Ob prazniku združitve pozivi, da je Prekmurje še vedno razvojno spregledano in se kljub napredku še vedno sooča z najvišjo stopnjo brezposelnosti. Na Goričkem pa še mnoga gospodinjstva še vedno niso preskrbljena s pitno vodo.

Na včerajšnji slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je bila znova poudarjena narodna pripadnost Prekmurcev, tokrat jo je izpostavil slavnostni govornik Borut Pahor. »Naša iskrena hvaležnost gre prekmurskemu človeku, ki zmore znotraj svoje pregovorne življenjske skromnosti gojiti tako bogato kulturno in narodno pripadnost Slovenstvu,« je dejal predsednik republike..

Pozabili na pomurski vodovod, a ni kriva le država

Pripadnost slovenskemu narodu ni bila nikoli vprašljiva, je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril beltinski župan. »Prekmurje in Prekmurci smo eden najponosnejših delov naše države, zato si zaslužimo, da smo njen enakovreden gradnik, na kar pa se, predvsem v centru odločanja, mnogokrat pozablja,« je povedal Marko Virag. A pozablja se tudi na 500 prebivalcev občine Rogašovci in druge prebivalce Goričkega, ki so še vedno brez pitne vode, saj pomurski vodovod še vedno ni dokončan. A ni kriva le država, pravi župan občine Rogašovci Edvard Mihalič.

»Če bi že v začetku skupaj stopili, udarili po mizi in rekli, mi to rabimo, verjamem, da bi se nekaj premaknilo. Ampak potem so bile neke ideje, vsak je začel kot petelin na svojem gnojišču nekaj kopati in iskati vodo,« je kiritčen Mihalič.

Varljiva statisika brezposelnosti?

Občine na Goričkem so zdaj vendarle tik pred podpisom pogodbe za dokončanje vodovoda. Kljub temu, da veliko Prekmurcev odhaja na delo v sosednjo Avstrijo, se ta del države še vedno spopada z najvišjo stopnjo brezposelnosti v državi. V Rogaševcih je 20-odstotna, a statistika je očitno varljiva. »Gradbeniki in mojstri v naši občini nimajo delavcev. Pravijo, da jih ni. In res, ko smo mi iskali v režijskem obratu delavca za košnjo, ga ni bilo,« se sprašuje rogašovski župan.

Dvakrat več brezposelnih z invalidnostjo, kot drug po državi

Številni, ki so zajeti v statistiko brezposelnosti niso zmožni za delo, predvsem zaradi poklicnih bolezni in poškodb v delovno intenzivnih panogah. »Pri nas je na primer v evidenci skoraj trideset odstotkov brezposelnih oseb, ki imajo priznano invalidnost. Na ravni Slovenije je ta odstotek le 16 odstotkov,« pravi Branko Baša iz murskosoboške območne enote Zavoda za zaposlovanje.

Prestrukturiranje, povečanje dodane vrednosti in izvoza

Po zaprtju večjih podjetij, kot sta Mura in Pomurka in odpuščanjih v preteklosti, se je gospodarstvo vendarle okrepilo.

»Podjetja, ki so na tem prostoru so se zelo lepo prestrukturirala, predvsem pa se razvijajo mala in srednja podjetja in to vidimo tudi po dodani vrednosti, ki se je v zadnjih dvajsetih ali tridesetih letih potrojila, tudi izvoz se nam je potrojil,« pravi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice

Velike stvari se ne zgodijo čez noč

Očitno res velja, kot je bilo slišati v slavnostnem govoru na včerajšnji slovesnosti v Beltincih. »Velike stvari se ne zgodijo čez noč, zanje si je potrebno prizadevati dolge dneve, mesece in leta. A sadovi omogočajo iskreno in stvarno upanje za mirno in varno prihodnost naših otrok,« je dejal Borut Pahor.

Tako kot skromnost je pregovorna tudi potrpežljivost Prekmurcev, ki so na združitev z matičnim narodom čakali več stoletij.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Naš župan je na dopustu ali so ga naj spustli coj?

. (nepreverjen)

zakoj se ga je nej vidlo na slikah, sobota je tudi priključena sloveniji ne samo bltinci?

In reply to by . (nepreverjen)

Mmmm (nepreverjen)

Jebote sramotainfo namesto cestitk vi idete pa denete analizo ste pa emostavno nega besed za vas portal

Fuzbalerjanez (nepreverjen)

Ce pa so manjacke namesto ka bi delat sli zivejo od podpore pa starih starsov

Starejše novice