Upravno sodišče je v sporu glede črpanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, pritrdilo Agenciji RS za okolje.

Britansko podjetje Ascent Resources je javnost v torek na svojih spletnih straneh obvestilo, da je slovensko upravno sodišče sprejelo odločitev glede pritožbe Geoenerga na odločitev Arsa. Agencija je marca lani odločila, da je treba za nameravano črpanje plina s stimulacijo vrtin izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, junija lani je temu pritrdilo tudi okoljsko ministrstvo. Geoenergo se je zato obrnil na upravno sodišče, ki pa je prav tako pritrdilo, da je presojo vplivov treba izvesti.

Britanci so ob tem dodali, da so že začeli priprave na postopek ugotavljanja vplivov na okolje, hkrati pa izdelujejo načrt razvoja plinskega polja in stimulacije vrtin.

Odločitev upravnega sodišča pa bo, kot so zapisali, skupaj z drugimi državnimi odločitvami predstavljala "pomemben dokaz" v tožbi, ki jo proti državi še naprej namerava sprožiti Ascent.

Pripravlja se tudi tožba, a bo z novo vlado lažje?

Ascent in Geoenergo si za dovoljenje za stimulacijo vrtin PG-10 in PG-11A prizadevata že od maja 2017. Državo želita partnerja tožiti zaradi dolgotrajnih postopkov oziroma neupoštevanja mednarodne zakonodaje. Prejšnji teden je sicer Ascent Resources vlagateljem sporočil, da bo vztrajal pri načrtu pridobivanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin. Do konca leta pričakuje pridobitev potrebnih dovoljenj.

Koncern je takrat med drugim izpostavil menjavo slovenske vlade in izrazil "vse večje zaupanje v možnost, da bo projekt prejel potrebna dovoljenja", še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Juhica (nepreverjen)

No, Vizjak, bo fracking šel končno skozi? Madžari so itak dobili dovolj denarja, da malo slabega okolja ne bo škodil...

Starejše novice