Foto: Bobo
Liderji političnih strank so podali izjave ob odstopu Šarca in vsi si vendarle ne želijo predčasnih volitev.

Napoved odstopa Marjana Šarca je presenetila slovensko politično javnost, Šarec je ob tem pozval na predčasne volitve, ampak veliko bo odvisno tudi od drugih prvakov in prvakinj političnih strank, ki zasedajo mesta v parlamentu.

Janša za predčasne volitve

Kot prvi se je oglasil vodja opozicije Janez Janša, ki je sprva nekoliko cinično komentiral odstop Marjana Šarca, nato pa v izjavi za medije povedal, da so predčasne volitve najboljša možnost. 

Židan ostro, SD za predčasne volitve

Predsednik državnega zbora in prvak Socialnih demokratov Dejan Židan se je na odstop odzval precej kritično in dejal, da je "najlažje oditi in pustiti nedokončane projekte". Po njegovih besedah se v stranki SD zavzemajo za predčasne volitve.

Levica z desnimi strankami ne bo sodelovala

V Levici odstop razumejo in se zavzemajo za predčasne volitve. Njihov vodja Luka Mesec je dejal, da so pripravljeni za sodelovanje z novo vlado, ampak le, če bodo imeli podobne cilje, ob tem je sodelovanje z desnimi strankami zavrnil.

Tudi Tonin ni za oblikovanje nove koalicije

Predsednik NSi Matej Tonin meni, da je to ena najrazumnejših potez Šarca v njenem mandatu. Po njegovem mnenju so predčasne volitve najboljša izbira, saj bi bilo oblikovanje nove koalicije težavno. Tonina se je drugače omenjalo kot alternativnega mandatarja v primeru oblikovanja desne vlade.

DeSUS pušča odprte možnosti

Novopečena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec pravi, da so v upokojenski stranki pripravljeni na vse, tudi na nove volitve. Več pa bo povedala po pogovorih znotraj stranke. Tudi vodja poslanske skupine Franc Jurša je napovedal več pogovorov in aktivnosti na temo v prihajajočih dneh, možni pa so vsi scenariji. 

SMC bi novo vlado brez volitev

Bolj naklonjeni oblikovanju nove koalicije so v stranki SMC, saj je predsednik Zdravko Počivalšek povedal, da ni potrebe po novih volitvah. V stranki naj bi bili odprti za sodelovanje z vsemi stranmi.

Do Šarca kritična tudi Bratuškova

Kritična je bila tudi Alenka Bratušek, vodja SAB, ki meni, da se je Šarec odločil za politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala. Bratuškova je pozvala k čim hitrejšemu oblikovanju nove trdne vlade. 

Jelinčič bi Tonina za predsednika vlade

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je ob Šarčevem odstopu dejal, da si želi drugo vlado in ne predčasnih volitev, saj bi te bile na trhlih temeljih zaradi neustavnosti volilne zakonodaje. Jelinčič meni, da je kandidatov za novega mandatarja precej, pri tem pa je izpostavil kot možno rešitev Mateja Tonina. 

Šarec koalicijskih partnerjev ni seznanil, ker je resen politik

Šarec je po tiskovni konferenci še enkrat stopil pred novinarje in obrazložil, da nesoglasja znotraj njegove stranke oziroma ministroma niso vplivala na njegovo odločitev za odstop. Na očitke o tem, da so člani koalicije za odstop izvedeli iz medijev, pa je odgovoril, da zato, ker je resen politik. 

Predsednik SD in Državnega zbora Dejan Židan je še povedal, da bi se Državni zbor z odstopom predsednika vlade lahko seznanil že v sredo, do novih volitev pa bi lahko prišlo v drugi polovici aprila. Oglasili so se tudi iz gospodarstva, saj je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc dejala, da si želijo v gospodarstvu po Šarčevem odstopu končno prave reforme.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hrib (nepreverjen)

J. J pa drek mejša

janez 7892 (nepreverjen)

ja kak pišete,,,
že pa bo za vse kriv Janša ha ha ha butalci...koliko let že ni bil v vladi????
živela Slovenija.... jankovič pa ostali levičarji samo jih volite dalje in uživajte z njimi...
naj vam vse pokradejo...tak dosti ni več ostalo

In reply to by Hrib (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Tvoj kandidat je rekorder med tistimi, ki kradejo.

In reply to by janez 7892 (nepreverjen)

claudia... (nepreverjen)

A ne Janković?

In reply to by Czd (nepreverjen)

Topoip (nepreverjen)

Hrib, potem tudi tebe mejsa.

In reply to by Hrib (nepreverjen)

brigita tol. (nepreverjen)

Hrib....... J.J ga mejša tij ga pa gejš Dober tek

In reply to by Hrib (nepreverjen)

bam bam. (nepreverjen)

Predčasnih volitev si ne želijo samo tisti, keri znajo ka več nedo prišli v parlament. Janša se tudi kšenki veseli, saj je vsen jasno ka SDS nigdar nede vodila vlade, vsaj dokler je on njen predsednik, niti na volivan nede dobila večine.

Nuke (nepreverjen)

Republika banana! 2 milijona nas je za eno solidno mesto..vsi bi lahko dostojno živeli ce korupcija nebi bila glavna gonilna sila slovenske politike. Slovenija je ena izmed najbolj koruptivnih drzav na svetu. Se najdejo politi ki bi kaj nardili za narod ampak so nemocni in tako bo tudi ostalo. 2 milijona nas je! Sram nas je lahko! Vedno smo bili in vedno bomo hlapci.

Urugvaj (nepreverjen)

byebye SAB, SMC, SNS in upajoče tudi DESUS

ČAS RESNICE (nepreverjen)

Šarec misli, da je narod tako nor, da bo drugič naredil veliko napako. Iskreno sožalje večini slovenskim medijem, ki so mu držali štango in prirejali ankete, sedaj pa bo prišel čas resnice.

claudia... (nepreverjen)

In tudi bo!

In reply to by ČAS RESNICE (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Židan bodoči vodja .....

brigita tol. (nepreverjen)

micikaaa v šankrejti v Soboti na tržnici

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Tkooip (nepreverjen)

Najbolj proti predcasnim volitvam sta Zidan SD in Jelincic SNS. Mesalci magle.

Nody (nepreverjen)

Migranta fekonjo za mandatara, ka de ukino davek :-)

gost2020 (nepreverjen)

Dokler bo Janša na prestolu SDS, se drugi politični pol nima kaj bati za oblast! Koliko škode dela ta človek stranki, to je prav neverjetno. SAB, SMC in SNS pa se upravičeno tresejo hlače.

Šarecu razpada LMš (nepreverjen)

Šarec je danes odstopil, ker so mu hrbet obrnili lastni LMŠ ministri. Ni sposoben koordinirati svojih ljudi, kaj šele širših družbenih procesov. Zdaj pa kaže s prstom na vse druge.

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Janša ti so truplo že deset let.

claudia... (nepreverjen)

He he, spet vse JJ kriv, bože mili.

In reply to by AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Ljudje božji... Upam, da na naslednjih volitvah s pregledate in volite stranke, ki so manj medijsko podprte (zeleni, za zdravo družbo...) in ne se enkrat izpete modele, ki se grejo partizane, domobrance, leve, desne...

claudia... (nepreverjen)

Evo opet, samo da ni JJ.

In reply to by Czd (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kakšne blesave izjave majo tej naši velecenjeni političari.

brigita tol. (nepreverjen)

Jelinčič je nej dugo nazaj trdil ,ka de Serpentinšek izpeljal mandat do kraja .No zdaj smo pa te vidli .Šivilja pa Židan serjeta ka ne bosta več na položaju

joker07 (nepreverjen)

Dokler bodo smešno nizke kazni za gospodarski in ostali kriminal bo Slovenija še lep čas vodilna koruptivna država Evropi!!!

prekmur,, (nepreverjen)

odziv trgov na padec vlade...
95-oktanski bencin se bo opolnoči pocenil za 1,1 centa na 1,287 evra, dizel za 4,3 centa na 1,242 evra na liter

Peredajs

Vsi bi morali iti in sploh ne pomisliti na politiko. Kar je govoril naš Horvat zadnje čase, sramota. Še Jelinčič je bil pamenejši. Spet bomo imeli isto zgodbo. Enega najdejo, opozocija itak nasprotuje, potem pa še podporniki svirajo .... Ti ljudje sploh ne vedo in se ne spomnijo, kaj so obljubljali in zakaj so bili izvoljeni. Kako ne ugotovijo, da so 30 let zraven in je država v stalnem padanju in nas prehitevajo po levi in desni. Bolj, kot na Šarca sem jezen na druge. Saj so mu celi čas metali polena pod noge. Idite vsi u 3 krasne!!!

vrba žalujka (nepreverjen)

Padla je slovenska vlada.
Zlomila se je veja, na kateri so zasedali.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice