Ministrstvo za finance je vzpostavilo spletno aplikacijo, preko katere lahko davkoplačevalci preverjamo, kam odteka denar iz državnega proračuna.

Državni proračun je ena od štirih blagajn javnih financ, poleg občinskih proračunov, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije ter Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Proračun za leto 2020 je rekordno visok in predvideva za kar 10,773 milijarde evrov prihodkov in 10,358 milijarde evrov odhodkov.

V luči zasledovanja transparentnosti so na finančnem ministrstvu v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo omogočili vpogled javnosti v odtekanje denarja iz proračuna in za katere namene se ta porablja. Kot je za STA povedala državna sekretarka Saša Jazbec, je namen spletne aplikacije, da lahko davkoplačevalci vidimo, da za plačevanje davkov dobimo tudi nekaj v zameno. 

Podroben prikaz porazdelitve v državi

Podatki, ki se osvežujejo na dnevni ravni, so predstavljeni preko grafičnega prikaza. Tako je možno dnevno preverjati, koliko denarja je že prišlo v proračun in koliko se ga je že porabilo. Vpogled je možen za 10 let nazaj, poleg tekočega spremljanja gibanja denarja in odtekanja, pa je mogoče tudi podrobno preveriti, koliko denarja gre v posamezne regije in občine ter za katere konkretne projekte. Preverili smo, kako kaže v Pomurju in prišli do zanimivih rezultatov. 

Vir: Proračun

V Pomurju je tako v tem trenutku aktivnih 137 projektov v skupni vrednosti dobrih 503 milijonov evrov. Večina projektov že poteka vrsto let, tu gre predvsem za urejanje prometne infrastrukture in podobno, nekateri so se pričeli že pred več kot 10 leti. Iz proračuna gre na prebivalca statistične regije Pomurje točno 2.152 evra. Skupno število projektov je sicer na državni ravni 2616, gre pa na prebivalca Pomurja najmanj denarja v primerjavi s prebivalcem, katere koli druge regije. Več kot tretjino te vrednosti pobere Mestna občina Murska Sobota, kjer je trenutno aktivnih 39 projektov, ki imajo skupno vrednost dobrih 211 milijonov evrov. 

Vir: Proračun

Prevladuje prometna infrastruktura

V Pomurski regiji so pri vrhu projekti, ki niso izključno omejeni zgolj na našo regijo, gre naprimer za projekt Zamenjava starih kurilnih naprav z novimi, pri katerem Eko sklad ponuja spodbude, potem je tu še Prestrukturiranje vinogradov 2019-2023 za izboljšanje strukture vinogradništva v državi. Oba projekta imata skupno vrednost čez 40 milijonov evrov.

Glavnino projektov sicer, tako v državi, kakor tudi konkretno v Pomurski regiji, predstavljajo infrastrukturni projekti, pri nas gre za razne obnove in ureditve cest, velik projekt je tako recimo vzhodna obvoznica za Mursko Soboto, za katero je skupno predvidenih 29,4 milijona evrov.

Na seznamu najdemo tudi 1. fazo prenove mestnega središča v Murski Soboti, projekt je vreden slabih 5 milijonov evrov, ureditev odseka za dializo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, ki bo proračun olajšala za skoraj 3 milijone evrov, izgradnjo telovadnice Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, ki se vleče že iz leta 2013 in bo predvidoma končana do konca leta 2022 ter bo stala slabih 4,5 milijona evrov.

Precej proračunskih sredstev gre tudi za ureditve raznih mostov, poti in gradnjo kolesarskih stez po Pomurju, pa tudi za izobraževanje, gozdarstvo, kmetijstvo, energetsko sanacijo, vodno infrastrukturo, zdravstvo in okolje.

Vir: Proračun

Za vzhodno obvoznico naj bi v letu 2020 začeli z odkupi zemljišč, pripravili projektno dokumentacijo za zadrževalnik v Sebeborcih in v letu 2021 začeli z odkupi zemljišč za zadrževalnik. Med projekti najdemo tudi rekonstrukcijo in prenovo cest Gederovci - Murska Sobota in Petanjci - Gederovci, ki sta nedavno dobili precej pozornosti, zaradi aktivnosti tamkajšnje civilne iniciative, ki je celo s protestom pozivala k nujnosti obnove problematičnih cest. Preko spletne aplikacije lahko vidimo, da je dokončanje omenjenih projektov predvideno šele leta 2032 za cesto Gederovci - Murska Sobota in leta 2028 za cesto Petanjci - Gederovci.

Tudi za lokalne akcijske skupine, prehrano in turizem

Kar se tiče projektov, ki ne spadajo v infrastrukturno področje, pa velja izpostaviti LAS Goričko, ki sicer poteka že od leta 2016. V navedenem projektu, ki je vreden 3,6 milijona evrov in z njim upravlja zavod Bistra hiša Martjanci, gre za vrsto aktivnosti na socialnem, kulturnem in trajnostnem področju. Za podoben namen gre 3,3 milijona evrov pri projektu LAS Prlekija, ki je v domeni Prleške razvojne agencije. Med proračunskimi odlivi najdemo še projekt LAS pri dobrih ljudeh 2020, kateri bo proračun stal 2,5 milijona evrov in ga vodi Društvo za trajnost virov iz Turnišča. Pri LAS projektih gre sicer za projekte razvoja podeželja, ki so sofinancirani iz evropskih skladov. 

V letošnjem letu se nadaljuje tudi projekt izločanja antibiotikov iz prehranske verige, s katerim upravlja Panvita in je vreden slabe 3 milijone evrov.

Na gospodarskem področju gre precej denarja za številne spodbude, svetovanja, usposabljanja, sofinanciranja in podobno. Pri zasebnih upravljavcih velja omeniti projekt vključevanja koncepta "healthness" na področju jugovzhodne Evrope, ki je pod vodstvom Save Turizem. Projekt sicer vključuje, poleg Moravskih Toplic in Radencev, še Novo Gorico in Ptuj, njegova vrednost pa znaša 1,7 milijona evra.

Najmanjšo vrednost med 137 projekti v Pomurju ima projekt Vse dobre stvari so 3-ali pač 5. Gre za razvoj integralnega turističnega produkta, ki ga vodi samostojna podjetnica Verčkovnik Martina iz Slovenj Gradca. Vrednost projekta je 34.205 evrov in vključuje še nekatere druge kraje izven naše regije, končal pa se bo v letu 2021.

Preverite sami, kako je v vaši občini

Za ogled vseh projektov, njihovih ciljev, vrednosti, terminski plan in krajevno področje projekta, pa lahko obiščite spletno stran tukaj. Interaktivna stran je precej preprosta za uporabo in je vsekakor korak v pravo smer, saj lahko tisti, ki proračun polnimo, dejansko vidimo, kako država porablja naš denar. Morda pogrešamo še nekatere funkcionalnosti, kot je naprimer izvoz podatkov, kar bomo pa morda videli v prihodnosti ob morebitnih posodobitvah.

Na ravni države je sicer daleč največji projekt drugi železniški tir Divača-Koper, ki naj bi bil zaključen do konca leta 2026 in je ocenjen na kar 1,2 milijarde evrov. 
 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Za kurčeve vinograde bodo do 2023 namenili 40 mil., na ureditev cest gederovci - ms in sodišinci - petanjci pa bo potrebno čakati še vsaj 8, če ne 12 let. Komu na čast, saj tako ali tako folk več ne sme piti.

Ezlek (nepreverjen)

Projekti so od leta 1997 do 2036. se pravi da gre na leto za cca 13 miljonov. Ampak pol miljarde se lepše sliši. Se delajo norca z nas? Zato pa je krpanje lukenj na cestah PROJEKT s katerim se je treba hvaliti vedno in povsod. Pa prenova 100 m pločnika itd..

kardoš (nepreverjen)

Pa je poulek Panvita

Putin (nepreverjen)

Protest zaradi intenzivnoga kmetijstva, še malo pa de vsaki drugi prekmurec rakavi bolnik zaradi teh vlkih kmetov kateri za šenki dobivlejo KEMIJSKA UMETNA GNOJILA, zaradi teh gnojil pa so že večina ljudi betežna ker svežoga zraka v prekmurju nega nigde!
PREPOVEDAT INTENZIVNO KMETIJSTVO, TAKOJ!

Gost 5 (nepreverjen)

Ti boš pa žrl travo ali kaj? Pa umetna gnojila niso zastonj, so eden največjih stroškov poleg repro materiala in ffs. Če pa veš kje jih dobiti zastonj pa se prosim javi? Sicer pa pri teh cenah nimaš kaj pretiravati ker ti ekonomika na znese. Če pa tole kdo vseeno dela pa tega dolgo ne bo delal ker bo prej ali slej zaprl kmetijo.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ne bluzi, fala bougi ka so še kmetije kateri zemljo obdelavlejo na ekološki način, teh tudi podpiran, taki kak si pa ti in tebi podobni pa želim da čim prle pocrkavate od te kemije ka jih uporabljate!

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Putin: ojoj, kako si slep pa ne samo ti, tudi oni, ki mi dajejo minuse. A mislite da se bo od eko kmetijstva lahko prehranilo vso prebivalstvo, ki po eni strani zahteva cim cenejšo hrano, po drugi strani pa ogromne količine mesa, ..., da o zapravljaju sploh ne govorim. Pa ne, ne spadam med velike kmete, še za hobi kategorijo sem komaj.
Sicer pa imate možnost da žrete brazilsko govedino, ki po mesec dni pluje na ladji ali pa odpad z poljske, amerike, ... Glavno da ni od slovenskega kmeta ker tu je vse narobe, a ne? Ojoj, ...

A veš kdo podpira velike kmete? Politika, na njih se obrni.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Politika more začati podpejrati eko-kmetije pa eko-pridelavo živil, drugin pa nižati subvencije. Pa na domače meso (meso, štero je od začetka do konca bilo v Sloveniji, brez izjem) dati izjemno male davke pa tujo meso dodatno obdavčiti. In te rešiš več muh na en mah. Prvič, dobiš zdravo in bio domače meso, štero se razširjeno dobi vseposedi v državi. Drugič, zadeva je poceni. Tretjič, če pa je družba preveč potratna in ščej vsaki den gesti meso, kar itak neje zdravo in neje priporočljivo, zaloge domačoga bio mesa prej ali slej izginejo. In če de družba pač ščela kljub temi gesti meso, de pač trbelo kupiti drago meso iz tujine. Pa do se lidgej navadili, ka tudi brez mesa ide. Ampak ščeti se trbej....

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

POKRADENO (nepreverjen)

Pobrala je že, samo takoj tudi POKRADLA IN OROPALA DRŽAVO IN DRŽAVLJANE, kje se pa komu od navadnih državljanov to pozna, nobena zadeva se ni pocenila ampak čisto vse podražilo, TOREJ KJE JE DENAR ? Krivi pa smo res vsi državljani ki to zraven gledamo in trpimo. Slovenci smo tako čuden narod, tudi če bi nam ta vladajoča mafija vzela plače in pokojnine nobeden ne bi protestiral zato pa smo tam kjer smo. Ljudstvo zmeraj ima prav, dajmo se enkrat organizirati in začeti vsi protestirati enotno pa boste videli kak se bodo usrali ti mafijaši. Trenutno stanje, ki je v Sloveniji je umetno pripravljeno, dokler se bomo mi delili na partizane in one druge bo to vladi odgovarjalo ne vem če to ne vidite in nasedate Slovenci. PO USTAVI IMA OBLAST V SLOVENIJI LJUDSTVO.

butalec (nepreverjen)

Slovenci se samo v okviru rodbine kolemo (za erbijo), tajkuni pa država pa nan lejko delajo, ka ščejo, i nikome ništa!
Poglednite si frajera v Spliti, kak je v par minutaj ulico spucal dilerof!!

In reply to by POKRADENO (nepreverjen)

Kaj pa za (nepreverjen)

Ilirskoromsko republiko

Starejše novice