Na našem seznamu najboljših božičnih filmov najdete tako stare kot nove, klasične in moderne filme, ki vam bodo prav zagotovo pričarali pravo praznično razpoloženje.

Gledanje božičnih filmov je najboljši način, da vstopite in si pričarate pravo počitniško razpoloženje. Navsezadnje vsi vemo, da je gledanje prisrčnega božičnega filma, skupaj s toplo skodelico čaja ali vroče kakava, eden najbolj veselih delov praznične sezone - seveda skupaj z okrasitvijo božičnega drevesa in peko prazničnih piškotov. 

Ne glede na to, ali ste razpoloženi za že preizkušeno filmsko klasiko, ki ste si jo ogledali že stokrat ali pa za enega od tistih pocukranih božičnih filmov, ki jih dnevno predvajajo na televizijskem programu Diva, smo za vas pripravili seznam najboljših prazničnih filmov.

Tako si lahko z našim seznamom samo osvežite spomin ali pa morda na seznamu najdete tudi kakšni takšni film, ki si ga še niste ogledali. Torej izberite film, pripravite si nekaj prigrizkov in začnite filmski maraton.

Sam doma (ang. Home Alone, 1990, ocena: 7,6)

Prazničnega decembra si brez filma Sam doma sploh ne moremo predstavljati. Sam doma je izjemno uspešna in priljubljena družinska komedija o mladem Kevinu, ki ga pomotoma pozabijo doma, ko se njegova družina odpravi na božični izlet v Francijo. Potem ko ugotovi, da je sam doma, mora braniti hišo pred nerodnima vlomilcema, ki načrtno kradeta po hišah v Kevinovi soseski v predmestju Chicaga. 

In ni odveč podatek, ki govori, da se je film po koncu predvajanja v kinodvoranah uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov kot film, saj je ustvarjalcem prinesel kar 476,6 milijona dolarjev. Če pa ste se že navolili ogleda prvega filma, vam priporočamo ogled še drugega in tretjega dela.

Čudovito življenje (ang. It's a Wonderful Life, 1946, ocena: 8,6)

Ena najpogosteje predvajanih klasik v zgodovini televizije režiserja Franka Capre je od 80. let dalje postala tradicionalen in nepogrešljiv del božičnega programa televizij po svetu. Film je bil nominiran za pet oskarjev in je danes prava kultna klasika.

George Bailey si v trenutku šibkosti, medtem ko se sooča s slabimi finančnimi odločitvami in mu preti bankrot, zaželi, da se ne bi nikoli rodil. Medtem ko ga na božični večer doma pričakujejo žena in otroci, ga obišče angel, ki mu pokaže svet, kakršen bi bil brez njega. George stopi v alternativni svet, kjer se z občutki krivde sooča s tragičnimi posledicami lastnega neobstoja. Bailey se odloči, da bo poskušal popraviti, kar se popraviti da – morda ima njegov obstoj vendarle neki smisel.

Škrat (ang. Elf, 2003, ocena: 7)

Nekega božičnega večera se dojenček v sirotišnici neopazno splazi v Božičkovo vrečo z igračami in tako pristane v Božičkovi delavnici na severnem tečaju. Čez dolga leta Buddy zraste in postane trikrat večji kot drugi škrati. Takrat vsem postane jasno, da ne sodi v njihov svet, zato se odpravi iskat svojo pravo družino. Odpotuje v New York, kjer naj bi bile njegove korenine. Tam pa ga čaka nora pustolovščina.

Veseli prazniki (ang. Happiest Season, 2020, ocena: 6,7)

Veseli prazniki je ameriški film, natančneje romantična komedija letošnjega leta, z zvezdniško obarvano zvezdniško ekipo, ki govori o dekletu, ki želi staršem razkriti svojo istospolno usmerjenost, ne da bi pri tem uničilo družinsko praznično vzdušje. Glavne vloge v filmu so odigrali Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Alison Brie, Aubrey Plaza in Dan Levy.

Kako je Grinch ukradel božič (ang. How the Grinch Stole Christmas, 2000, ocena: 6,2)

Visoko na gori nad mestom čudaški samotar Grinch opazuje ljudi, ki živijo v pričakovanju božiča. Zlovoljen kot je, ima veseljakov seveda vrh glave. A prav nihče, niti njegov kuža, ne ve, zakaj je Grinch pravzaprav tako čemeren.

Nekega dne se v Grinchevi glavi porodi ideja, da bo božiču enkrat za vselej naredil konec. Zamaskiran se napoti v mestece, da bi jo zagodel tamkajšnjim prebivalcem, pri tem pa poskrbi za pravo zmešnjavo.

Klaus (2019, ocena: 8,2)

Klaus je Netflixov risani film, ki je bil izdan prejšnje leto. Gre za zgodbo o dedku Mrazu, ki je postavljena v izmišljeno okolje v 19. stoletje. V središču filma je sebičen poštar v otoškem mestu na skrajnem severu, ki se spoprijatelji z osamljenim proizvajalcem igrač. Skupaj stketa nenavadno prijateljstvo in v temačno, mrzlo mesto prineseta potrebno veselje in toplino.

Božična zgodba (ang. A Christmas Story, 1983, ocena: 7,9)

Zgodba, prirejena po knjižnih spominih komika Jeana Shepherda, spremlja devetletnega Ralphieja iz ameriške Indiane v 40. letih, ki si za božič obupno želi zračno puško. Kljub materini skrbi, da se bo verjetno ustrelil v oko, Ralphie vztraja in skuša pridobiti podporo svojega učitelja ter celo Božička. Medtem se mora nekako otepati šolskih nasilnežev in se truditi, da se ne bi vmešal v družinski spor med njegovima staršema.

Čudež na 34. ulici (ang. Miracle on 34th Street, 1994, ocena: 6,5)

Prav vsakdo, še posebej otroci, vedo, da so prazniki čas za čudeže. Zdaj se bliža božič, a šestletna Susan Walker ne verjame v čudeže in ne v Božička. Njena mama ji je skrivnost o njem razkrila že dolgo tega in vse tako kaže, da se dekličine želje tokrat ne bodo uresničile. Toda na letošnji praznični dan bo Susan dobila najdragocenejše darilo na svetu. Nekaj, v kar bo verjela.

Zadnji božič (ang. Last Christmas, 2019, ocena: 6,5)

Kate v trgovini z božičnimi okraski dela kot prodajalka, svojo službo pa, medtem ko mora biti oblečena v palčico in zvončkljati s škornji, sovraži. Njeno življenje je polno slabih odločitev, hodi na avdicije, za njo je več neuspešnih zmenkov in prav nič ji ne gre po maslu.

Ko v njeno življenje vstopi Tom, se ji življenje obrne na glavo in zdi se ji preveč dober, da bi bil resničen. In ko se London pripravlja na enega najčudovitejših praznikov v letu - božič, se zdi, da jima bližina ni usojena. A včasih je treba pustiti, da sneg pade, kamor lahko, včasih je treba prisluhniti srcu in treba je imeti upanje.

Predbožična mora (ang. The Nightmare Before Christmas, 1993, ocena: 8)

Jack Skellington je priljubljen kralj buč v mestu Halloween. Želi si oplemenititi njihov osrednji praznik Noč čarovnic, ki ga nobena pošast ne jemlje več resno. Nekega dne se po naključju znajde v resničnem svetu, kjer odkrije božič. Živahne barve, igrače, okraski in toplo vzdušje ga tako prevzamejo, da ugrabi Božička. Pripravite se na novo, izboljšano različico božiča, v kateri duhovi in vampirji prinašajo darila.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

meni se je najbolj dopadel film
Dražgoška bitka
v kateri so partizanoti spizdili iz vasi
Nemci pa so potem požgali vas
So mi solze prišle na oči
ko sem gledal
kako partizanoti neodgovorno spizdavljejo v šumo
in okupatorju prepuščajo nič krive vaščane Dražgoš

Tko mi te krade (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=9iEXGiYBt-Y
youtube.com/watch?v=FJ-XahGQVbA
youtube.com/watch?v=TncVTQ3ZIpg

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

5yhnjj (nepreverjen)

Tako kot vedno. Ali pa zf komedija Preboj na planini. To se nasmejis ob takih zf filmih. Edino skoda davkoplacevalskega denarje, ker to noben drug v tujini niti ne povoha.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

takšno sranje še v Severni Koreji nočejo gledati
in vas čast vladi da zjebe takšne kvazi glumače
ki se sami imenujejo umetiki.
Veste ti kvazi umetniki nam požrejo na milijone ton kruha
to je našega denarja

In reply to by 5yhnjj (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

Ja tisti partizanerski filmi so a res sranje od sranja

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj pa bitka na Neretvi

In reply to by Falko (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

isti kurec
isto sranje
drugo pakovanje

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Nagolion (nepreverjen)

Ne pozabi si riti zbrisate.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Df.. (nepreverjen)

Ka mi drujgo preostane kak ka glejdan kriminalke pa grozljivke po tv..pa ka se zmejs naločen..
Vse ka ste meli starci nekoč(gostilne drujženje lejko si šal kama si ščel)..
Ka pa gnes den..zatao ste nas gor spravlali ka bomo glejdali tej bedake na vladi..
Pri svojih 20+ka san mel od tej države pa od svojih starih ka so še v komunizmu živeli pa delali..
Znan što je bil kmet je mogo delati vsaki jin čast..
Ka pa po tovarnah pa javna uprava v času juge..Naj mi nišče ne gučij ..živeli so kak bogovje..
Gnes den pa keri ščejmo kaj meti moremo fejst delati..pa prenašati stare pametnjakoviče..kerin je fejst pripomogla juga pa Markovič ka se gnes den lejko tak čobijo..nemren jih..
Razen kmete ja njih pa cenim..
Te se pa pijtamo što je fabrike doj zapravo..
Ide kera tovarna ki dobro dela gnesden v propad..
Znan dosta je krijvo vodstvo ka je negda tak bilao,delavci pa tudik..naj bi bilij na delovnom mesti..nej pa po gostilnaj

Df.. (nepreverjen)

Da nebo kdo narobe razumel..ne mislim na vse firme,pa vseh delavcev javne uprave.
Jih je pa dosti izkoriščalo režim in ko so bili sejmi kot so mesečni pa Mikloševo senje so bili glavni pri šankaj.
Gnesden pa ti pametnjakoviči ščejo od nas ka bi samo delali delali..

In reply to by Df.. (nepreverjen)

dfghj (nepreverjen)

Neverjetno ka nej omenjeni najbokši bozični film: Božične počitnice
NATIONAL LAMPOON'S CHRISTMAS VACATION, Chevy Chase

dfsg (nepreverjen)

te članek ste že objavili

Landini

Copy paste pd lani. 😄
Ti filmi so že zdavnaj stvar preteklosti.

Evropski film (nepreverjen)

Hoolywodsko pocukrano sranje od filma.

Nagolion (nepreverjen)

Tak kak vi kritizirate zgodovino na kakšen koli način,do tudi nasledniki tak skali po vas. Ne pozabite to. Nika smo nej boksih kak so bili te.

Falko (nepreverjen)

koliko žensk in otrok si pobil
v povojnih izven sodnih pobojih
Ti ki praviš da nisi nič boljši od njih
jih moraš imeti kar nekaj na vesti
Sigurno ti je foter bil Bandit

In reply to by Nagolion (nepreverjen)

Kristusuva blanja (nepreverjen)

Ka pa "Švedinje v internatu"?? Tou ste pozabili?

Gost1 (nepreverjen)

Nej smo se navolili filma Sam roma, navolili smo se, ka na sobotainfo nika čednoga ne piše!

Bozicek (nepreverjen)

Vace pa nightmare before christmas je halloween movie nej pa bozicni. Tak ka ste se malo zmotile.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice