Foto: Nika Škrilec
V Beltincih je danes potekala osrednja regijska slovesnost v počastitev dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je tudi državni praznik.

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, praznujemo 17. avgusta od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne pa pripravljajo prekmurske občine same.

Predsednik Pahor je pred prihodom v Beltince obiskal še Črenšovce, kjer je v skladu s tradicijo položil venec pred spomenikom Jožefa Klekla (1874 - 1948).

Zbrane je nagovoril:

 »Malo pred začetkom nocojšnje slovesnosti sem po tradiciji, deveto leto zapored, v Črenšovcih položil venec k spomeniku Jožefa Klekla, ene najvidnejših osebnosti katoliške duhovščine, ki je imela v obdobju priključitve Prekmurja Sloveniji velik pomen za krepitev narodne zavednosti.

Gre za simbolno sporočilo, ki sega iz preteklosti v prihodnost in poudarja osrednjost nacionalnega vprašanja med vsemi drugimi važnimi političnimi, verskimi, ideološkimi in drugimi vprašanji posameznika in skupnosti.

Duhovnik Jožef Klekl, skupaj z Matijo Slavičem in Ivanom Jeričem eden najbolj pomembnih narodnih buditeljev tedanjega časa, je verjetno skupaj s krogom katoliške duhovščine s strahom gledal na združitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s Kraljevino Srbijo, zaradi morebitne prevlade pravoslavja.

Vendar je navkljub temu dal nacionalnemu vprašanju prednost pri presoji interesov in ravnanj prekmurskih Slovencev ob kocu 1. svetovne vojne in po njej, zlasti v času Pariške mirovne konference, ki je odločala o usodi prekmurskega človeka in njegove ravnice.

Z jutrišnjim državnim praznikom se vsi Slovenci in Slovenke, vsi državljani in državljanke Republike Slovenije, 100 let in več po prelomnih dogodkih, ki so združili Prekmurje s Slovenijo, hvaležno spominjamo tedanjih narodnih buditeljev in voditeljev, vseh Prekmurk in Prekmurcev tedanjega časa, ker so se enotno postavili za skupno življenje z matičnim narodom.

Naša iskrena hvaležnost gre prekmurskemu človeku, ki zmore znotraj življenjske skromnosti gojiti tako bogato kulturno in narodno pripadnost slovenstvu.

Letošnjo 102. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležujemo v letu, ko slavimo 30. obletnico ustanovitve samostojne in neodvisne Republike Slovenije.

Z zgodovinske perspektive lahko občudujemo zgodovinski lok prelomnih dogodkov, ki so zlasti v času po ideji Zedinjene Slovenije ozemeljsko, duhovno in kulturno ter politično povezali Slovence, da smo pred 30. leti, na vrhuncu demokratične politične pomladi, s skupnimi močmi naposled ustanovili samostojno državo.

S suvereno odločitvijo in po lastni volji smo se kot samostojna država priključili združeni evropski družini. Vidimo, da tudi po tem, ko smo Slovenci iz naroda z ustanovitvijo države postali nacija, nacionalno vprašanje ostaja živo in živahno in da ga moramo tako razumeti tudi v kontekstu naše prihodnosti.

Zgodovinska možnost, da smo kot samostojna država in po lastni volji del velike evropske družine se mi zdi za nadaljnji razvoj slovenskega nacionalnega vprašanja usodnega pomena.

Zdaj, ko Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in ima nalogo voditi konferenco o prihodnosti Evrope, se bomo po najboljših močeh potrudili, da bomo v sedanjih okoliščinah kar največ prispevali k svežim zamislim o tem, kako naj Evropska unija, enotna v različnosti, ostane trajna dobrina našega skupnega, slovenskega in evropskega vsestranskega razvoja.

Čudovita značilnost Evropske unije je, da spodbuja vse narode k ohranjanju in krepitvi svojih posebnosti in istovetnosti, hkrati pa gradi skupno evropsko pripadnost in značaj na tistem, kar nas povezuje in nam je skupno.

V tem smislu je skrb za lasten jezik, kulturo, narodno zavest enako pomembna kot je bila v naši zgodovini, ki je naposled omogočila osamosvojitev Slovenije in njeno včlanitev v Evropsko unijo. Hkrati pa gre tudi za dolžnost, da se omogoča skrb za jezik, kulturo in narodno zavest pripadnikom drugih nacionalnih skupnosti, živečih v Sloveniji, ali slovenske, živeče v zamejstvu.

Želim si, da bi v iskrenem dobrososedstvu, gojitvi pristnega prijateljstva in v narodni, državni in čisto človeški vzajemnosti vsi skupaj videli edini stvaren obet za trajen mir, varnost in blaginjo.

V tem kontekstu je praznovanje združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom slavljenje krepitve narodne istovetnosti, ki ni usmerjena proti sosednjim ali drugim narodom, temveč je prav nasprotno priložnost, da v okviru skupne evropske domovine na novo premišljujemo vzajemnost nacionalne in skupne evropske identitete ter skupno skrb in odgovornost zanju.

Naj ob tej priložnosti povem, da nameravava prav v tem duhu z madžarskim predsednikom  in prijateljem Janosom Aderjem v začetku septembra pripraviti v Porabju srečanje obeh narodnih skupnosti, Slovenske na Madžarskem in Madžarske v Sloveniji. Na sestanku tik pred počitnicami sva se dogovorila, da želiva poudariti dobro sosedstvo in prijateljstvo med narodoma in državama v evropskem duhu.

Pred letom sem imel čast prisostvovati vrnitvi Narodnega doma Slovencem v Italiji, s stiskom rok pa sva z italijanskim predsednikom in prijateljem Mattarello pred obema spomenikoma na Bazovici odprla novo poglavje v slovensko-italijanskih odnosih.

Prav tako lani sva se z avstrijskim predsednikom in prijateljem Van der Bellnom odločila, da bomo prvič v 100. letih Koroški plebiscit obeleževali skupaj. Ganjen sem bil, ko sem v osrednji Viteški dvorani Deželnega zbora v Celovcu iz njegovih ust v slovenskem jeziku slišal opravičilo avstrijske države za zamude pri uveljavitvi pravic za Slovence v Avstriji.

Vse to me prepričuje, da si je potrebno potrpežljivo prizadevati za tkanje medsebojnega zaupanja, naklonjenosti in enakovrednega spoštovanja na najvišji politični ravni in na čisto vsakdanji človeški ravni.

Velike stvari se ne zgodijo čez noč, zanje si je potrebno prizadevati dolge dneve, mesece in leta, a sadovi omogočajo iskreno in stvarno upanje za mirno in varno prihodnost naših otrok.

Spoštovane gospe in gospodje,

vsa ta pomembna načela, od spoštovanja do sodelovanja, toliko bolj veljajo tudi za našo narodovo in državno skupnost.

Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo vsi skupaj toliko bolj potruditi, da čutimo bolečino drugega, da ustvarimo ozračje medsebojnega spoštovanja, iskreno vzpodbujamo sodelovanje in preprosto držimo skupaj v dobrem in slabem.

Zlasti, ko nas preizkušajo težki časi, se moramo strpno medsebojno izpovedati, a v vsakem trenutku paziti, da z našim drugačnim stališčem ne prizadenemo dostojanstva drugega.

Težki časi, krize, preizkušajo naš značaj, osebni in kolektivni. Potruditi se moramo, da iz sebe damo najboljše in da drug v drugem vidimo najboljše. Bolj kot brskamo po zgodovini, domači ali svetovni, več je dokazov, da je to bolj ali manj edini način, da se skupnost izvije iz težav ali kriz ne da bi koga pustila daleč zadaj.

Zdi se, da bomo že jeseni znova na novi človeški, socialni in politični preizkušnji. Vse bo lažje, če se bomo poskušali poslušati in slišati in če bomo skozi dialog skupaj iskali najboljše rešitve.

Prosim vas, da se vsi skupaj zavedamo sledečega; Misel, da nekdo lahko uspe samo, če je drugi poražen, je najbolj zaskrbljujoča utvara tega težkega časa. Na koncu vseh koncev lahko uspemo samo skupaj, o tem sem trdno prepričan. Nekdo bo pravi zmagovalec tega časa zato, ker bo skupnost potegnil skupaj, ne zato, ker bo porazil nasprotno stran. Prosim vas, da o tem dobro razmislite.

Iskreno si želim, da bi v smislu tega premišljanja praznovali jutrišnji dan. Hvaležen sem vsem, ki ne bodo pozabili izobesiti slovenskih zastav, v Prekmurju in v vsej domovini, saj je to naš skupen praznik.

Sprejmite, prosim, na predvečer jutrišnjega državnega praznika Združitve Slovencev z matičnim narodom, moje iskrene čestitke z najlepšimi željami za mirno in varno prihodnost.

Srečno Prekmurje, srečno Slovenija, srečno Evropa!«

Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec
Foto: Nika Škrilec

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunajzar (nepreverjen)

Ka boga te slinaše objavlate ?

Mmmm (nepreverjen)

Jedite govna politiki

Fcvgbbbbb (nepreverjen)

Pa pijjzda ti je materna lažnivi pahor ka si bil izvoljeni za precednika san znau ka de šlo se v kurac gnoj eden pohabljeni lažnive kriminalec da ti jebem mater u usta lažnivec eden retarderani!!!

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec ka ti je žmetno ka si nej zašenki suno pa čofal. Tele prizadeto.

In reply to by Fcvgbbbbb (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vojska beži iz Afganistana, prištinski doktor pa po Prekmurji vandra.

vertaga (nepreverjen)

vojska? a si slep. vojska nikoli ne bezi. Ali so se samo umaknili, ali pa to ni vojska. Bidnova ze dolgo ni vec, ko so mavricasti postali tudi v vojski. in oni bi s temi proti talibanom.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Dobra je ta neka.

aplp.. (nepreverjen)

Zakaj jeseni? a to je po urniku? zakaj tega ni v poletnih pocitnicah, ko smo lahko se bolj doma, ce je res temu tako. Pa je res? vsak prehlajeni bo okuzen. tudi sedaj so, samo se ne testirajo ker niso prehlajeni. Cedalje manj verjamem tem nakladanjem, sploh ker vska drzava v eu to drugace resuje, nekje je dovolj test s slino, pri nas ne itd

bűjraš (nepreverjen)

Ka se pa ma Pahor za sliniti .Mele pa mele vse za k+++c debeli .Pa te nadűjti Virag .To mu je prvi in zadnji mandat .Takšnega župana modrega ne nűcamo .

Buras (nepreverjen)

Virag si naj ide po novi gvant malo veksi ka nede kak napnjena zaba

In reply to by bűjraš (nepreverjen)

Lüftar (nepreverjen)

Zdaj mo mesec dni nücali ka Prekmurje prelüftamo za ten lopovskin smrdljivcon Janšo pa gnilin brezhrbteničaron Pahoron.

_______ (nepreverjen)

Zaj ste meli šanso ka bi bajkotirali proslavo ali vijden ka vas je dosta podpornikof čelavoga in mister lejpoga. Sama žalost, razocarali ste me. Vij veljaki pa si samo vozite in vabite v prekmurje to gospodo, čelavi se pa za vasin hrbton ze zgucavle z madzarame kak de vas nazaj dau.

lus (nepreverjen)

Ja čudno ka nej Orbăn prišo, ka bi direkt primopredajo napravli.

In reply to by _______ (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Proslava,prikljucitev Prekmurja,k SLO.in vij povabite pristinskoga diktatorja na proslavo?Budale Beltinske.

micikaaa (nepreverjen)

Živela EU.....Vlada naprej v nove čase.....

Yusuf! (nepreverjen)

Van janšiston se direkt vidi ka van komunjara možgane perej. Takšne parole so se negda največji komunisti drli v čast Jugoslaviji in socializmi. Prav patetični ste maloumneži eni.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Hvala Pahor, to kar si govoril smo slišali pred 10 leti, pred 20 leti in še nazaj. SRAM VAS NAJ BO POLITIKE KAKO SE UPATE HODIT KAZAT V PREKMURJE, NE NAREDITE PA NIČ. Mladim v vednost ker tega ne vejo, prepovedano jim je to povedati: Nekoč smo v Prekmurju in to samo v občini M. Sobota imeli: Muro, Panonijo, Pomursko banko, Potrošnik, Ravenko, Pomurko, Panonko, Moravske toplice, Beltinko, Zavarovalnico, Zvezdo ..... itd Nobenega od naštetih VEČ NI večino so pokradli - olastninili komunistični tolovaji. V teh podjetjih je bilo zaposlenih VEČ KOT 15.000 Prekmurcev. IN KAJ IMAMO DANDANES ? KAJ BI TOREJ LAHKO SLAVILI TAKO NA VELIKO ? Da morajo Prekmurci vstajati zjutraj ob 3. uri in se voziti na delo v tujo državo Avstrijo, ki jim daje kruh , NEHAJTE LAGATI IN ZAVAJATI, SRAM NAJ VAS BO POLITIKE, vse tiste ki ste sedeli v prvi vrsti.
Müra je zašepetala:
Strüga moja zlato vala.
Ali so vam vrelci znani?
Odket ga prineso vali?
Tü kre moje leve strani
rod prebiva, rod pregnani.
Jokat se je hodo v mene.
Z večstoletne grozne teme,
njegove suze so zlató,
ki ga skrivam pod vodó.

2021 (nepreverjen)

Prekmurje republika - Dobro si napijsal samo si pozabil dodati besede g. Peterleta. - Mi nebomo šli v Evropo, ampak Evropo moramo pripeljati sem. Samo še eni levičarji sedaj ne dojamejo tega, pa so raje pustili, da vse propade, kag bi pa prodali komer koli, pa bi se delalo naprej, samo verjetno nej v taki obliki.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Jgdgiitgh (nepreverjen)

Pa idi v pizdo z to tvojo Muro , non stop eno pa isto motaš.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

komunajzar (nepreverjen)

Pa koji kurac so komunisti spokradli prekmurska podjetja ? To so tisti komunisti keri so v SDS.

In reply to by PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

Hhvb54 (nepreverjen)

Nika vas več nemo poslušale ka samo lažete pa kradnete edino vse sodelujoče v ton nategi in prevari zapreti v doživotni zapor tou bi bil great reset celoga sveta.

Ti2ok1 (nepreverjen)

Na vestnik.si je več sli in v prvi vrsti sidij Opečka???? Ka ma ona iskati v prvi vrsti?
Dobro ka njeni blesavi slinavec voroš, doktor laži, še poleg ne sidij !!!!!!!!!!

pipec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Janša pa jegova Urška opet najbole fejst, bravo!
Koga bi te vi bedaki radi videli v Böltincaj, ovoga Šareca komedijanta ali Bratuškovo napihnjeno ali mogoče Tanjo s svojimi 10 stavki, kere vedno znova obrača....zakoj ta levi samo nekšne čudake v politiku davleju?? Zato pa Janše nema konkurence!

komunajzar (nepreverjen)

Urški samo še metla fali pa bi lejko poletela v nebo, kakšna lepotica lepo te prosim.

In reply to by pipec (nepreverjen)

fuj (nepreverjen)

komunajzar, žmetno gledaš lejpo urško, tij pa moreš doma tvojo grdobo prckati

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Nasjbole fejst blesaviva.

In reply to by pipec (nepreverjen)

Vodka, represija (nepreverjen)

jeli, ka te fejst j**e, gda zagledneš Janšo z lepof ženov???

pusac kara (nepreverjen)

Urška je tak Janša z lasuljo. Tau mi naj nišče ne guči, ka nej rejsan.

637 (nepreverjen)

Virag, zdaj si ga pa redno mimo brcno s tem Pahorjem pa Janšo. Sem te imela za bole pametnoga.

grbanj (nepreverjen)

Janša je nej zbesno ka so med praporščaki bili takši ka majo zvezdo gor

2021 (nepreverjen)

Janša de napravo takši zakon, ka de zbrisal rdečo zvejzdo, trge, ulice, mesto, dvorane, skratka vse ka ima vezo z komunističnim totalitarnim režimom in šele takrat de Slovenija zadihala z celimi pljuči.

In reply to by grbanj (nepreverjen)

Joužekk (nepreverjen)

Če sklepamo po komentatorjih, ima sobota info takšne sledilce, da se lahko takoj ugasnejo. Bil sem na proslavi, ki obeležuje zgodovinski dogodek za Prekmurje in Prekmurce. Bila je lepa, na njej sta bila trenutna predsednik države in predsednik vlade. Videl sem pa tudi Židana. Ko bodo vladale druge garniture, bodo pa tam tisti. Komentatorji pa tu nabijate o oblekah ipd. , namesto da bi komentirali svečan dogodek. Ali vas ni sram?

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec bil si tij za štirimi stenami v varaši pa blesave komentare pijsal. Psihopat zarukani.

In reply to by Joužekk (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice