Prazne obljube in prazni prostori …

Julija 2016 sta se takratni minister za kulturo Tone Peršak in direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras mudila v Murski Soboti, kjer sta si ogledala prazne prostore Muralista, in na veliko obljubljala, da bodo dobili novo vsebino.

Štiri leta kasneje prostori še vedno prazni …

Pred štirimi leti so obljubljali, da naj bi arhiv zaživel že leta 2018. Zgradba nekdanjega Muralista na Cvetkovi ulici naj bi hranila več kot 1,7 kilometrov dokumentarnega arhivskega gradiva o Prekmurju. Po štirih letih, prostori še vedno prazni.

Občina svoje obveznosti izpolnila

Župan Aleksander Jevšek je pred časom na svojem Facebook profilu zapisal, da je občina svoje obveznosti izpolnila, na državo je v neodplačni prenos prenesla 1200 kvadratnih metrov nepremičnin okrog samega objekta, in da je zdaj na potezi Ministrstvo za kulturo.

V uredništvu Sobotainfo smo se obrnili na kulturno ministrstvo, kjer so nam pojasnili, da bo 1. januarja prihodnje leto v veljavo stopil zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi.

Objekt bi lahko bil obnovljen do leta 2024, so sporočili z ministrstva.

Za več informacij so nas napotili na Pokrajinski arhiv Maribor, ki je upravljavec stavbe nekdanjega Muralista, ki so jo na dražbi kupili leta 2015. Direktor arhiva Ivan Fras pravi, da je še vedno v načrtu, da se stavba adaptira za potrebe enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor.

Čakajo državna sredstva

Izdano je gradbeno dovoljenje kakor tudi vsa projektna dokumentacija za razpis.

Država mora zagotoviti finančna sredstva. Takoj, ko bodo ta sredstva na razpolago, lahko gre Pokrajinski arhiv Maribor v razpis za izvajalca del.

Zemljišča okrog objekta, ki jih je občina neodplačno prenesla na državo, pa so namenjena za parkirišča in zeleni del okoli stavbe.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pancho vila (nepreverjen)

Težko se vračajo sredstva nazaj v Prekmurje!

Karčči (nepreverjen)

Idealno za novo soboško pateko. Pa še zadosti mesta ostane za proizvodnjo tablet za občinare.

murek1 (nepreverjen)

glazbena šola tan špila, ker je nova šola premala in nekdo kasira.

zoro05

alo razmislite preden komentirate brezglavo. Imam več kot 20 letne izkušnje v arhivistiki in se zavedam, kaj pomeni imeti spravljeno dokumentarno gradivo Pomurja, Prekmurja na domačem terenu. Sam sem presenečen, da se je nabralo čez 1,7 km gradiva, kar je za PAM in posameznike res pohvalno.

Starejše novice