Foto: Jure Banfi
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj na sejmu MOS predstavlja nov program kohezijske politike, ki se osredotoča na pametno specializacijo in inovacijska partnerstva.

V Celju se te dni odvija že 55. Mednarodno obrtni sejem MOS, ki je tokrat v znamenju tem zelenega prehoda, digitalizacije in kadrov.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj na svojem razstavnem prostoru v hali L1 v sklopu tematik sejma vsakodnevno predstavlja kohezijsko politiko, strategijo pametne specializacije, prihodnost regionalnega razvoja, možnosti inovacijskih partnerjev ter zgodbe, ki so jih spisali z evropskimi sredstvi.

S pomočjo pametne specializacije želijo doseči napredek na področju zelenega gospodarstva in digitalizacije 

Tam se je danes mudil tudi državni sekretar ministrstva Marko Koprivc, ki je najprej sodeloval na mednarodnem poslovnem srečanju »Connect2Slovenia«, kjer je spregovoril o poslovnem povezovanju in inovacijskih partnerjih, nato pa je strategijo trajnostne pametne specializacije predstavil tudi nam na njihovem razstavnem prostoru. 

Kot nam je pojasnil Koprivc, je bistvo pametne specializacije predvsem to, da se ključni akterji v gospodarstvu in v znanosti med seboj povežejo ter dosežejo napredek na področju zelenega gospodarstva.

Za to področje bodo znotraj kohezijske politike v novem programskem obdobju namenili več kot 800 milijonov evrov

»Predvsem je največji poudarek na področju zelenega, torej zelene prihodnosti, zelenega gospodarstva, zelene Evrope. Namreč, kot smo lahko videli, nam samo okolje, podnebje govori, da moramo nekaj storiti na tem področju,« je dejal državni sekretar.

Poleg zelene Evrope pa je, kot poudarja Koprivc, eno izmed pomembnejših področij tudi digitalizacija, zato evropska kohezijska politika namenja tudi temu področju fokus in več sredstev.

Preberite še:

Velik poudarek tudi na inovacijskih partnerstvih

Da bodo vsi ti načrti znotraj kohezijske politike uspešno izpeljani, pa je, po mnenju ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, predvsem ključnega pomena, da se vsi akterji znajo povezati med sabo, zaradi česar se vse bolj poudarja tudi pomen inovacijskih partnerstev.   

»Brez nekih partnerstev si ne znamo predstavljati uspešne gospodarske prihodnosti, tako da ja, to je prihodnost, to je ključ do uspeha v gospodarstvu, tako v Sloveniji kot tudi v Evropi in po svetu,« je še poudaril državni sekretar in dodal, da se bodo vsa ta sredstva uporabila za prebojni razvoj Slovenije v prihodnosti, ki bo služil vsem državljankam in državljanom. 

Komentarji (1)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Eno samo navadno bluzenje.

Če bi res hoteli kaj narediti je takojšnja decentralizacija.

Ustanovitev regij in prenos določenih služb iz Ljubljane na regije.

Spet se bo porabilo en kup denarja, učinka in koristi pa nobene.

Starejše novice