Pred kratkim se je šušljalo, da se na županski stolček Mestne občine Murska Sobota ponovno želita vrniti Jevšek in Štihec, a kot kaže, temu ni tako.

20. novembra bodo na sporedu lokalne volitve, ki bodo po državnozborskih in predsedniških volitvah, tretje po vrsti v supervolilnem letu 2022.

Poročali smo že o možnih kandidatih za županski stolček v Mestni občini Murska Sobota, a so se zdaj napovedi precej spremenile. 

Štihec se umika?

Velika neznanka teh volitev je bil že nekaj časa Anton Štihec, dolgoletni župan in Jevškov tekmec, ki kandidature za Sobotainfo sicer pred časom ni ne potrdil, niti zanikal. 

»Ustavil bi stekanje javnega občinskega denarja v podjetja, ki so povezana s stranko SD. To je bila praksa nekdanjega župana Jevška,« je tedaj ostro dejal Štihec. 

Zdaj pa se je Štihec javno oglasil in sporočil, da ne kandidira na tokratnih lokalnih volitvah. Kaj ga je torej naposled odvrnilo od kandidature?

Njegovo sporočilo objavljamo v celoti.

Preberite še:

»Očitno je bilo po mojem županovanju preveč razočaranja in praznih obljub«

»Pozitivno sem presenečen, da me občani in predstavniki političnih strank vztrajno pozivajo k ponovni kandidaturi za župana Mestne občine Murska Sobota. To potrjuje dejstvo, da je očitno bilo v preteklih letih po mojem županovanju, konec leta 2014, mnogo razočaranja in praznih obljub o tem, da bodo vrnili življenje v Mursko Soboto, pripeljali investitorje, zgradili obvoznico, pokriti plavalni bazen … Resnica je drugačna.

Nekdanji župan Aleksander Jevšek je poskrbel le za nekaj navideznega blišča in nato odstopil. V svojem sedem letnem županovanju je ustavil kar nekaj dobro zastavljenih projektov, recimo koriščenje tople vode iz narejenih geotermalnih vrtin, kjer smo dobili kar 2,1 milijona nepovratnih evropskih sredstev, kar bi danes, ob napovedani energetski krizi, mnogim še kako lahko prišlo prav. Spomnimo pa se tudi vseh nepotrebnih povišanj cen za komunalne storitve. Življenje občanov danes ni nič boljše. Okoliške občine nas dohitevajo prvič v zgodovini Murske Sobote.

Prepričan sem, da Mestna občina Murska Sobota nujno potrebuje novo energijo in mlade moči za ponovni zagon. Ko sem prvič kandidiral, to je bilo pred 20 leti, sem bil star 38 let. Župan sem postal pri 40., daljnega leta 2004 in županoval skoraj do konca leta 2014. Menim, da je mladim potrebno dati priložnost, kajti ključne položaje v javnih zavodih in politiki, že več mandatov zasedajo še zmeraj eni in isti ljudje. Upam, da se to na teh volitvah vsaj delno spremeni.

Srečno pot želim kandidatom, ki bodo našli odgovor na izzive, ki Mestno občino Murska Sobota čakajo v prihodnje.

Sam na teh volitvah ne bom kandidiral za župana, če bom pa v katerem izmed kandidatov prepoznal potencial, ga bom z veseljem podprl in pomagal s svojim znanjem in izkušnjami,« je zapisal Štihec.

Starejše novice