Foto: Nika Škrilec
Poslanica predsednika vlade Janeza Janše ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 17. avgust 2021.

Predsednik vlade Janez Janša je ob današnjem državnem prazniku, združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v poslanici med drugim zapisal, da odločitev, da 17. avgust praznujemo kot državni praznik, ni samo izraz veselja in hvaležnosti za uresničeno željo Prekmurcev po združitvi z matičnim narodom, pač pa tudi zahvala vsem, ki so z vsem svojim bitjem in žitjem delovali zato, da se to stoletno hrepenenje udejanji.

»'Spet slišim pesem sredi ravnice', beremo v pesmi Ferija Lainščka, sredi čudovite prekmurske pokrajine, ki je tako drugačna in zasanjano lepa. Ob kateri pesniku zapoje duša in zaigra srce. Pa ne samo pesniku, tudi Prekmurkam in Prekmurcem, ki so bili skoraj 900 let odrezani od slovenskega matičnega ozemlja. Ob tem zgodovinskem dejstvu je skorajda neverjetno, da so ves ta čas, torej dolgih devet stoletij, in ob vplivu drugih narodov ohranili slovenski jezik, slovensko kulturo in idejo enotne države oziroma idejo slovenstva. Da so stali in obstali Slovenci.

Razumljivo je torej veselje, ki je pred več kot sto leti v Beltincih prevevalo množico, da je navdušeno pozdravila sklepno dejanje združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. A nimajo vse zgodbe tako srečnega konca. Zato Bogu hvala za narodno zavest generacij Prekmurk in Prekmurcev, ki so ljubezen do naroda in lepe slovenske besede ter prekmurščine, ki je njihov drugi materin jezik, prenašali iz roda v rod, da bi po dolgih stoletjih razburkanega morja in nevihtnih oblakov končno zajadrali v domačo luko.

Ko se danes oziramo na tisti usodni čas pred sto leti, morda ne dojemamo v celoti in povsem, kako pomembna je bila odločitev Pariške mirovne konference, da se ozemlje Prekmurja vrne matični državi. Gotovo pa vemo, da smo v zgodovini izgubili že preveč slovenske zemlje in so izven meja matične domovine ostali preštevilni Slovenci, ki niso imeli te sreče, da bi dočakali združitev ali ostali združeni z matičnim narodom.  

Zato odločitev, da 17. avgust praznujemo kot državni praznik, ni samo izraz veselja in hvaležnosti za uresničeno željo Prekmurcev po združitvi z matičnim narodom, pač pa tudi zahvala vsem, ki so z vsem svojim bitjem in žitjem delovali zato, da se to stoletno hrepenenje udejanji.

Kot tolikokrat doslej bo ob današnjem prazniku hvaležnost spremljala tudi zavest o ljubezni do naroda. Želja po pripadnosti skupnosti, s katero nas vežejo srčne korenine naših staršev in starih staršev. Želja, ki bo položena v zibelko vseh prihodnjih generacij. Zato naj bo današnji praznični dan židan in prešeren. Pa ne le zato, ker smo pred stoletjem spet združeni praznovali ljubezen do naroda, marveč tudi zato, ker vemo, da bomo kot narod storili vse, da bodo tudi generacije za nami v Prekmurju govorile slovensko in prekmursko. Da bodo prepevale slovenske in prekmurske pesmi, saj se, kot pravi Feri Lainšček, 'nebeški čas ustavi, ko zapoje duša'.

Prekmurje je danes neločljiv del slovenskega prostora. Zaradi svoje zgodovinske izkušnje življenja v različnih narodnih skupnostih in državah, zaradi svoje geografske lege in komunikacijske odprtosti je ustvarjalno prisotno marsikje; v glasbi, slikarstvu, literaturi in plesu. Ima uspešna podjetja, športne prvake in znanstvenike z zavidljivimi referencami. Ima razvito kulturo sodelovanja in življenja v sožitju z madžarsko narodno skupnostjo, ki lahko v miru in svobodi ohranja in razvija svojo identiteto. A razvojne priložnosti Prekmurja še zdaleč niso izčrpane. Dolžnost vsakokratne vlade je, da tem potencialom omogoči ustvarjalni zagon in razvoj. Tudi zato, da se bodo mladi, ki danes odhajajo na študij v Ljubljano in čez mejo, vrnili v rodno Prekmurje, tam našli delo in si ustvarili družine.

Kajti le tako bo Prekmurje v srcu, ki je bil slogan praznovanja 100. obletnic združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, tudi resnična, živa ljubezen ter skrb vseh in vsakogar za vse, kar določa naš skupni dom. Kajti nič ni samoumevno, nič podarjeno in za večno dano. Zato so besede murskosoboškega škofa dr. Petra Štumfa, ki jih je izrekel ob praznovanju 100. obletnice, aktualne danes in vedno: 'Gremo čez zlati most, da bi Prekmurci ostali v srcu Slovenije, in ta most naj služi tudi Sloveniji, da bi ostala v srcu Prekmurja.'

Dragi Prekmurke in Prekmurci, dragi državljanke in državljani, iskrene čestitke ob državnem prazniku, dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.«

Janez Janša,

predsednik Vlade Republike Slovenije

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ja rejsan je

Da se ednouk odzada, te več ale menje, stalno kaskaš za neken. Kak v atleteke, da zaostaneš, te navadno ne zgrabeš vodilne. Tou, ka je pravo Janša... več ale menje tou si gučijo. Pomagate se moramo več ale menje... same! Mamo dosta zemlej, pa geste vozemo od ne ven kejc, voda nan mijmo tečej, pa nas jebe süjša, mamo lejpo, za drüge Slovenke in Slovence skrito pokrajijno... naj prijdejo glejdat. Somo... tak od ničega uni težko prijdejo. Pa še be se...

Gosti223 (nepreverjen)

Dosta dobroga si napiso. A nažalost na ton portale boš zato dobo minuse

In reply to by ja rejsan je

INT (nepreverjen)

Lipou in praf napisano! Hvala g. PV.

čarni vrag (nepreverjen)

Slabo mi grata kda moren gledati Janšo, keri nas je odo farmacevtski mafiji. Ka ga nej sran oditi po sveti.

Gosti223 (nepreverjen)

Kda pokažeš račun ka nas je odo mo ti vrvo vače pa nej. Prinas se dela z argumenti in dokazi. Na tvoji strani nega enga nej drüjgoga

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

grupelj (nepreverjen)

Treča vlada toga šupka, nikdar nika nej napravo, nikdar nika nede, ali li pa more neka motati o "ka bi mogli".

Ka ka bi mogli, twittler smrdljiv?! Kao ka si nej ti pri koriti že cejli čas, pa si nej mrdno. Vse ka si sposoben je odati to baugo prekmurje svojin gospodaron Mađaron, ka boš lejko vzdrževal svojo gnojnšnico-press Nova24 dale.

Bombo v čelo, fašist posrani!

turk

Eh janša zapri svoj kljun.

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nemrete si kaj dečki - komentatori, da bi priznali, da ima JJ-najlepšo in najbolj pametno ženo. Malo free-laufa pa njemi mora dati ko gre na kakšo proslavo in pove kakše vreme de in po twiterju javiti koga bodo skenslali. Dajte mu dihati vsaj še dva mandata.

komunajzar (nepreverjen)

Ka ma najlepšo žensko ? Samo metla ji še fali pa bi jo zajahala in poletela.

In reply to by tuncika

pi*kind*m (nepreverjen)

Köszönöm szépen szavait, Janez Janša miniszterelnök úr! Nagy ajándék!

Ime (nepreverjen)

Jansa János

In reply to by pi*kind*m (nepreverjen)

Rimski Cesar (nepreverjen)

AWE Janez Janša

Jezus Kristus (nepreverjen)

Amen!

In reply to by Rimski Cesar (nepreverjen)

Tunčkasti marko (nepreverjen)

Spelaj se odkec si prišo, gnoj! V Prekmurje te nihče nešče, razen tvojih vernikov pa orbanušovih pristašov!

akademik (nepreverjen)

Tak je tau! Betežno Janez.

Bravo, budale (nepreverjen)

Neč ne smeš omeniti, da je Janševa žena lepa, že ti levi medij - Sobotainfo - zbriše komentar! Hvala lepa pa ite
v 3!

tigermadzarski (nepreverjen)

Urška je Janša z lasuljo. Tau nemre nišče zanikati

HojSS PRESS (nepreverjen)

En narod,
ena stranka,
en Janez !!!

igsi (nepreverjen)

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

janez.b (nepreverjen)

En razred osnovne šole.😜🤪🤣

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Drugače je pa najbolj gnilo in žalostno to, da politiki pridejo v Prekmurje samo takrat, ko je kakšna proslava, da se dobro nažrejo !!!!!!
Govorijo pa že leta in leta iste stvari, ki jih ljudje že itak poznajo.
NOBEN ne pove nič novega, nič koristnega in tudi NIČ koristnga ne stori.
Še poslanec Horvat je glasoval proti, ko je bil predlagan zelo dober predlog s strani opozicije.
Sploh ni prebral, kaj so predlagali.
Dobil je komando, da glasuje proti.
Tak, da še lastni poslanci so proti, če tako zahteva Ljubljana.
Prodane duše !!!!!!

Gosti223 (nepreverjen)

1. Keri dober predlog je bil predlagani? ka mo znali zakoj se ide
2. Što njemi je dal komando?

Če be Janša kaj zahtevo bi bil po vaše klic iz trente ali podobno. Iz ljubljane davle komando kučan levin. Levi so proti dobrin predlogon oni so tapravi komunisti

https://youtu.b/eBkMIMkXU9c

Jezus Kristus (nepreverjen)

Oglejte si »Socialni demokrati-Ponosni nasledniki Zveze komunistov« v YouTubu
https://youtu.be/eBkMIMkXU9c

ja rejsan je

... ja obsojajo? Ele zakoj se pa te klanjajo pred kidričovon spomenijke? Desne ga tüde plüvajo na krbid, ale tak pa telkokrat zatog pa nej?

In reply to by Jezus Kristus (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Vijdin ka levičarun marsikaj nej jasno in tudi ne vijdijo in nočejo priznati, da VLADA DELA DOBRO za celotno Slovemijo, kjer je tudi zraven Prekmurje, ker zakoni veljajo enako za vse,- kako pa je bomo mi izkoristili je pa na nas.

čarni vrag (nepreverjen)

Vlada dela dobro. To do čutili še naši vnuki, kda do vračali 7 milijard čelavoga duga. Telko so nas koštali lopovi, ki so nam odavali rokavice, maske in ventilatorje po blazni ceni. Ventilatorji so celo tak dobri, ka še vedno rjavijo, pozabljeni v skladišči. Janša pa na Mavriciusi špila golf z dobavitelji medicinske opreme. Te pa pride v Beltinci in tu mu še ploskajo. Narod je glup, je pravo Jelinčič.

INT (nepreverjen)

Malo si dejstva preveri, ne pa samo z nekimi "naslovi iz rumenega tiska" okrog sebe mlatis, kak vecina ovc ki trenutni opoziciji ze 30 let slepo vervle... Ne cudno da se osebno nikam ne premeknete...na stoli sediti in se cez oblast pizditi, ko vas "javni mediji" pumpajo iz vseh strani...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je za sedem milijard povečan zunanji dug od lanskega marca še kako realen. Mogoče pa je to za tebe prevelka številka. V posebni šoli to ne jemljejo.

In reply to by INT (nepreverjen)

INT (nepreverjen)

Me zanima odgovor, ce te vprasam koliko 0 (nicel) ima milijarda ;) Se vidi keko se na stevilke razmis...teh 7 Milijard ne pove nikomu, ki vsaj malo razme ekonomijo nic...
FYI...zadolzevanje glede na BDP ma SI cca. 85%.
Za primerjavo...HR je preko 90%, AT 87%, B 120%, GR 210%.

p.s. Velike crke so okrajsave posameznih evropskih drzav ;)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tuncika

Nemrete si kaj dečki - komentatori, da bi priznali, da ima JJ-najlepšo in najbolj pametno ženo. Malo free-laufa pa njemi mora dati ko gre na kakšo proslavo in pove kakše vreme de in po twiterju javiti koga bodo skenslali. Dajte mu dihati vsaj še dva mandata.

Miki mali (nepreverjen)

Tuncika, ali si slep,ali nemaš smisla za lepoto.

In reply to by tuncika

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Levojajčne provincialne ovce spet ubrano blejejo, gremo gospod JANEZ JANŠA , gremo po še en mandat , da se počisti ta nesnaga priviligirana , ki misli , da lahko počne kar hoče.JANŠA je car.

TRR cincin (nepreverjen)

Kelko dinarčkov ti je na TRR spadnolo zaradi tej objave? Ali si pa brezplačno takšen idiot?

In reply to by Hi,hi,hi, (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Samo DVA TEDNA bi trbelo ORBANI pa levičarji bi bili kak Dalmatinske ovce, štere bi se iskale, če je mogoče katera kje preživela.

twit (nepreverjen)

Janševe napovedi so se kot vedno izkazale za točne: Biden je eden najšibkejših predsednikov ZDA v zgodovini, čemur pritrjuje vse več poznavalcev

Hmmm (nepreverjen)

No, pa de vse podražilo. Vsi do šli iz velkih mest in do nam dirigirali. Pri nas pa plače ostano iste.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice