Foto: BOBO
Bojana Beović meni, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno tudi za polno cepljene prebolevnike.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike.

Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Zaščita le 19-odstotna

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva.

Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Posvetovalna skupina se še ni odločala

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala.

Nazadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Poživitveni odmerek prejelo več kot 400.000 oseb

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Smiselno bi bilo, da bi Beovićka nehala nakladati s tem cepljenjem. En dan je zaščita 85%, drugi dan 19% in tako naprej. Od tega cepljenja ni nobenega haska.

čači mači (nepreverjen)

Res si glu.a, si nas prepričevala: CEPITE SE DA NE BOSTE ZBOLELI, nato: CEPITE SE DA NE BOSTE HUJŠE ZBOLELI, nato: CEPITE SE DA BOSTE ŠLI BREZ SKRBI NA DOPUST, TER OTROCI V ŠOLO DA NE BOMO ZAPIRALI ŠOLE, nato:CEPITE SE DA BOSTE TRAJNO ZAŠČITENI. Zdaj pa 19%! pa daj kdo ti verjame, res si bolana ! prvič , drugič ni prijelo, kako bo potem tretjič, četrtič, pet.., zbogom pamet

neveneven (nepreverjen)

pa ta bebovička se sploh zaveda, kaj govori o teh procentih za cepljenje ... seveda sedaj 1 poživitveni odmerek, čez dva meseca 2 poživitveni odmerek potem 3-4-5-10 odmerek itd, do smrti.

Bimgoooo (nepreverjen)

Strokovnjakinja 🤣 nisi ravno v zacetkuepidemije nakladala kako pomembna je prekuzenost prebivalstva? Keroga ste po svojih scenarijih zaprli pod finto "ostani doma", da zdaj lahko vsiljujete odmerke take in drugacne? Imate ze ime za nadlednji novi sev? 🤮

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kako so jo lahko zdravniki izvolili za svojo predsednico. Kakšni zdravniki takšna predsednica.

ombbg (nepreverjen)

Pa ka je tebi nej jasno? Ona guci ka more, po celon sveti gucijo isto, davajo iste napotke, navodila, priporocila. Ona oz. Oni to pac ponavlajo v Slovenscini ka te pepcoji iz Beltinec tudi razmijo! Kapis?! Se neka tu gor vuzigate ka nesce guci… Kvecjeni prevaja, to je njihova sluzba. Je vsaj placana za to! Ti pa ka tu pametuje samo dokazujes ka ste vij tan zeleni se kak cudni.
Corona je seposedi! Nej samo na markaston

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Še slabše. Predsednica Zdravniške zbornice kak papagaj.

In reply to by ombbg (nepreverjen)

Miki mali (nepreverjen)

Taj Beovičev "smisel "se dnevo menjavlje,vsak den nova pravila, danes eno cepljenje ,jutri dve doze,potem poživitveni odmerek 1, 2, 3,....in gdaj bo konec???? 😭😭😭😭

Gost5 (nepreverjen)

Politična stroka nam pravi, da se naj cepimo, pa točno ve da tole ne bo pomagalo. Glavno da se zaloge porabijo, da ne bo potrebno plačevati še uničenja, to bi bila dvojna blamaža.

Naj mi nekdo pove kako naj nekdo, ki še ni bil cepljen sploh dobi status (svobodo)? Vsaj 3 tedne rabiš da dobiš prvi dve dozi, potem čez 3 mesece booster, takrat pa en booster več ne bo dovolj in bo potreben že drug. Kje je tukaj pamet?

Čkalja (nepreverjen)

A ta gospa še ni v arestu?

Tunishich (nepreverjen)

Tou babo trbej doj strlite.

Norx (nepreverjen)

Cepljena v glavo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice