Rezultati Poklicnega barometra 2019 kažejo, da bodo potrebe delodajalcev v prihodnjem letu presegle ponudbo na trgu dela pri velikem številu poklicev. V Pomurju primanjkljaj v kar 108 poklicnih skupinah.

V Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje so letos prvič izvedli raziskavo Poklicni barometer v vseh 12 območnih službah, da bi preverili razmerje med ponudbo in povpraševanjem po 177 različnih poklicih v naslednjem letu.

Kvalitativna raziskava naj bi bilo v pomoč mladim, ki se odločajo o nadaljnjem šolanju ter brezposelnim in iskalcem zaposlitve za seznanitev s poklici, s katerimi bi si lahko izboljšali svojo zaposljivost. Med drugim pa je namenjena tudi kariernim svetovalcem, šolskim svetovalnim delavcem ter območnim službam in lokalnim uradom za načrtovanje strateških ciljev. 

V 12 izvedbah je sodelovalo 82 notranjih svetovalcev in 10 zunanjih strokovnjakov iz agencij za zaposlovanje in študentskega servisa. Kot so ugotovili, bodo v letu 2020 pri velikem številu poklicev potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela – kadrov bo torej primanjkovalo.

Rezultati raziskave so pokazali, da bo v prihajajočem letu na območju Slovenije v primanjkljaju 110 ocenjevanih poklicnih skupin. V ravnovesju jih bo 54, v presežku pa 14.

Razlogi za primanjkljaje so različni – od pomanjkanja kandidatov v tem poklicu in premalo usposobljenega kadra do neprivlačnih delovnih pogojev, kot so nižja plača, neugoden delovni čas ali težko fizično delo, odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih. Nezanemarljivi pa so tudi strukturni dejavniki kot so invalidnost ali povprečna starost brezposelnih oziroma iskalcev zaposlitve.

V infografiki preverite, kateri poklici bodo v prihodnjem letu predvidoma v presežku, kateri v ravnovesju in kateri v primanjkljaju ter kaj so v ključni razlogi za slednje primere.

Na območju Pomurja bo primanjkljaj občuten v 108 poklicnih skupinah, v 50 bosta povpraševanje in ponudba uravnovešena, v 9 pa bodo predvidoma beležili presežek.

Poklice, razvrščene glede na primanjkljaj, ravnovesje ali presežek v območni službi Murska Sobota smo za vas zbrali v spodnjih tabelah.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Toti glih (nepreverjen)

Če kadra primanjkuje, brezposelnost pa čedalje večja, potem nekaj ni v redu.

inženir (nepreverjen)

Naš ka neje vrejdi? Ka je politika dvoličen pesjan. Tira mentaliteto šolanoga naroda viskokvalificerane delovne sile a hkrati rikta posle od drujgeh držav ge se nuca nekvalificerana delovna sila ala tekoče trake delo.

Taka maš mentaliteoto šaulajte se a hkrati odperajo tovarne za delo, kero delajo pač samo južne sosede. In te se odprej 100 delovnih mest. Od toga je 10 slovencov ka so na višjon položaje nad minimalcon pa 90 uvoženih radnikov.

In reply to by Toti glih (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Seveda ka je problem ka takši kak si tij DF rajši doma sidi in čaka samo socialno pomoč. Rajši bi se delat spravo nej ka si cejlo življenje socialni problem.

In reply to by Toti glih (nepreverjen)

Toti glih (nepreverjen)

Komu ti to, df, kreten zarukani? Star sem 49 let in niti enega dne na zavodi. Sploh ne vem, kje je sedež CSD. Marš.

In reply to by df (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Toti glih ne
ne bodi tak do df
on je namreč moj ljubcek
Se vcasih igrava

In reply to by Toti glih (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Kaj si ti mogoče nepismen? Ali se delš norega ali kaj? Ali res nič ne razumeš? Danes nismo v času, ko je vsak nekvalificiran delal vsako delo. Danes se zahteva strokovno znanje, ki ga je potrbeno imeti iz leta v leto več. Ne more kvalificiran kuhar rezkat na CNC stroju in obratno. Primanjkuje strokovne delovne sile. Na drugi strani imamo seveda veliko brezposelnih, ki nimajo ustrezne izobrazbe in jih noben ne bo zaposlil na neko mtako mesto, kjer rabi strokovnega delavca.

In reply to by Toti glih (nepreverjen)

tegrth (nepreverjen)

ja CNC stroj je pa rejsan visoko kvalificerana delovna sila. Cilau pri Makotere na Cvenu ge je od 60 zaposlenih v proizvodnje 95% lujde z osnovno šaulo. Rejsan trbej meti lejta pa lejta izkušenj ka stojiš za CNC strojon pa si 3 stvari naštelaš. V večijni firm ti CNC stroj cilau majster naštela, ka tij samo štepaš ka kole delaš.
Taka neven ka tij bluzeš, če štejš CNC operatera za doktora znanoste te si tak del problema.

In reply to by bingelj (nepreverjen)

trener (nepreverjen)

Sama fizična in umazana dela!Plačilo pa minimalno!Mlade generacije niso več neumne ,da bi nekdo služil na njih!

Svetlana Maka… (nepreverjen)

država je kriva
zakaj
pa daje bezposelnim podporo

In reply to by trener (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

marš jugovička

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ali je tudi (nepreverjen)

brezposelnost poklic

Mama mia (nepreverjen)

2000 eurov neto plače, pa delavci bodo,nej kvasiti neumnosti,da delavcev ni.Zakaj bi nekdo v pisarni gnilil,se čohal po jajcih od dolgega časa,za isti denar in nek fizični delavec delal težka dela za manj denarja. Delavce bo potrebno pošteno plačati,če jih boste hoteli imeti,obdržati in dobiti.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Imam redno službo, s katero san sicer zadovolen ravno oz san prišel do točke ka bi šel kam drugam... Kda ideš pa na razgovor (teh je bilo že vsaj 6) pa ti povejo, da so že izbrali... za nekaj mesecev pa majo nove razgovore...Tu neka ne štima. Nešče mastno služi s subvencijami oz. "razpisnimi mesti"...

Marjan m. (nepreverjen)

Dokler bo v Avstriji plača 1500 evrov +, naših delodajalcev niti povoham ne. Mario

Fipo (nepreverjen)

Vsaki mladi že ma skoraj nekšno višjo šolo, a večina delovnih mest je na nivoje delavca v proizvodnji.
Sistemski ukrepi so nujni.

bik sam ga (nepreverjen)

Pa saj ni važno če kaj znaš, važno je čigav si. Na položaj je prilezla druga generacija kapitalistov, samo zaslužek, brez vlaganja v razvoj in kadre.

gost7654jovanka (nepreverjen)

Ocitno v pomurju ne obstaja poklic: sivilja ali pa ga ne najdem na seznamu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice