Po tiskovni koferenci prekmurskih županov, na kateri so pozvali pomurske poslance in državo k ureditvi problematike z dokončanjem nadgradnje sistema B, se je kot prvi odzval poslanec Jožef Horvat z javnim pismom.

Spomnimo, 13. januarja so predstavniki občin, ki so vključene v sistem B sklicali tiskovno konferenco, kjer so pojasnili, da se pričakovana nadgradnja pomurskega vodovoda, s katero bi priključili v omrežje še preostale kraje in gospodinjstva, ne bo pričela po načrtih.

Razlog za to je sklep Agencije RS za okolje, ki je občinam v sistemu B, po enoletnem usklajevanju in dogovorih, naložil izdelavo presojo vplivov na okolje. Župani in predstavniki občin so pozvali vse pomurske poslance in pristojne k ukrepanju, saj nočejo ponovnega zavlačevanja ARSA in ostalih, saj mnoga gospodinjstva ostajajo brez vode, omenjali so pa tudi črn scenarij in morebiten protest.

Horvat naproša za sestanek pristojnih

Kot prvi se je, kot kaže, oglasil pomurski poslanec Jožef Horvat iz vrst NSi, ki je na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva k skupnemu sestanku med predstavniki ministrstva, ARSA, drugih soglasodajalcev in županov občin, ki so vključene v sistem B.

Njegovo pismo objavljamo v celoti v nadaljevanju.

"Spoštovani gospod minister,

prosim vas, da se aktivno vključite v razrešitev omenjene problematike. Predlagam, da organiziramo skupni sestanek med predstavniki vašega ministrstva, ARSO ter drugimi soglasodajalci in župani v projekt vključenih občin. Na sestanek bi povabili tudi predstavnike Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Gre za projekt, ki je v veliki meri deležen sofinanciranja iz evropskih skladov. Vsekakor moramo doreči način prioritetnega reševanja vloge za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, ki je ključno za čim prejšnji začetek izvedbe projekta in začetek koriščenja evropskih sredstev. Nerazumno se mi zdi, da ob slabih kazalcih uspešnosti črpanja evropskih sredstev, že potrjene evropsko sofinancirane projekte zaradi neustreznega sodelovanja med inštitucijami te države, zaviramo v fazi izvedbe.

Kot pomurski poslanec že vrsto let opozarjam na razvojni razkorak med Pomurjem in preostalimi deli države. S svojimi aktivnosti kot poslanec bom še naprej poskušal narediti vse, da se ta razkorak zmanjša. V tej luči zagotavljam mojo popolno podporo in sodelovanje. Prepričan sem, da bomo nastalo situacijo rešili in zagotovili čim prejšnje nadaljevanje aktivnosti za izgradnjo pomurskega vodovoda sistema B.

Jožef Horvat
poslanec DZ RS"

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Markod (nepreverjen)

Če grejo kake volitve naproti, ka se pomurski posl(r)anci oglašajo?

Tinka13 (nepreverjen)

Točno na to sem pomislila!!

In reply to by Markod (nepreverjen)

Marijanko (nepreverjen)

Zanimivo, ka se edino Horvat nonstop oglaša. Kak pa te to, vüva experta? ;)

In reply to by Markod (nepreverjen)

OBČAN B. (nepreverjen)

Pomurski vodovod je ena velika sramota in lopovščina.
Župane kateri so pristali na te vodovodni sistem B trbej za jajca gor obesiti. Brez, da bi vprašali ljudstvo (referendum) so se samovoljno odločili in Prekmurje namočili v največji drek do sedaj. Tu mislim predvsem občino Beltinci, ki je imela urejeno svojo preskrbo z vodo še svoje črpališče in vse, pa je nekoga vrag mantral ka je moral zraven stopiti k tomi Goričkomi deli vodovoda B, kaj pa imamo mi z Goričkim skupnega v Beltinski občini ČISTO NIČ. Tako smo sedaj pristali porinjeni hočeš nočeš v en veliki drek. Ne da je gradnja bila 3 krat dražja kak bi morala biti, marsikateri na polžaji si je lepo pomogel na ta račun, seveda so pejnezi vmes 3x zmanjkali, nadzora ni bilo nobenega, kvalitete nobene in smo zdaj tam. Kar je pa najslabše pa je to, da je voda za več kot 100 % dražja in po kvaliteti dosti slabša kot je bila prej. In ka nam zdaj preostane občanom ? Enkrat je potrebno gor stanoti in povedati DOSTA VAS MAMO IN KRIVCE POZAPRETI NE PA SESTANKOVATI IN SE TOLAŽITI EN DRUGEGA. PO TOČI JE PREPOZNO ZVONITI.

Karčči (nepreverjen)

Glede nadzora kvalitete vodo se strinjam. Pogledni letna poročila o pitni vodi, ko je še vodovod upravljala občina Beltinci oz. Komuna in sedaj, ko vodovod upravlja sistem B. Videli boste, da so število vzorcev več kot prepolovoli, stopnja klora pa je 100% višja.

In reply to by OBČAN B. (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Poslanec Horvat pozval pristojne na skupni sestanek zaradi pomurskega vodovoda !
Južek sestankov preveč, rezultatov premalo.

Starejše novice