Na zadnji seji mestnega sveta je Anton Štihec iz svetniške skupine Modra lista Antona Štihca, zahteval sklic izredne seje zaradi visokega tako imenovanega davka na dež, ki ga že lep čas na položnicah občutijo krajani Murske Sobote in Černelavcev.

Jutri bodo na četrti izredni seji na pobudo svetniških skupin Modra lista Antona Štihca, SDS in ostalih sopodpisnikov obravnavali in sprejemali novo ceno za odvajanje in čiščenje padavinske vode. Kot je na 21. redni seji povedal svetnik Štihec, so cene nesorazmerno visoke v nasprotju z drugimi občinami po Sloveniji. 

Občani Mestne občine Murska Sobota za kubični meter odštejejo približno 4,7 evra. V Ljubljani 0,9 evra, najmanj pa v Slovenski Bistrici, kjer občani za kubični meter odštejejo 0,07 evra. Tako za približno osem kubičnih metrov padavinske vode krajani Murske Sobote in Černelavcev odštejejo 11,77 evra, Ljubljančani 7,21 evra ter Slovenskobistričani 0,59 evra.

Podatke s primerjavo cen z nekaterimi drugimi slovenskimi občinami je zbral občan Pavel Kuhar. Sicer pa se na omenjeno tabelo, ki si jo lahko ogledate spodaj, sklicuje tudi svetnik Štihec.

Cena naj se zniža za 80 odstotkov

Pobudniki izredne seje tako predlagajo, da se trenutna veljavna cena za odvajanje in čiščenje padavinske vode zniža za 80 odstotkov ter da se na dnevni red naslednje redne seje uvrsti sklep o obravnavni in sprejemu nove cene.

Župan Aleksander Jevšek je Antonu Štihcu na seji odgovoril, da je tema jutrišnje izredne seje uredba, zahtevana s strani vlade. Sicer pa občani Mestne občine plačujejo dajatve po metodologiji, določeni s strani države.

Te so pa v Murski Soboti višje zaradi čistilne naprave in zaradi enotnega sistema odvajanja. Jevšek je spomnil tudi na sklep, da bodo zbrani denar vložili v posodobitev kanalizacije Veščica – Černelavci – Murska Sobota.

Dodaja še, da bodo omenjeni elaborat poslali na Ministrstvo za okolje in prostor, in sicer z vprašanji, če sta elaborat in določitev cene v skladu z vladno uredbo. Vendar dodaja, da je računsko sodišče odločilo, da cena je v skladu z omenjeno uredbo in zdaj lahko razpravljajo o subvencioniranju, a opozarja, da če bodo znižali ceno, bo mestna občina tista, ki bo iz proračuna morala plačevati izgubo.

Preberite še

Komentarji (22)

jani r (ni preverjeno)

Pa jebemo mater za red bull ge za drvarnico ge za vsa sranja povezanih pejnezi gejo,kda pa bi se lejko malo razbremenil mali človek te pa nega ka de zguba.Koja zguba ? Slovenjska Bistrica je po ton takšnon že bankroterala ?Računsko sodišče je odločilo ka je cena v skladu z predpisami,halo vejpa če bi bila enkrat nižja bi tudi bila v skladu ,zato plantarič ne zavajaj oziroma nakladaj kak je tvoja navada.

00198 (ni preverjeno)

"Metodologija, določena s strani države."

Kakša metodologija je te to ka MS plačuje 10x več kak LJ?

Ka opet glumiš Jevšek pa krivdo na druge, konkretno v ton primere državo, prenašaš. Vejpa kelko ges znan ti določaš višino toga davka.

Po drugi strani pa... ka maš ti Štihece za razlagate. Vejpa človek obvlada te zadeve 100x bole od tebe.

BrunoZemlja (ni preverjeno)

Dobro, kda so sklicali sejo zaradi azilantov, je bilo to nedostojno pa nazadnjaško. Tam sem podprl župana ka ne naseda provokacijam.

Zdaj pa je to legitimno. Pač naj občina jasno razloži zakaj so naše položnice takšne kak so, pa ka se da narediti proti temu.

Sbazar (ni preverjeno)

Baje se Jevšek pogučavle že o regulaciji vremena, tak ka mo eli najboukšo klimo prav v Soboti. Ne de prevroče pa nej premokro, pa te de prej cejna bokša... :)

#ponosensobočanec (ni preverjeno)

Fala bougi za dež gnes. Zaj bar koristin to premium storitev soboške občine, kero plačuvlen saki mesec.

Oj-oj (ni preverjeno)

Naj še vlada da metodologijo zakoj so prinjih v ljubljani večje plače kak pa prinas

Mirika (ni preverjeno)

Kak je fajn, ka se med vsemi temi "resnimi" zadevami prikazuje vijoličast ali roza modrček! Če se že financirate od reklam, dajte izpogajajte se za primernejši prostor. O "padavinskem davku" pa ...hvala bogu, da že drugi dan dežuje, da spere dež vse laži, podtikanja in insinuiranja....živeli namočeni Sobočanci.

akcija (ni preverjeno)

Ja ka je zdaj? Ste že pred občino pa demonstrejrate ali pa de pa samo lapali po forumi kak po navadi? Če so tou dejansko pravilni podatki bi zdaj že mogli Jevška ven iz občine odnesti. Mate jajca za tou ali te pa ponovno samo nakladali? Do naslednje takšne teme.

100% (ni preverjeno)

Jaz sem takoj za akcijo in za shod pred občino.Lahko bi se organizirali in šli pred občino.

In reply to by akcija (ni preverjeno)

Oj-oj (ni preverjeno)

Ge iden takoj če de se rihtalo kaj

In reply to by akcija (ni preverjeno)

kak san bejsen (ni preverjeno)

pa dajte sobočanci genite se iz hiš in gremo pred občino.
komaj mplačan položnice...zaj pa še tou!!!!!!!!!!
pa kam do mi cejlo živlenje srali po glavi v toj sobote z nekimi davki.....

mun (ni preverjeno)

Občani malo primerjajte zadnje položnice za smeti in vodo od Komonale.Za smeti so povečali kilažo skoraj za 100°% in stem seveda tudi ceno.Mislim da se to izčrpavanje občanov mora končati,župan je bil izvoljen da dela v korist občanov in ne proti njih,kot se to zadne čase dogaja.Kje se dobimo?

akcija (ni preverjeno)

Gnes san se najmenje 3x mimo občine pelo. Nejsan vido nikoga iz modre liste niti nikoga iz sds ka bi tan kakoli protestejro prouti jevški. Niti san nej vido nikoga drugoga ka bi kakšen koli revolt kazo prouti trenutnomi stanji. Vsi zgornji čedni ala 100%, oj-oj pa kak san bejsen.... ovce ...... beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..... še za tou rabite nekoga ka de vas organizejro. Nika ne vejte spontano napraviti? Sami od sebej ne vejte pred občino? Nej čudo ka vas tak vozijo, če pa se jin pistijte. Lapanje po interneti politikon še nigdar nej prišlo do živoga. Gda te prvoga ven iz pisarne odnesli te do tisti za njin malo bole brodili gda do neumnosti delali. Zdaj pa idemo dale srat po jevšeki, vej pred občino itak ne upamo. Aja točno, gnes je cejli den dež..... šteri somar pa de v deži protestejro. Jutri bo sonce..... ponovno mo se bar eno 3x mimo občine pelo. Ajde ka vas vidin.... ne razočarajte me.

100% (ni preverjeno)

vutro je seja,pa se lejko dobimo nega problema ;-)

In reply to by akcija (ni preverjeno)

jani r (ni preverjeno)

seja je jutri ob 13h ;-) seje so javne, kar pomeni, da lahko pridete tudi na samo sejo in v dvorani odzadaj sedite. Vhod v dvorano je iz dvoriščne strani. VABLJENI !!!

Čika-pajo (ni preverjeno)

Razumem da moram plačevati za odvajanje ampak za čiščenje že čistega pa ne razumem razlog plačevanja, verjetno pa je razlog samo dobičkarstvo

Vipko
Wizeman

Tij marsikaj ne razumeš. Vej pa, či se meteorna voda fküp zmejša s fekalnof (valjda, vej pa po isti civaj teče), te je verjetno več nej čijsta, ali?

In reply to by Čika-pajo (ni preverjeno)

Enastarka (ni preverjeno)

Marca in aprila sploh ni deževalo. Ali sledi temu poračun davka na dež (KI GA NI BILO) v mesecu maju??? Če je suša, gospodje, je suša za vse. Tudi za vas!

Vipko
Wizeman

Ka, mate slučajno števec za meteorno vodou na žlejbi? Ges san tudi že en mejsec nej čarnoga koša vö odpelo, pa moren glij tak plačati odvoz odpadkof...... Kanalščina se obračunava glede na ponücano vodou iz vodovoda. Ka je vijška na čistilnoj napravi, tou je meteorna voda. Količina toga se razdeli na površino streje vseh tistih, šteri piščavlejo meteorno vodou v kanalizacijo. No bar približno tak nekak.....
Ešče itak pa mate FSI možnost, ka enjate püjščati vodou v kanalizacijo....

In reply to by Enastarka (ni preverjeno)

povezani povez… (ni preverjeno)

ha, ha kak so povezani vdarili po Štihece v temi o EXPOje. Protiudar na današnjo sejo o "davku na dež" :)

P.S:
Wizeman, maš prijavljeno ponikalonico v gradbenon dovoljenji? Če nej, te odjebejo s tem izgovorom (preverjeno). Neje tak easy kak ti to ščejš prafti

povezani (ni preverjeno)

Bil san ob 12.45h pred občino ;-) nindri nikoga ka bi malo larmali. AKCIJA ge si bil ? si pravo ka boš se palik mimo pelo ;-)

InfoVal

Nekaj točk za premislek:
1. Župan opozarja, da če bodo znižali ceno, bo mestna občina tista, ki bo iz proračuna morala plačevati izgubo. Kako pa je bilo s to “izgubo” preden je Komunala zaračunavala odvajanje in “čiščenje” padavinske vode?
2. Župan še trdi, da bodo zbrani denar vložili v posodobitev kanalizacije Veščica – Černelavci – Murska Sobota. Gre torej za zbiranje denarja in ne le za pokrivanje stroškov čiščenja odpadne vode in vzdrževanja omrežja! In zakaj bi morali krajani MS in Černelavcev prispevati še za posodobitev kanalizacije za Veščico?
3. Zakaj pravzaprav župan prek inštanc v Lj dokazuje, da so cene legitimne, namesto da bi elaborat javno razgrnil samim občanom? Naj ga da na internet, da si ga lahko vsak pogleda in naj se odpre javna razprava in zagovor v zvezi s postavljenimi cenami! Saj smo menda v demokraciji. Nismo mi vodilnih izvolili zato, da bi nas okoli prinašali!

Starejše novice