Ursula von der Leyen na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta na temo usklajenega evropskega odziva na izbruh COVID-19.

Uvodaoma se je predsednica Evropske komisije poklonila zdravstvenemu osebju po Evropi, ki se je prostovoljno izpostavilo nevarnosti in pri tem niti za hip omahovalo. Izpostavila je tudi prodajalce v trgovinah, pobiralce smeti, pogrebnike, izobraževalce, voznike tovornjakov, čistilno osebje, delavce in peke – vsem, ki prispevajo, da se naš svet vrti naprej. »Evropa vam je vsem močno hvaležna!«

Tudi evropske institucije, oblikovalci politik ter voditelji in voditeljice morajo izkazati zaupanje in enotnost.

»Nihče od nas tega ne zmore sam, kot se tudi nobena posamezna država članica ne more s to krizo spopasti sama. V tej krizi, in splošneje v naši Uniji, lahko sami sebi pomagamo le, če pomagamo drug drugemu,« je dejala predsednica Evropske komisije.

Kritična do dogajanja v Evropski uniji

Pri tem pa se ni mogla izogniti dogajanju zadnjih tednov, ki evropski enotnosti ni v ponos.

»Ko bi si morali v Evropi resnično stati drug drugemu ob strani, se jih je vse preveč sprva oziralo le nase. Ko bi moral po Evropi resnično zaveti duh „vsi za enega“, se jih je vse preveč sprva odzvalo z „vsak zase“« se kritiki ni izognila von der Leynova.

Evropska unija je v zadnjih nekaj tednih sprejela izredne in izjemne ukrepe, da bi se uskladilo in omogočilo vso potrebno ukrepanje.

Evropska unija na razpotju

Ob koncu govora si je zastavila sledeča vprašanja:

»Smo na razpotju: nas bo ta virus dokončno razdelil na revne in bogate? Na premožne in tiste brez vsega? Ali pa bomo ostali močan, enoten globalni akter, ki ga je treba jemati resno? Ali lahko iz te situacije pridemo celo močnejši in boljši? Lahko v tej krizi naše skupnosti tesneje strnejo vrste, se lahko ugled naših demokracij poveča?«

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čukundeda (nepreverjen)

ODLIČNO povedano gospa Ursula ! Naštela je tiste, zaradi katerih je življenje še vedno dokaj normalno. Naši politiki pač naštevajo tiste iz JS predvsem tiste v uniformah in jim pojejo hvalo. Že, že, ok. So tudi svoje prispevali.
Ampak, tisti, katere je naštela gospa Ursula, ker ona je iz Nemčije in tam drugače gledjo na življenje, dobro ve, kdo je tisti, ki omogoča, da lahko še kar normalno živimo.
Hvala vam TRGOVCI, PEKI, MESARJI, UČITELJI, KOMUNALNI DELAVCI, ELEKTRO, TELEKOMUNIKACIJE in vsi ostali, ki skrbite, da življenje teže brez zapletov !

tuncika

KO bo EU vodila oseba z karizmo (ala Trump, M. Thacher), ne pa makaron in mutti, bodo stvari začele laufati. Do takrat pa ostajamo hlapci idiotov in globalistov.

rdeča zvezda (nepreverjen)

točno tako
kura angela je veliko zasrala

In reply to by tuncika

Ja 43355 (nepreverjen)

Meje zapreti!!! Vsaka država naj bo svoja!!!!!

Bosanče malo (nepreverjen)

Ta tako opevana Evropa je po domače povedano en navaden p.dim , ta umetna tvorba ni bila v stanju soočiti se z migracijami , ne sedaj z virusom , dobesedno nič od nič , samo za to so dobri , ka si odsluženi politiki tam še malo denarnice napolnijo .

čarni vrag (nepreverjen)

Kelko pomeni EU solidarnost so najlepše pokazali Poljaki in Čehi. Poljaki so nej dovolili polet ruskih transportnih avionov ki je pelo opremo v Italijo. Avioni so morali leteti preko Črnoga morja, po enkrat dukši poti. Čehi pa so zaplenili pošiljko mask za Italijo in jih razdelili svojim bolnicam.

čukundeda (nepreverjen)

Se vidi, da večina obvlada samo lokalne zadeve okrog tega, če kak lokal mogoče sprejema kakšnega gosta in podobno. Pa mogoče še nogomet. Potem je pa konec.
Ko gre za EU zadeve je tema s komentarji. Še, ko kdo kaj napiše jih večina mimo seka, ker sploh ne poznajo zadeve iin pišejo na pamet, kot recimo zgoraj tuncika in rdeča zvezda pod njo.
Nekaj omenjajo makarona in mutti, ki sploh nimata tukaj nobene veze.
Gre za govor Ursule von der Leyen. Če bi ljudje vsaj malo poznali dejanske razmere pa ne bi trosili neumnosti.
EU dela na polno ampak naši mediji so pač taki kot so in ne vidijo prek domače ograje. Tudi niso sposobni kaj več.
Za tiste, ki kritizirate Angelco, je v Nemčiji dala gospodarstvu 9 X več pomoči za blažitev razmer, kot naša vlada. Tudi ECB- za tiste, ki ne vedo je to Evropska centralna banka, je dala vsem članicam skupaj na voljo 750 MILIJARD EU za začetek.
In Slovenija jih bo glede na razdelitev dobila nekaj čez 3 milijarde. Zato je tudi vlada JJ sedaj lahko obljubila denar. Dejansko je vlada dala to, kar bodo dobili iz EU oziroma ECB.
In zaradi tega, ker Slovenija tri četrtine vse proizvdnja izvozi in Nemčija je glavni trg lahko samo rečemo hvala Bogu, da je nemško gospodarstvo dobilo injekcijo v višini 750 milijard, ker bo posledično veliko naših podjetij živelo naprej.
Od EU smo odvisni veliko bolj, kot si večina tukaj sploh predstavlja.

bravissimo (nepreverjen)

Bravo za komentar. tuncika, bosanče malo pa ,podobni pacijenti toga itak nedo nigdar razmili.

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Starejše novice