Foto: BoBo
Po prvih podatkih se različica omikron širi hitreje od prejšnjih različic koronavirusa.

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović.

Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Omejitev potovanj je smiseln ukrep

Beovićeva je ocenila, da je omejitev potovanj iz območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znanih več informacij o značilnostih omikrona.

»Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo,« je dejala. V vmesnem času pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva.

S cepljenjem lahko zmanjšamo pritisk na bolnišnice

Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19.

»Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice,« je poudarila.

Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo »kolikor toliko normalno«.

Epidemija v Sloveniji upada

V Sloveniji po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan epidemija covida-19 še naprej upada, kar se kaže tudi v dnevno potrjenih okužbah.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani, prav tako so prepovedana večja zbiranja.

»Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val,« je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Slednji so razmeroma blagi v primerjavi z ukrepi lansko leto, je še izpostavila.

Nova različica predstavlja visoko tveganje

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja »zelo visoko« globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija.

Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi.

V Evropi so jo doslej potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
34546556 (nepreverjen)

Bolnice prazne kot še nikoli v življenju podkupljeni mediji lažejo 24h!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/638628103970523

7zz7878 (nepreverjen)

😱 FB 👨‍⚕️🤮🐔🧠😂

In reply to by 34546556 (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

FB celi cejt tuli: "sokantne stevilke, trupla ležijo po ulicah, vsak dan vec mrtvih, cepite se", saj pa nisem FB doktor da bi verjela temu in se cepila 💩

In reply to by 7zz7878 (nepreverjen)

Virusoid (nepreverjen)

J.bite se!

gost512412 (nepreverjen)

20 različic pa sakša bole nalezljiva... samo, ka bi ukrepe dale pelali...

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj Beovičevo spitavlete, če pa ona nema o virusi blage veze. Ona se dobro razmi z Janšo in to je vse.

lebar (nepreverjen)

Prokleti njihovi goubci in siljenje k cepljenji . Da bi jih vrag zel .Na vse načine vsiljujejo cepljenje in vidijo ,da nič ne pomaga

Ohjoj (nepreverjen)

Keko protislovja v enem članki oziroma izjavah 😬

nagicigan (nepreverjen)

jojjjj, da bi bil bar en komentar s temi šolanimi na TV, v katerem nebi omenjali CEPITI SE ... CEPITI SE.

Starejše novice