Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ponudnik dostave hrane Wolt razkriva trende naročanja v različnih slovenskih mestih - v Ljubljani so na prvem mestu banane, sledita kruh in mleko, medtem ko imajo Mariborčani najraje kruh, Koprčani malvazijo, Novomeščani pa šopke.

Če ne že prej, je med pandemijo koronavirusa gotovo marsikdo med nami pridobil novo razvado: naročanje hrane in izdelkov na dom.

Takrat je bila to edina opcija, a tudi po ponovnem zagonu restavracij in trgovin včasih nič ne premaga udobja doma.

V lanskem letu smo Slovenci po podatkih podjetja Wolt, ki je na slovenskem trgu prisotno že tri leta, na dom prek njihove aplikacije naročili kar 37.921 različnih izdelkov. Vas zanima, kakšni so trendi naročanja?

Od malvazije do šopkov

Preference se glede na kraje precej spreminjajo. V zadnjem letu dni so Mariborčani v segmentu živil najpogosteje naročili kruh, sledila sta čips in pivo.

V Ljubljani so na prvem mestu po priljubljenosti banane, nato sledita kruh in mleko.

V Kopru najraje naročijo malvazijo, v Murski Soboti in na Ptuju mleko, v Novem mestu šopke, v Celju žemljice, v Velenju in Domžalah tortice, v Novi Gorici pivo in banane ter v Kranju energijske napitke.

Kaj podarjamo?

Nekateri uporabniki aplikacije, kot je Wolt, uporabljajo tudi za dostavo daril in drobnih pozornosti partnerjem, sorodnikom in prijateljem.

Povpraševanje po darilih pričakovano naraste predvsem ob praznikih, kot so valentinovo, dan žena in materinski dan ter v decembrskem prazničnem času, najbolj priljubljena darila pa so rože, sladice in vino. Za darilo pa so dostavili tudi že električni skiro.

Zanimivi in dragi nakupi

Med najzanimivejšimi nakupi pri Woltu izpostavljajo dežnike in plinske jeklenke, kar so uporabniki začeli naročati ob poslabšanju vremena, buče za noč čarovnic in novoletne jelke pozimi.

Najdražji nakup, opravljen prek te aplikacije, pa je bil fantomsko srebrn telefon Samsung Galaxy Z Fold3 5G v vrednosti 1.799,99 evra.

To je sicer tudi najdražji izdelek, ki ga uporabniki lahko najdejo na Woltovi platformi.

Ali ste vedeli?

V Mariboru se proda 25 odstotkov več piva Laško kot Union, medtem ko se v Ljubljani proda 37 odstotkov več piva Union kot Laško.

Podatki razkrivajo, da so najbolj sladkosnedi v Ljubljani in Kopru. V Ljubljani najraje naročajo tortice in krofe, v Kopru pa obožujejo sladoled.

Prodaja veganskih izdelkov je v zadnjem letu poskočila za 309 odstotkov. Največ veganskih izdelkov se proda med 12. in 14. uro, torej predvsem v času kosil, in ob večernih urah, natančneje med 19. in 20. uro. Veganske izdelke uporabniki naročajo predvsem med tednom, medtem ko konec tedna pozornost usmerijo predvsem v brezalkoholne pijače, pivo in vino.

Še nekaj statistik

Največ oddanih naročil izdelkov iz restavracij je med 11. in 14. uro, iz trgovin pa največ naročajo med 16. in 18. uro, torej ko ljudje zaključijo službo in se odpravijo domov. Iz trgovin uporabniki na Woltu največ naročajo ob torkih, četrtkih in sobotah.

Trendi kažejo, da bomo v mestih in mestnih središčih v prihodnje več hitrih nakupov opravili kar prek spleta z instantno dostavo – v 30 minutah.

Do leta 2030 bo kar 20 odstotkov uporabnikov svoj tedenski nakup opravilo prek mobilnih telefonov. Uporabniki bodo najbolj cenili to, da lahko opravijo nakup kadarkoli in se dogovorijo za dostavo takrat, ko jim najbolj ustreza, na primer, ko se vrnejo z opravkov.

Komentarji (8)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ljudje so fuknjeni.

lllo (ni preverjeno)

Celo taksni kak ti ka celi den visite na Sobotainfo in pisete bedarije pod vsaki fucking clanek. Kak mores biti pateticen ka zives za Sobotainfo pa nemas nika drugoga v zivote 😅

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka jes delan, tebe en kurc briga!

In reply to by lllo (ni preverjeno)

Kobajagi (ni preverjeno)

Narobe si napiso,namesto so bi mogo napisati,smo.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

NIČ !!!!!
Zadnja stvar, da si take stvari naročim na dom.
Res bo počasi konec s to digitalno civilizacijo.
Zdaj že več ne morejo riti dvigniti od monitorja in se malo sprehoditi do trgovine.
Zato je raja čedalje bolj asocialna.

??delo (ni preverjeno)

Ameriški general: »To je donosna naložba, za samo 66 milijard $ smo dobili Ukrajino, ki se namesto nas bori proti Rusiji!«

anton77 (ni preverjeno)

Kda lidgej gratajo takši degenerejrani manjaki, ka se niti za osnovne dobrine ne pobrigajo samij.... Ge de tou človeštvo čez 20 lejt????? Bole ka nas jedrska zbrijše....

nepismeni samsung (ni preverjeno)

te samsung košta 1799 ali 17999 ?? še dobro ka man đaboko :P

Starejše novice