Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na ogledu posledic poplav in protipoplavnega nasipa ob reki Muri. Kosila je tudi z dvanajstimi župani s tega območja, ki so predsednico seznanili z načrti za obnovo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na ogledu območij, ki jih je prizadela avgustovska vodna ujma.

Lučah sta jo pričakala in pozdravila župan Klavdij Strmčnik in poveljnik štaba civilne zaščite Tomaž Funtek. Sledili so še ogledi jeza na reki Savinji, zaselka Struge in zemeljskega plazu v zaselku Strmec.

Na Ljubnem ob Savinji je predsednico pričakal ljubenski župan Franjo Naraločnik. Sledil je ogled poplavljenega območja Savina in pogovor s prizadetimi občani v vodni ujmi.

Prav tako si je Pirc Musar ogledala ljubensko industrijsko cono Loke, kjer se je pogovorila s tamkajšnjimi gospodarstveniki.

Helikopter s predsednico pristal tudi v Srednji Bistrici

Pirc Musar je s helikopterjem nekaj po 12. uri prispela tudi v občino Črenšovci.

Na igrišču pri osnovni šoli na Srednji Bistrici jo je sprejela županja Črenšovcev Vera Markoja, s katero sta si nato obiskali protipoplavni nasip na reki Muri v Dolnji Bistrici.

»Sama imam 55 let in česa takega še nisem doživela«

»Bila sem na najbolj ogroženih poplavnih področjih takoj po poplavah, dva dni po tistem in še tretji dan. In tisto, kar sem videla takrat, me je pretreslo, sama imam 55 let in česa takega še nisem doživela,« so bile uvodne besede Pirc Musar ob obisku. Znova je poudarila, da sta bili kar dve tretjini Slovenije pod vodo, kar se v zgodovini države še ni zgodilo.

Sam namen obiska prizadetih območij, kot je dejala predsednica, je videti, kaj je bilo že postorjenega, predvsem pa, da steče pogovor:

»Ljudje mi govorijo, da si želijo hitrejših napotkov in odločitev pristojnih, predvsem tisti, ki se v svoje domove ne morejo preseliti nazaj, ker še statično ni ugotovljeno, ali se lahko hišo obnavlja ali bo jo treba porušiti.To bi si tudi jaz kot predsednica želela, da čim prej pridemo do takih odločitev.«

Predvsem je pomembna komunikacija z ljudi, izpostavlja predsednica: »Da bodo preprosto vedeli, pri čem so.«

Ob obisku občine Črenšovci pa je izpostavila tudi solidarnost ljudi, 1000 parov rok, ki so zagotovili, da se je preprečila hujša katastrofa, ni bila neopažena. 

Odneslo mu je hišo, humanitarna društva so mu ponudila novo pohištvo

Solidarnost pa gre tudi v smer podpiranja humanitarnih organizacij, a delovanje teh bi moralo potekati bolj učinkovito, opozarja Pirc Musar, predvsem bi se moralo izboljšati razpolaganje s sredstvi in kam so ta usmerjena:

»Pozivam humanitarne organizacije, da svojo pomoč fokusirajo v tisto, kar je res potrebno, morda tudi bolj v denarno pomoč, kot v preskrbo s praški in hrano, seveda tisti, ki to potrebujejo, naj še vedno to dobijo.«

Ob tem je navedla primer kmeta iz Ljubnega, ki mu je odneslo hišo, humanitarna društva pa so mu ponudila novo pohištvo, kuhinjo ... Vendar nima nič, kamor bi lahko postavil pohištvo in kuhinjo: »Kam jo naj pa postavim, hiše nimam.«

Po povratku iz New Yorka, kamor v soboto potuje na Organizacijo združenih narodov, se bo dobila z nevladnimi organizacijami, da spregovorijo o omenjeni problematiki. 

»Apeliram na vse, da se vsi skupaj potrudijo najti rešitev«

Kaj pa protipolavni nasip ob Muri? Pirc Musar tudi tukaj opaža nekaj pomanjkljivosti, poudarja predvsem nestrinjanja med kmeti in naravovarstveniki:

»40 kilometrov dolžine, to ni tako malo, povečati bo treba višino. Sredstva, kolikor vem, so na razpolago, bo pa treba čim prej najti dogovor med okoliškimi kmeti in naravovarstveniki. Nihče ne bi rad dal zemljišča za to, da se bo jez lahko malce razširil in povišal.«

Ob tem poudarja, da so nasipi ključnega pomena, da ne pride do ponovnih poplav, ob tem je še pozvala vse akterje, da čim prej poiščejo skupno rešitev:

»Apeliram na vse, da se vsi skupaj potrudijo najti rešitev. To, da se je vsak postavil na svoje vkope, na svoje temelje, ne vodi k rešitvi.«

Vsa sanacija, ki trenutno poteka na vodotokih po Sloveniji, mora biti hitra še dodaja, po besedah predsednice to niso zadnje poplave, te so naša nova stalnica

Komentarji (52)

gost 22 (ni preverjeno)

Pujsa pepa de samo velke stroške nabila z ten helikopterskim izletom, haska pa nede popolno nobenoga. Nagela de se ,napila pa hajd domo, jutri sploj ne de znala, ge je bila na keron konci Slovenije. Katastrofa od katastrofe!!!!

Hjaooo (ni preverjeno)

Mislis ka se ona sekera za menjej enoga fabrickoga delavca kak si ti? Kda bos zasluzo malo vec kak jurja na mesec, te se delaj pametnoga na interneti. Dokler pa nemas nic za pokazati, pa raje boj tiho

In reply to by gost 22 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Jaz sem preveč šolan
Da bi se jebal z vami socialasi

In reply to by Hjaooo (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

jaz sem socialaš

In reply to by 69 (ni preverjeno)

orszag (ni preverjeno)

Lendavski mađar tudi skace okoli pepe in pametuvle

In reply to by gost 22 (ni preverjeno)

Perjasti Golob (ni preverjeno)

Od te napihnjene debele komunistične krastače se pa lejko rejsen ka pričakuvle.Na račun poplav so prekleta banda pokradli še tijsto ka je ostalo pejneze kere dobi slovenija za poplavo pa si prokleta banda deli med sebov in puni svoje žepe.Takšne golazni še ni bilo v slovenskem parlamenti kak je to.

In reply to by gost 22 (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

To debelo rit naši helikopteri zdignejo?

?? (ni preverjeno)

Kaksnoga pa ma tvoja mati? Kosceno? 😂😂😂

In reply to by Gost0011 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Jaz sem preveč šolan
Da bi se jebal z vami socialasi

In reply to by ?? (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

sem šolan socialaš

In reply to by 69 (ni preverjeno)

Silvek (ni preverjeno)

Ka bi jo bar vutro glava bolela po gnjesnjon kosili

JeToRed (ni preverjeno)

Ka de zaj tu odla, pa glejdala,...?! Bataše pa sprej proti sumičan ma?!

PeterK (ni preverjeno)

Županja je v belih copatah?:)

barcelona (ni preverjeno)

Pa je li se prišla, zaj je že vse malo bogše. Mogoče de kaj dala od svojoga bogatstva. Ja pa SOBOTA INFO, pozabili ste dodati sliko on prvoga levoga stopaja.

juda iškarijot (ni preverjeno)

Pa ka jo kdo zazavle v Pomurje ka je ona .Ka ma za gledati in brbrati brezi veze .Nesnaga ena nadűjta prokleta .Vsi majo pune goubce pomočij na konci pa jih polovica tistih ,ki bodo dobili eno velko figo pod nos .Država pejnez nima ,ker imamo za sakši šankrej ministra

333333 (ni preverjeno)

No no...malo več spoštovanja. Ona je naša predsednica in pika pa kakšna koli je. Pa nisem bil za njo...ampak jo spoštujem, če je naša predsednica.
L.p.

MatashaMircPusar (ni preverjeno)

Tvoja mogoce je. Moja ni.

In reply to by 333333 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

je mati vseh socialašov

In reply to by MatashaMircPusar (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Ti ki imaš samo osnovno šolo jo kar spoštuj jaz ki sem šolan pa mi je ni treba

In reply to by 333333 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

nešolani bedak si socialaš

In reply to by 333333 (ni preverjeno)

bajsa (ni preverjeno)

Če je tvoja,ne pomeni, da je od vseh, volitve je komaj dobila, Logar je pravi človek za tako funkcijo.

In reply to by 333333 (ni preverjeno)

Bilokuda, Utro… (ni preverjeno)

San že mislo, ka de tokrat šlo brez Utroša. Pa, jbg... Evo ga!

😩 (ni preverjeno)

Kaj češ, tip hoče biti poveljnik GZS, zato se mora kazati kak striptizeta.

In reply to by Bilokuda, Utro… (ni preverjeno)

lajkoš (ni preverjeno)

Ov bijk stari pa njoj šlaufon bočkore pere .Še rit bi njoj lijzali če bi jim zapovejdala

Sramotakilo (ni preverjeno)

Ka odi tu ge si bila da je narod nej plavo ...

Čoban (ni preverjeno)

Škoda,da ni dol padel,ker škode nebo bilo.

Sobota info (ni preverjeno)

Brise komentarje

Sobota info (ni preverjeno)

Pisalo se je da v prejšni vladi J.J. je bil namenjen EVROPSKI DENAR vendar so ga razdelili po domače tako so pisali drugi mediji in zdaj ta vlada rešuje probleme ki bi jih morala že prejšna pohvalno za SDS

69 (ni preverjeno)

razdelili so nam šolanim socialašom

In reply to by Sobota info (ni preverjeno)

Pomislek (ni preverjeno)

Pozdravljeni.
Človek ne more ostati ravnodušen na nivo komunikacije. Enostavno se ne premore pošten odnos in spoštovanja prve osebe v državi. Pomnite, da se tako izražanje bere tudi daleč naokoli in na osnovi tega si tudi od takih ljudi, kateri so prvi v državi ne zaslužimo spošovanja, če ne spoštujemo drug drugega. Žalostno, kaj se sploh od vsega tega lahko naučijo otroci razen tega, da se goji poden od podna še naprej. Zdaj pa se naj vsak subjekt za sebe zamisli ali je to prav.
Lep pozdrav.

Sumič (ni preverjeno)

Ko bodo oni imeli spoštovanje do ljudi (mislim politike) ,se pravi ,da jim bo mar za ljudi,ne bomo živeli v taki bedi in vsako dnevni draginji, bodo dali nekaj na delovni narod in nam ne bodo samo stran jemali in dajali "najbolj ogroženim"se pravi socialnem kateri so delovno sposobni v 90% kateri so na zavodi,potem bom z vsem spoštovanjem gledal te politike. Dokler pa oni "leva ruka ,desni žep" dobesedno za svoje riti delajo in drobtine mečejo narodu,do takrat pa nimam kanček spoštovanja do njih g.oziroma ga Pomislek. Vesel bom ,da niti enega ne srečam na blizu od svetnikov,županov ,poslancev in predsednikov. Bo pa kmalu čas,ko bodo zopet vsi na veliko obljubljali,kajti volitve bodo slej ,ko prej. Ampak mojega glasa več nobenemu.
Lep pozdrav

In reply to by Pomislek (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

visoko šolani socialaši imamo vse bedaki delajo za nas

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

2plus2 (ni preverjeno)

Končno en normalen komentar! Pa kak smo naj v luči drujgeh ok če sami sebe doj gledamo, pa lastno precednico ne spoštujemo!
Sicer pa znamo sto komentejra na ton portale ta ka kaj cednoga nemres čakati....
Edino ove na sobotainfo.com se smigejo ka služijo na te račun....
Žalostno Oz fejst žalostno toda resnično...

In reply to by Pomislek (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Normalni komentarji so že dolgo izrinjeni s tega portala. Iz dneva v dan je bolj zasvinjan z nizkotnostjo primitivnih komentatorjev. Res žal, tu smo, taki smo. Dokler ne bo ta portal "očiščen" primitivizma, so dialogi normalnih ljudi nemogoči. Kot kaže, tudi Sobotainfo podpira primitivizem, sicer bi morala zavzeti bistveno drugačno stališče glede objav komentarjev.

In reply to by 2plus2 (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

sem visoko šolani socialaš in je prav

In reply to by Pomislek (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Popolnoma se strinjam s komentarjem. Nivo komunikacije je katastrofalen.

In reply to by Pomislek (ni preverjeno)

malo morgen (ni preverjeno)

Ko bo predsednica države pokazala ustrezen odnos do nas Prekmurcev s tem, da pride na DRŽAVNO PROSLAVO ob obletnici priključitve Prekmurja matični državi, potem bomo imeli ustrezen odnos do nje. Kašen odnos ima ona do Prekmurcev je pokazala s svojo neudeležbo na proslavi, zato naj ne pričakuje od nas, da jo bomo nosili po rokah. Naj se kaj neha prevažati po izletih s helikopterjem in naj ne dela dodatnih stroškov (naj si vzame čas in se pripelje z avtom (aha ona je prvo razredna in si lahko privošči)). Predsenik države sploh nima nobenih pooblastil, da bi lahko kaj pospešil glede poplav - obnaša se pa kot, da lahko (le leporeči lahko). Zato jo imamo že poln kufer - naj več ne hodi v Prekmurje, da jo ne izžvižgamo!

In reply to by Pomislek (ni preverjeno)

jurko (ni preverjeno)

Prva debelorita dama je obiskala Pomurje in naredila veliko stroškov. Koliko bo prispevala, kot prva oseba države za ljudi, ki so bili poplavljeni. Kar se tiče izražanja v komentarjih se strinjam, pa kdo je začel z niskotnim izražanjem v javnosti, če ne politika. Se zamislimo.

Majcaa (ni preverjeno)

Ge so te suhorite hude bejbe? Iden v Spar jih nega, iden v Cinneplex jih nega, iden v Renome jih nega, iden tankat jih nega, iden v Moravce jih nega iden na morje jih nega. Dajte decki, povejte ge skrivate te hude popolne Prekmurske mlade lepotice?! Na interneti? 😀

In reply to by jurko (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Bravo👍🏻

In reply to by Majcaa (ni preverjeno)

mokuš (ni preverjeno)

Bojte malo spoštlivi.

69 (ni preverjeno)

Prva dama Slovenije je Tina Gaber

In reply to by mokuš (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

joj Tina Gaber ni prva dama

In reply to by 69 (ni preverjeno)

lajkoš (ni preverjeno)

Ovi bedak ji pa bočkore pere .Ka njoj še nej rit polijzal budala

69 (ni preverjeno)

mi bomo lizali

In reply to by lajkoš (ni preverjeno)

Ghost (ni preverjeno)

Baba se vozi s helikopterjem mi pa bi naj solidarnostne sobote delali, kdo tu koga farba 🤦‍♂️🤦‍♂️

Gondoljer (ni preverjeno)

Prvo kak prvo, ge bi na njenon meste šoul pomagat ten ljuden zaradi poplav. Pa neje zadosta ka ode gledat, poleg še znankar nika ne zrihta. Niti za obnovo hiš pa marsikaj drugoga.... sramota in katastrofa! Hvala lejpa vlada

Eden brazilec (ni preverjeno)

Škoda ka je nej brazilka.

vodka (ni preverjeno)

mene pa zanima, ka zaj se Kustec tu polek mota,ko so pa bile poplave, pa se je skril.Dosta je tudi on kriv za stanje nasipov.

Opazovalka (ni preverjeno)

Zupanja pa bele copatke v tem blati, ko balerina. Kako se naj resne jemlje cloveka, ki niti nima smisla za primerno obutev, obleko? 😝😝😝

Prvi & zadnji mandat zagotovljen!

BJ968 (ni preverjeno)

Ima ze drugi mandat

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

bajsa (ni preverjeno)

Tele staro ji cipele pere.

Starejše novice