Slika je simbolična.
V zadnjih dneh se po celotni Sloveniji pojavlja povečano število okužb s salmonelo. Zdaj je stanje pod drobnogled vzel tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano. Kaj so ugotovili?

Kot smo poročali, se je povečano število okužb najprej začelo v Murski Soboti. Vse več bolnikov je v Splošno bolnišnico Murska Sobota prihajalo z drisko, bruhanjem in vročino.

Naposled se je izkazalo, da gre za pet okužb s salmonelo, od tega so morali štiri bolnike hospitalizirati. 

Okužbe so se začele v Murski Soboti

Do okužbe naj bi prišlo s tatarskim biftekom. V soboški bolnišnici so pristali štirje pacienti, ki so kupili biftek istega proizvajalca, a stanje je bilo vendarle sprva sumljivo. 

»Toliko primerov ponavadi ni prisotno, razen, ko je potrjen kje kak dogodek,« je ob tem povedal Danijel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota. 

Za več informacij smo se nato obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje. »Potrjujemo informacijo, da je bila Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota obveščena o obolelih, ki so hospitalizirani v bolnici zaradi črevesnih težav,« so pojasnili za Sobotainfo. 

»Laboratorijska preiskava je pri vseh potrdila prisotnost bakterije salmonela,« so dodali. 

Nato iste težave še v ostalih koncih Slovenije, skupno 19 primerov

A tu se stanje s povečanimi okužbami s salmonelo še ni končalo. Skoraj istočasno so se začele podobne težave tudi v Ravnah na Koroškem in na območju Celja. Danes pa so potrdili še dva primera iz ljubljanske regije.

Ker so se primeri nenadoma pojavili v več regijah, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vzpostavili širše poizvedovanje.

To je pokazalo, da primeri večinoma niso povezani med seboj sorodstveno ali prek skupnih dogodkov. Izvor okužb je bil torej širše dostopen.

»Do 12. ure smo zabeležili 19 primerov potrjenih okužb s salmonelo, starost bolnikov se giblje med pet in 71 let,« je pojasnila Sanja Vuzem iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštitutua za javno zdravje. 

Od tega so bili primorani hospitalizirati 11 bolnikov. Večina jih je sicer doslej že smela domov, v bolnišnici ostajata le še dve osebi.

Razlog za okužbe: Tatarski biftek, ki so ga pacienti zaužili v vikendu martinovanja

Kot so pojasnili epidemiologi, je pri večini primerov izstopala verjetnost uživanja tatarskega biftka v vikendu martinovanja.

»Torej nekje v vikendu martinovanja naj bi zaužili tatarski biftek, na kar se je nekaj dni kasneje razvila klinična slika prebavnih težav,« je še dodala Vuzem. 

»Kar bi moral biti miren konec tedna, se je sprevrglo v obisk bolnišnice in kalvarijo,« nam pripoveduje eden izmed okuženih, ki pa želi ostati neimenovan. Pokaže nam ovitek spornega tatarskega biftka Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, ki ga je kupil v trgovini Lidl. 

Slika je simbolična.

Biftek že odpoklican, narejen iz mesa španskega porekla

Kot so pojasnili na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je trgovska veriga Lidl o tem takoj obvestila proizvajalca, zato je ta sam, 18. novembra, poslal vzorec v analizo.

Rezultati vzorca so prispeli včeraj. Salmonela je potrjena. Sledil je odpoklic, nam še potrdijo.

A neposredne povezave, ali gre dejansko za isto salmonelo kot pri pacientih še niso potrdili ne ovrgli. Kakšno pa je poreklo mesa v omenjenem bifteku?

»Kar se tiče uporabljenega mesa imamo podatek, da je šlo za špansko poreklo,« je razložila Nadja Škrk iz Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Ob inšpekcijskem nadzoru v obratu pa so medtem odvzeli še uradne vzorce in na zdravniški pregled poslali tudi vseh 29 zaposlenih, saj se salmonela lahko prenese tudi z dotikom.

»Bakterija salmonele se izločajo z blatom in če nismo pozorni pri umivanju rok pri higieni rok in jih s slabšo higieno seveda lahko spravimo v naše telo,« je še pojasnila Vuzem. 

Pazljivo pri uživanju surovega mesa ali hrane vprašljive kakovosti

Z bakterijami salmonele je sicer po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje najpogosteje okuženo surovo meso.

Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok ali z neposrednim stikom z okuženimi živalmi.

»Problem je velikokrat, ker se nam zdi škoda zavreči neko hrano, a vendar je boljše potem pozabiti na to, kot pa si nakopati težave, do katerih lahko pride,« je še poudaril Grabar.

Pristojni zato pred prihajajočimi prazniki ponovno opozarjajo na pazljivost pri uživanju surovega mesa ali hrane vprašljive kakovosti, potrošniki pa naj hkrati s hrano ravnajo varno in skrbno, ob pripravi hrane pa naj skrbijo za ustrezno higieno.

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
FUJ CRKOTINA (nepreverjen)

SLOVENCI JEMO SAMO CRKOTINO ALI KAJ ? Vprašajte malo ljudi v mesnih obratih, šoferje ki to vozijo pa vam bo jasno. V Slovenijo se vozi globoko in dalj časa zamrznjeno meso in vzhodnih držav, ki se tam dobi skoraj zastonj, v Sloveniji pa se to prodaja pod reklamo slovensko kvalitetno meso, inšpekcija ne dela in ne sme ugotavljati tega ker ima vse čez mafija. En mesar je povedal: "ko pridem domov iz mesnice, tako smrdim da domači pes beži stran od mene" ŠTEKATE seveda ne, glavno ka je svoboDA in plešete.

tutu (nepreverjen)

Točno tak! Pod Janšo toga neje bilo in seveda tudi toga primera nebi bilo, če bi vlado veliki Janez!!! Živel Janša, naš heroj!

In reply to by FUJ CRKOTINA (nepreverjen)

Čuvaj (nepreverjen)

OVCE NEHAJTE V NAŠIH TRGOVINAH KUPOVATI FSE KA PRIHAJA IZ ŠPANIJE!
BOJKOT VSEM ŠPANSKIM IZDELKOM !!!

In reply to by tutu (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Joj, kak si pa ti nor.

Kakšne gobe te uživaš?

Ali si kaj hudega pošnofal?

In reply to by Čuvaj (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Morda bi bilo dobro.

In reply to by Čuvaj (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bivši rdeči heroj.

In reply to by tutu (nepreverjen)

. (nepreverjen)

če bi bil đđ, bi bilo kaj drugače? te bi pečene golobe jedli?

In reply to by FUJ CRKOTINA (nepreverjen)

MESNICE FINGUŠT (nepreverjen)

Takoj zapreti takšne mesnice, vse slovensko meso pišejo v svojih reklamah, tu pa švercajo meso iz Španije pa pazite za biftek, kjer res mora biti sveže in kvalitetno meso. Inšpekcija ne dela oziroma je vse skupaj velika mafija.

lampaš1 (nepreverjen)

na velko pijše na embalaži : SLOVENSKI PROIZVOD . ja pa če so tu pakirali.
če bi zraven pisalo : s španski mesom, nišče ne bi kupo.

In reply to by MESNICE FINGUŠT (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ka pa če bi v oštarijaj še malo hladilnike in zmrzovalnike poglednoli bi vidli kak jje faajn nedeljsko kosilo malica in podobno totalno sveže in predelano ppo najboljših higienskih standardih samo morejo najti tiste hladilnike v kletaj pa po spalnicah in v kakšnih utaj

In reply to by MESNICE FINGUŠT (nepreverjen)

.....90p. (nepreverjen)

Halo. Meso spanskega porekla, pri mesraju s stajerske. Stajerski kmet pa ne more prodati svinj , ker ga izsiljujejo pod ceno. Prodajsjo pa kot proizvedeno v sloveniji. Kar tudi je, ne pivejo pa da sestavine niso iz slovenije. To je ta skedljivost ki so jo obljubljali se za casa Zidana.

. (nepreverjen)

če ne bi židan naredo sledljivost, ne bi znali, da je crkotina iz španje

In reply to by .....90p. (nepreverjen)

Protistiram (nepreverjen)

Sem PROTI ideologiji ustrahovanja!
Sem PROTI politizaciji medijev!
Sem PROTI fašizmu in nestrpnosti!
Torej sem 3X PROTI!
Hvala za RT in vsem, ki mislite enako!

Čuvaj (nepreverjen)

FSI SMO MI PROTI !!! GOTOFI SOOOO !!!

In reply to by Protistiram (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Pa PROTI svojoj zaostalosti si tudi bed-nik

In reply to by Protistiram (nepreverjen)

. (nepreverjen)

3 x Proti zavajanju še normalnih državljanov!

In reply to by Protistiram (nepreverjen)

1235678 (nepreverjen)

kaj nam prodajajo,,samo sranje,,,

Jack000000 (nepreverjen)

Totega bi bilo treba zapret ko daje špansko meso v biftek, gor pa mesnine štajerske pa fingušt.

Keri nateg kupcev!!!

tutu (nepreverjen)

Ges se bojin, ka je to legalno. Dokeč je ena stopnja v verigi opravlena v Sloveniji, lejko gor pišejo "slovenski proizvod". Pa makar je bila svinja samo skotena v Sloveniji ali pa meso v Sloveniji spakerano. Tu se more zakonodaja spremeniti...

In reply to by Jack000000 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

3 x ZA!

In reply to by tutu (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

VAJ KAK STE VSI PAMETNI...
KA MISLITE KA NASI LOKALCI NE KIPUVLEJO MESA V TUJINI.
Po zelji van namignem en kmecki turizen keri kao svoje domace izdelke kipuvle na madzarskon. Pravi ka se mu ne splaca svinje klati, ker gosti scejo samo zreske gesti in te njemi idejo ostali deli svinje v smeti:)

Prav tak je firma Panorganix smuglala in odavala slovenski cesnek iz kitajske:)Samo ovi obriti mafijozo zrihto ka ne pride predalec v medije:)

Lokalno je isti shit kak roba iz tujine! Razlika je ka se za lokalno zganja PROPAGANDA!

Zz (nepreverjen)

Te povej sto ce si tak pameten!!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

v moravski občini vzhodni del:)

In reply to by Zz (nepreverjen)

Omojbog (nepreverjen)

Povej sto ale enjaj iskati pozornost

In reply to by realnoo (nepreverjen)

black panter

za martinovo so biftek žrli,norci,neka drugo se baje gej za martinovo

Ne (nepreverjen)

V Lidli smo zadnjic kupele mleto meso, kerome bi mogo rok pretecti cez 4 dni. Odprli smo paket fcaee, prvi den. Ampak fcase je bilo not - pazi not!!! Nej okole sivo! Kak ce bi pokvarjeno skrili notri. Smrdelo pa je tak ka mi se zdaj na bruhanje idw. Smo iz principa nesli nazaj, pa san pravo naj preverijo vse za vsak slucaj, pa te mi tan trgovka ale sefica ale ka kole je bila ze pravla ka oni nedo nika gledali, ka itak lejko saki nazaj prinese. Telko o ton… kak oni pazijo, pa kak resno gemlejo to. Pac Lidl je za meso nej.

realnoo (nepreverjen)

meni se tudi zgaudilo pri jogurti in ribah. Krivec je bila luknja v plastični pakungi. Se pač zgodi kda izdelke primlejo babe z dugimi nohti...
ne komplicejraj

In reply to by Ne (nepreverjen)

🤔 (nepreverjen)

Te si slepi ale zabiti ka ne vidis luknje v jogurti ale ka??

In reply to by realnoo (nepreverjen)

. (nepreverjen)

pa so naslednjemu prodali, keri je doma fkraj fukno

In reply to by Ne (nepreverjen)

Z ovega brega (nepreverjen)

Jaz več ne pomnim, gda sen na to zodjo biftek ja.
Pa nič ne jomran, ka mi je ni dobro. Zaj za tote go-
lobe pa si sploh meso nemren privoščiti. Ven siro-
maka od dobrih stvari želodec nemre boleti, za ove
pa ...

čarni vrag (nepreverjen)

Štajersko meso iz Španije. To ste že pozabili, ka se je lendavski bograč kuhal z nekšno crkotino iz Poljske. Banda! Nega vekših lopovov.

Nisem Golob (nepreverjen)

Kaj mi zdaj že golobi hodite s**t v poštni nabiralnik?
Kdo vam je dovolil?
3 x PROTI (se je že obkrožilo!)

šesomor (nepreverjen)

Gda ti je pa Janša lepe pozdrave v pismi domov pošijlo pa si biu cejli masen, gelibar?

In reply to by Nisem Golob (nepreverjen)

. (nepreverjen)

3 x Proti JJ in pokvarjenosti!

In reply to by Nisem Golob (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Če bi žrli krompir kot uboga raja bi bili danes še vedno živi

realnoo (nepreverjen)

S o šli v večina lovišča
Rdeckarji indijanci

Surfeiter (nepreverjen)

Kaj si napisal
Da so rdeckarji v večnih loviščih
Pa to mora biti grozno
Biti v večnih loviščih je biti enako kot biti na dedinju

In reply to by realnoo (nepreverjen)

GoonOne (nepreverjen)

To so trgovke krive, ker majo sto let te ohlajene izdelke na vozickaj prle kak jih sploj zlozijo v hladilnike. X-krat so po koridoraj puni vozicki mesa keri cakajo bokse case :) pa tudi, ce njin recimo kruj spadne iz pladnja ga ne zavrzejo, ampak dajo nazaj na pladenj. Ce je clovek samo malo pozoren na dogajanje okole sebe, lejko vidi marsikaj.

gost2020 (nepreverjen)

Danes serjete po mesnicah, jutri boste po slovenskem kmetu... nikoli vam ni prav! Po pošteni ceni slovenskih proizvodov ne bi kupili, zdaj pa jejte uvoženo robo... še malo pa več niti ne boste imeli druge izbire. Skratka nikoli vam ni prav!!!

SirOliver (nepreverjen)

Takšne stvarij kak so bifteki pa mleto mesou se v supermarketih NE küpüvlejo!

Hahaha (nepreverjen)

Ge pa v Kosakaj? 🤣 keri so nej dugo nazaj bili prisilno zapreti…. Pa tak kak druge mesnice se pred njimi.

In reply to by SirOliver (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Ojojoj uboga raja !!!!!!

Nekaj de brez veze usajate na vlado in vlečete zraven Janša in Goloba.

Pa na Lidl se spravljate, ki samo izdelek prodaja.

SLOVENSKI proizvajalci vsi po vrsti kupijo material za svoje izdelke tam kjer je ceneje.

Pa še vedno itak ni jasno, če je bilo krivo samo meso ali je bilo med mesarji premalo higiene !!!!

Biftek (nepreverjen)

Jaz sem sem kupil malo škatlo bifteka v TUŠu, ki sem ga namazal od ponedeljka do srede ta teden, vsak dan sem imel prebavne težave cca 1 uro po zajtrku. Verjetno so vsi nabavili isto domače meso, to je vse ista mafija in bi jih morali udariti po žepu , min kazen 100.000 , to bi jih najbolj prizadelo.
Naš pes in mačka ne jesta 80% mesa, ki ga prinesemo iz trgovin, zanimivo pa da imata najraje Lidlovo, tako da mi ni več nič jasno. Zadevo je potrebno presekati pri uvoznikih , tu je glavna mafija, tudi pri sadju in ostalih izdelkih.

. (nepreverjen)

fse domače, domače

.. (nepreverjen)

tudi picekove bedre perutnine ptuj na tržnici smo drugi dan fkraj fuknili in ne hodimo več tja. bomo samo solato pa golobova semena jedli.

gru (nepreverjen)

Ne vemo več kaj kupimo in kaj pojemo. Vse je "domače" in neoporečno, dokler ne pride do izločanja artiklov iz prodaje. Ali še sploh obstaja kakšna kontrola nad živili na trgovskih policah? Ali pa smo potrošniki postali že tudi poskusni kunci?

Kar (nepreverjen)

Kak te ce pa imajo vsi domače reklamo vsi lazejo ko pes .meso pa iz poljske španije pa romunije

Tutankaman (nepreverjen)

Naj si kupi Kodila, pa ne bo tezav!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice