Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov
Sloveniji v tem trenutku gospodarski zalet jemljejo nerazumno visoke cene energentov in višanje davkov. Klub slovenskih podjetnikov se je zato združil in želi jasen odgovor na vprašanje: Kakšna bo cena električne energije v letu 2023?

Kot so na Festivalu podjetništva izpostavili v Klubu slovenskih podjetnikov, se podjetniki že nekaj časa sprašujejo, kako je mogoče, da prejemajo ponudbe za nakup električne energije po ceni 500, 800 ali celo 1000 evrov za megavatno uro, medtem ko je cena električne energije okrog 35 evrov za megavatno uro oziroma v najdražjem primeru 85 evrov za megavatno uro.

»Lastno elektriko smo razprodali po nizki ceni, zdaj pa jo moramo predrago kupovati«

Poleg enormnih povišanj cen električne energije pa je zdaj napovedano še višanje davkov slovenskemu gospodarstvu, ki prav tako ne bo koristilo, izpostavljajo podjetniki.

»V SBC - Klubu slovenskih podjetnikov ugotavljamo, da je trenutna cena električne energije posledica neustrezne politike gospodarjenja z elektriko. Lastno elektriko smo razprodali po izredno nizki ceni, nismo pa si zagotovili tistega dela, ki ga potrebujemo, zato jo moramo zdaj (pre)drago kupovati. In to ob tem, da več kot 80 odstotkov potrebne energije proizvedemo sami.

Sprejeti bomo morali odločitev, ali želimo biti v prihodnje energetsko samooskrbni ali pa želimo, da o ceni električne energije, ki jo potrebujemo, odločajo druge države,« so poudarili v klubu slovenskih podjetnikov. 

Spremeniti moramo politiko gospodarjenja z elektriko

Vlado ob tem pozivajo, da čim prej postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko.

»Vlado pozivamo, naj postavi kapico na ceno energije v višini največ 200 evrov na MWh. To je boljša rešitev od zapletene subvencije z zahtevnimi pogoji, ki bo še dodatno obremenila proračun. Mnoga podjetja, kot na primer celotna panoga turizma, teh ukrepov namreč ne bodo mogla izkoristiti. Od vlade tudi pričakujemo, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje in jo lahko peljejo naprej po poti visoke dodane vrednosti, s tem pa razvoja in blaginje,« so še dodali.

»Lahko se nam zgodi, da bomo električno popolnoma odvisnih od drugih«

Slovenski podjetniki hkrati opozarjajo, da če ne bomo pravočasno ukrepali, se lahko zgodi, da nas bo doletela gospodarska kriza, kar posledično pomeni tudi velika odpuščanja. 

»Situacija je trenutno nezavidljiva. V Nemčiji, ki je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, je 30 tisoč podjetij nelikvidnih, napovedujejo se velika odpuščanja. Učinek se bo z zamikom nekaj mesecev prenesel v Slovenijo. V Sloveniji se moramo hitro odločiti, kaj bomo z NEK. Nimamo časa čakati nekaj let. Če se ne bomo hitro odločili za jedrsko energijo, bomo ostali v vrsti, odvisni od drugih in z dostopom do elektrike po cenah, ki je ne bomo zmogli,« je jasno poudaril Igor Akrapovič, podpredsednik SBC.

Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov

»Če ne bomo izboljšali poslovnega okolja, bomo izgubili konkurenčnost, tuje investicije in dodano vrednost«

Poleg omenjenih podražitev električne energije pa slovenske podjetnike teži še, da Slovenija doslej še ni uveljavila rešitev za privabljanje najboljših kadrov, inženirjev, razvojnikov in drugih, ki v izdelke in storitve dodajo nekaj več.

Domačih kadrov zaradi visokih davkov ne moremo motivirati in odhajajo v tujino, tujih strokovnjakov pa zaradi zapletenih postopkov ne moremo privabiti. S tem pa, žal, izgublja celotna država, so izpostavili. 

»Če ne bomo izboljšali poslovnega okolja, bomo izgubili konkurenčnost, tuje investicije in s tem dodano vrednost. Sosednje države imajo boljšo gospodarsko politiko, ki jo dosegajo z nižanjem davkov in posluhom za podjetnike. Najboljše poslovne zgodbe se lahko uresničijo samo v poslovnem okolju, ki ima posluh za podjetja. Če tega ne bomo razumeli, bomo ostali zadaj. SBC ima jasno pripravljene predloge in smernice. Podjetniki smo vedno pripravljeni na dialog,« je ob tem pojasnil Jure Knez, podpredsednik SBC.

Potrebna je tudi razbremenitev plač in visokih davkov

Korak v pravo smer, po njihovem mnenju, bi lahko bil predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za subvencioniranje plač inženirjev, ki ga podjetniki pozdravljajo in pričakujejo, da bo politika odprta za dialog tudi za druge rešitve, ki jih v tem trenutku potrebujejo podjetja, če želimo vsi skupaj ohraniti raven blaginje, ki jo imamo.

»Od vlade tudi pričakujemo, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje in jo lahko peljejo naprej po poti visoke dodane vrednosti, s tem pa razvoja in blaginje. Le tako bomo lahko razvijali izdelke in storitve, s katerimi bomo konkurenčni na globalnih trgih. In le tako bomo lahko ohranili raven blaginje, ki smo jo dosegli po zaslugi uspešnega delovanja gospodarstva v zadnjih letih,« so še izpostavili podjetniki. 

Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov
Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
4434yi (nepreverjen)

Ti podjetniki so veliki brezjajcni luzerji. Ce bi imeli kohones ne bi samo mirno opozarjali, zato pa naj placujejo se vec.

čarni vrag (nepreverjen)

Tvoje pisanje je neumno. Naša usoda in preživetje je v rokah teh ljudi. Lahko nam je všeč ali pa tudi ne. Tako pač je.

In reply to by 4434yi (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lastno elektriko smo razprodali po izredno nizki ceni, nismo pa si zagotovili tistega dela, ki ga potrebujemo, zato jo moramo zdaj (pre)drago kupovati. In to ob tem, da več kot 80 odstotkov potrebne energije proizvedemo sami.

O Bog, elektriko so prodali in si delili milijonske nagrade. Naj že nekdo pove, da je cesar Golob nag. On naj b inamreč podpisal pogodbo in prodal elektriko iz NEK za 10 let po nizki ceni. Če je to res, naj Golob takoj odstopi. Dosti je tega norega svobodnega plesanja.

zemlaodprise (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bougpomagaj kak ste eni bougi v glavi. Kak da je Golob podpiso direktivo EU v Bruslji pred ne ven kelko lejtami. Malo se pozanimlite kak delujeo elektro borza v EU in kak se prodaja in kak kupuje elektrika. Eni mislite ka je Golob zrihto ka mamo samo mi drago elektriko zdaj od ednouk? Gda je pa bila elektrika pocejni in smo jo na isti način prodajali in kupovali pa van je bilo OK. Te je tudi tisto Golob zrihto? Valda ka nej, ka to odloča vlada in nej nekši direktor in te gda se je to sprejemalo v EU Golob niti še pomislo neje na politiko. Me pa zanima ka pravite na to ka mamo najcenejši benzin in dizel v Evropi. Tou van je što zrihto? Mahnič mogouče? Enin de se lekar pomali odpelalo od toga Goloba. Malo ite prek meje pa te fčasik vidli kak van je v Sloveniji lepou. Pa ka nete mislili ka volin tej svobodnjake, niti slučajno mi to na misel ne pride, samo mi pa redno na kuurec idejo maloumni komentatori s teknimi izjavami kak je ta zgornja.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

NO (nepreverjen)

Res je samo nekaj pomenbnega si pozabil še pripisat razume preveč hodiš po tujini in nisi zasledil v čem je največji problem bil prejšnji mesec.
Krško elektrarno so ustavili se razume napovedan remont in takrat ugotovijo in še ustavijo Šoštansko termo elektrarno češ da treba šparat premog za to pa je kriva ta vlada in posledično se ne uvaža 50% elektrike tenveč 80% ali več po ceni ki je na EU borzi tačas zelo draga in gdo ima profit podjetniki, ki nam dajejo plačo ali uvozniki elektrike no ljudje okrog Goloba.

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Bougi v glavi si ti in tebi podobni, ki ste seveda nej za Goloba, samo odobravate kaj dela. Zakaj naši voditelji brez kakršnegali protesta sprejemajo direktive Bruslja, ki so za nas skrajno škodljive? Naj nam zdaj Bruselj da elektriko po normalni ceni. V demokraciji tisti ka daje direktive prevzame tudi odgovornost. V diktaturi toga seveda nega. Hitler sploh ni razmišljal o svoji krivdi, čeprav je uničil Nemčijo. To so psihopati, kot so na žalost tudi naši voditelji. Orban je ediniEU voditelj, ki se bori za interese Madžarov. Golob, Janša, Šarec, Cerar, Bratuškova pa so kot psički, ki mahajo z repom ko jih bruseljski gospodar pohvali.

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Tisti ki je elektriko poceni prodal v tujino in jo moramo sedaj mi drago kupovati nazaj je tele ki mu je treba jebati mater

kuntakinte (nepreverjen)

...večijna prisotnij na toj seansi je volila Holouba...dobro so ga poznali ...dobro ga poznajo tüdi zaj...pa njemi šče dele nasedajo...namesto ka so sideli...bi veselo zaplesali na svobodi...februara-marca de vekši del podjetij zapiralo svoje dveri...delavce pa lüjčalo na cesto... ... ...krijv de pa Janša ...

kuntakinte (nepreverjen)

...v nedelo šče ka podprite...ka či ste vij v dreki....te šče starejše v drek porinte...

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

...3x PROUTI...

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če duže je, huje je. Janša nas je zapravlo s kovidom, lockdowni, maskami, testi in nevarnim cepivom. Golob pa z razprodajo elektrike. Levi in desni razbojnik.

zemlaodprise (nepreverjen)

Če si bar malenkost bole pameten kak izgledneš po teh tvojih blesavih komentarih, si lepou vzemi čas in si prečitaj diplomsko nalogo na tej povezavi:
http://www.cek.ef.uni-lj.si/u_diplome/zalokar383.pdf
Mogouče de ti gratalo jasno zakoj se more elekrtika odavati v tujino pod sakšo ceno, oziroma zakoj se kupuje nazaj po držaji ceni in kak sploj deluje trg električne energije. Če kaj neboš razmo pitaj.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

NO (nepreverjen)

No pa ni problem izvoz in uvoz problem je v procentih uvožene elektrìke zaradi istočasne zaustavitve Krške in Šoštanske elektrarne.

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

ZA zemlaodprise (nepreverjen)

HALO TIP DOL VGASNI PA SE UMAKNI, KAŽEŠ VSO SVOJO BEDO, ZDAJ ČE ČRKE POZNAŠ ŠE NE POMENI KA SI PAMETEN.

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se pravi, ka se moram strinjati, ka svojo robo prodam poceni, te pa kupujem nazaj drago. Zato, ka si elita puni žepe. Si ti kakšen absolvent posebne šole? So predsednik vlade in ministri svečano prisegli, da bodo z vsemi močmi delali za dobro Slovenije? A je spravljanje ljudi v bedo v skladu s to prisego?

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lepo, lepo. Navajaš link do sumljive datoteke.

In reply to by zemlaodprise (nepreverjen)

biciklist (nepreverjen)

NO IN GDAJ ZAČNEMO KOLESARIT KOT PRI PREJŠNI VLADI IN SEDAJ ŠE NE BO KAZNI ZA NENOŠENJE MASK

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DA SE ZNA (nepreverjen)

Cena 1 kilovat ure iz Krškega je 35 € iz Šoštanja pa 64 € v Sloveniji jo firme privatniki hoteli plačujejo 10 krat dražjo, pa se ta elektrika ni sama prodala v tujino, ampak za vsakim takim poslom je pogodba z firmo in podpisom človeka. Pa zakaj za milo mater enkrat ne objavite ime te firme in odgovornega človeka? Ker nimate jajc ka bi to napisali, če bi mi bili pravna in demokratična država bi ta človek že sedel. Zdaj še nasilno prevzamejo RTV te bo pa blokada resnice v Sloveniji popolna in ne boste več vedeli nič, tudi če bo kdo napadel Slovenijo

2021 (nepreverjen)

DA SE ZNA, - TE DE TAK, KAK JE SEDAJ V RUSIJI......POPOLNI MRK NOVIC ZA DRŽAVLJANE.

In reply to by DA SE ZNA (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Komu je treba jebati mater

Jujvfghjm (nepreverjen)

Jajaja seveda mi elektriko proizvajamo sami in jo je več kot dovolj za vse tu se gre za čisti NATEG in LAŽ!

realnooo (nepreverjen)

na vikendi placan elektriko 2 eur, vse ostalo pa 11 eur.
Pomejni skupaj 13 eur.
Elektrika se vedno pocejni, vse druge dajatve so drage!

ZAKOJ SE GLEDE TOGA NISCE NE BUNI!!!
VEC KAK 50% ZNESKA NA POLOZNICI SO DAJATVE

Elektrarna (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam z tabo in na koncu elektro Maribor sred Radgonsko Kapelskih goric ne izda soglasja za samooskrbno elektrarno zaradi preslabega omrežja in v obrazložitvi celo napišejo če smo pripravleni soinvestirati v dotrajano omrezje pa ni problema.
Ko pa si delijo 2 ali 3 miljone € dobička pa ne poznaja malega človeka in zato ni kriva samo ta vlada.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Naj ti razložim zakoj ti ne izdajo dovoljenja. Zato, ker bi se morala napetost na tvoji elektrarni dvigniti na kakšnih 250 Voltov, ka bi lejko oddajal elektriko v omrežje. S tem bi pa vseelektrične aparate in priključke v bližini uničo. Tehnično je priklop mogoč samo, se omrežje ojača, mogoče se montira še kakšen transformator. To pa košta telko, kelko de tvoja elektrarna proizvedla v 1.000 letih.

In reply to by Elektrarna (nepreverjen)

Elektrarna (nepreverjen)

Konec, koncev se strinjam z tabo in da sem si sam kriv da ne živim v mestu no tam pa ni problem.
Tukaj na podeželju pa vedno enako, ko je okrog 1990 Telekum vlekel kabl za telefon smo mogli dat 3-4 droge in še kopat jame na koncu pa plačali enak priklop kot ostali ki so v mestih.
Sedaj pa enako ker v zavrnitvi piše da ni problem če smo pripravleni sofinancirati v infrastrokturo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Antivaxxer (nepreverjen)

Svoboda je in se dela kar se hoče brez posledic.

.. (nepreverjen)

Če imamo tak pametnega, ki se razume na elektriko, zakaj te težave in zakaj vsi nimamo sončnih na strehi, če se zavzema za sonce?

Surfeiter (nepreverjen)

Ali je kje kakšen peder Daša mer naguzillllll

realnoo (nepreverjen)

Si pa zgleda zelo potreben.nnnnnm

Miha60 (nepreverjen)

Saj imamo vendar energetskega genija na čelu vlade!

Miha60 (nepreverjen)

Energetski genij bo povzročil nekokurenčnost naših form (z drago elektriko) in izpad iz trga, ter poslabšanja stanja v SLO,za kar bi moral kazensko odgovarjati.

biciklist (nepreverjen)

NO IN GDAJ ZAČNEMO KOLESARIT KOT PRI PREJŠNI VLADI IN SEDAJ ŠE NE BO KAZNI ZA NENOŠENJE MASK

In reply to by Miha60 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice