujna dela bodo opravljali

Dogovora tako ne bo podpisal nobeden od obeh sindikatov, pri tem pa Kumrova poudarja tudi vlogo države kot lastnice Pošte Slovenije, ki družbo zavezuje k izvajanju javne službe tudi v delu, ko izvajanje teh nalog ne prinaša dobička. Ob tem ji predpisuje tudi cene storitev, hkrati pa od njih zahteva donos na kapital in vsako leto povečuje pričakovanja glede dobička, še piše STA.

Odklonitev podpisa dogovora in odločanje o začetku stavkovnih aktivnosti sta zato po njenem tudi jasen poziv vladi, naj se kot predstavnica države aktivno vključi v reševanje razmer. Pot, ki so jo ubrali doslej namreč ni prinašala želenega rezultata.

Aktivnosti glede morebitne stavke naj bi že potekali, toda ker morajo po zakonu nujna dela opravljati, bo stavka potekala v omejenem obsegu, kar pomeni, da jim časopisov, reklam in trgovinskih paketov ni treba razvažati.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

ZA POSTENO DELO POSTENO PLACILO!!!

12345677889 (nepreverjen)

Naj samo stavkajo. Včasih gledan našoga poštaša ka vse tovori na ton biciklini pa lejko je dež snej ali močno sunce. Ka jin pripada naj si izborijo.

žlijčar (nepreverjen)

Prav majo naj štrajkajo .Saj delati morejo še za ove gospe ritlave tam na šalteri pri informacijah,kjer se živa duša ne obrne na informacije .Poštari pa vlečejo kak magarci poleti in pozimi .Vsi si sprosijo vsaj malo večje plače po tem si naj tudi poštari . Kupiš v Celju neko stvar za 6 € poštnina pa je 5,99 € tako ,da pošta denar ima

Starejše novice