Slika je simbolična.
Klasična in montažna gradnja sta dva različna postopka, ki imata svoje prednosti in slabosti. Kakšna je razlika med njima?

Klasična ali montažna gradnja?

Ko se odločimo, da bomo gradili nov dom, nas čaka veliko izzivov, kot je izbira prave parcele, načina gradnje, oprema itd. Ko je prvi korak, torej izbira parcele za nami, je čas, da se odločimo, katera vrsta gradnje želimo, da nas pripelje do sanjskega doma. 

Odločitev ne bo lahka, namreč tako klasična kot montažna gradnja imata svoje prednosti in slabosti. Oba tipa hiš sta grajena z različnimi materiali in tehnologijami, proces gradnje pa ima svoje zahteve. Da bo izbira lažja, v nadaljevanju preberite primerjavo med klasično on montažno gradnjo. 

Kaj je cenejše?

Oba tipa hiše sta zgrajena z različnimi materiali in tehnologijami, zato bi lahko bila primerjava končne cene nerealna. Največja razlika je v tem, da je pri montažni gradnji cena določena vnaprej in se do konca ne spreminja, medtem ko je gradnja klasične hiše cenovno nepredvidljiva zaradi sprememb cen  materialov. 

Poleg tega lahko klasično hišo gradimo postopoma in tako proces gradnje prilagodimo finančnim zmožnostim. Kar pa ne pomeni, da bo na koncu cenejše. 

Čas gradnje

Največja razlika med klasično in montažno hišo je zagotovo čas gradnje, pri slednji je namreč postopek veliko hitrejši. Pri klasični hiši se uporablja mokre materiale, kar pomeni, da zahtevajo čas za sušenje. Posledično lahko traja eno do dve leti, preden se lahko vselite. Medtem ko se pri montažni leseni hiši lahko vselite v večini primerov najkasneje v šestih mesecih od začetka gradnje.

Lumar Brio 211 Individual.

Dizajn hiše in izkoristek prostora

Pri klasični hiši gradnjo lažje prilagodimo lastnim potrebam in željam, a tudi montažno hišo lahko zaradi razvoja tehnologije, materialov in znanja povsem individualno prilagodimo našim željam in potrebam ter lokacijskim pogojem. Praktično ni več ovir pri zasnovi arhitekturno in tehnično zahtevnih montažnih lesenih objektov.

Kar se pa tiče izkoristka prostora, lahko pri montažni hiši pričakujemo kar deset odstotkov več bivanjskega prostora, kot pri klasični hiši. Razlog tiči v manjši debelini sten, hkrati pa je zasnova prostorov pri montažni gradnji zaradi industrijskega načrtovanja in proizvodnje bolj natančna. 

Potresna in požarna varnost

Pri nas še vedno prevladuje klasična gradnja, številni namreč menijo, da je zidana hiša najbolj varna. Pravzaprav pa ima tudi kakovostno zgrajena montažna hiša številne kvalitete in kot klasično grajena hiša ob ustreznem vzdrževanju posledično dolgo življenjsko dobo

Veliki in pomembni prednosti montažne gradnje sta vsekakor visoka požarna in potresna varnost. Les kot osnovni gradbeni material, ki prevladuje pri montažni gradnji, odlično prenese različne  obremenitve, hkrati pa pri gorenju ustvari samozaščitno plast, ki ščiti notranjo nosilno jedro hiše. 

Zdrava bivalna klima

Kot smo že omenili, se pri gradnji klasične hiše uporabljajo mokri materiali, ki zahtevajo daljše sušenje, vseeno pa nekaj vlage ostane, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje. 

Pri montažni gradnji pa se uporablja suhe materiale, kar pomeni, da je nastanek vlage nemogoč. Hkrati pa je pa je osnovni gradbeni material les, ki je naraven in lepo diha ter ponuja visoko ugodje bivanja. 

Vpliv na okolje

Vse več ljudi se zaveda, da lahko za zdravo okolje veliko naredimo sami, zato se zdi smiselna izbira montažne lesene hiše. Kot vemo stavbe porabijo več kot 40 odstotkov končne energije, približno toliko proizvedejo tudi ogljikovega dioksida in seveda imajo dolgoročen vpliv na okolje in predvsem na tiste, ki v njih bivajo. 

Les v procesu rasti, se pravi skozi proces fotosinteze, skladišči ogljikov dioksid in je kot taki edini ogljično nevtralni gradbeni material. Istočasno pa je tudi obnovljiv gradbeni material. 

Pri tovrstni gradnji se zaradi hitrosti in drugačnega procesa izvedbe namreč okolje onesnažuje veliko manj, kot pri klasični. Pri slednji celoten proces poteka na sami lokaciji, posledično je več odpadkov, hkrati pa se uporablja več strojev in vozil, ki podnebje še dodatno obremenjujejo. 

Lumar Individual.

Odločitev med klasično in montažno gradnjo je pomemben korak pri načrtovanju novega doma. Vsaka vrsta gradnje ima svoje prednosti in slabosti, zato je ključno, da se odločite glede na svoje potrebe, želje in finančne zmožnosti. 

Ne glede na izbrano vrsto gradnje, pa je pomembno, da se gradnje lotite premišljeno, z dobrim načrtovanjem in strokovnim nadzorom, da bo vaš novi dom varen, udoben in trajnosten.

K gradnji je treba pristopiti premišljeno in z razumom, ne glede na način izvedbe. Najdražja bo nedvomno tista hiša, kjer investitor med gradnjo spreminja načrte, menja izbrani material in izvajalce del, ter gradi brez strokovnega nadzora.

Starejše novice