Agencija za varstvo konkurence je na državno revizijsko komisijo vložila zahtevek za revizijo oziroma zahtevo za pravno varstvo javnega interesa v postopku oddaje javnega naročila za dobavo zdravil v lekarnah.

Varuh konkurence meni, da ravnanje lekarniške zbornice, ki so ga razkrili v Financah onemogoča velik prihranek javnofinančnih sredstev, namenjenih za zdravila. Kot danes ponovno poročajo Finance, je zdaj na potezi državna revizijska komisija.

Lekarniška zbornica je sicer rok za odpiranje ponudb za zdravila že večkrat podaljšala. V kolikor razpisna dokumentacija zaradi revizijskega zahtevka Agencije za varstvo konkurence (AVK) ne bo razveljavljena, naj bi obveljal rok, ki je določen za konec meseca novembra.

Lekarniška zbornica, ki je v imenu lekarn objavila razpisa, naj bi po mnenju AVK, ki je pregledala razpisno dokumentacijo, ravnala v nasprotju z načelom zagotavljanja konkurence med ponudniki in v nasprotju z načelom gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti. 

"Zahteva je vložena v javnem interesu, saj bi posledice naročnikovega ravnanja lahko vplivale na oškodovanje premoženja večje vrednosti in posledično tudi na nevarnost za življenje in zdravje ljudi, utemeljujejo na AVK," so še zapisali pri Financah.

Soboška občina: Netransparentna in negospodarna nabava zdravil

Prijavo o spornem razpisu je na agencijo za varstvo konkurence, državno revizijsko komisjo, računsko sodišče in komisijo za preprečevanje korupcije pred dvema mesecema sicer poslala občina Murska Sobota. 

Slednja je kot soustanoviteljica javnega lekarniškega zavoda Pomurske lekarne že dolgo kritična. Prepričani so namreč, da je nabava zdravil v Pomurskih lekarnah netransparentna in negospodarna.

Onemogočajo prihranek javnofinančnih sredstev

AVK pa kot kaže pritrjuje opozorilom, saj naj bi bila po njihovem mnenju razpisna dokumentacija sporna zlasti v delu, ki se nanaša na pogojevanje ponudbene cene z regulirano ceno zdravil, veljavno na dan poteka roka za oddajo ponudbe, ter na omejitev popustov pri merilih predčasna plačila in ugodnosti za obseg dobav. Z vidika javnega interesa je sporen tudi način oblikovanja sklopov predmetnega javnega naročila, so zapisali pri Financah.

Na AVK ob tem dodajajo, da zakoni oziroma podzakonski predpisi ne prepovedujejo, da bi ponudniki v postopkih javnega naročanja tekmovali s ceno zdravil, ki so predmet izpostavljenega javnega naročila. Zato Agencija meni, da naročnik s pogojevanjem ponudbene cene po regulirani ceni zdravil ter z omejevanjem popustov neupravičeno omejuje podjetniško svobodo ponudnikov ter omejuje, da bi ponudniki v skladu z ekonomsko teorijo primerno prilagodili obnašanje na trgu in oddajali ponudbe z dejanskimi tržnimi cenami ter si dejansko konkurirali. Naročnikovo ravnanje onemogoča velik prihranek javnofinančnih sredstev, namenjenih za zdravila.

Spomnimo...

V Financah so pred dvema mesecema razkrili razpis lekarniške zbornice za nabavo zdravil na recept za javne lekarne za štiri leta v vrednosti 1,1 milijarde evrov. Na razpisu namreč zbornica in lekarne ponudnikom zdravil (veletrgovcem) prepovedujejo konkuriranje s ceno, ne dovoljujejo dajanja popustov na najvišje dovoljene cene zdravil, prav tako pa omejujejo preostale vrste popustov na največ enega do štiri odstotke.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. . . (nepreverjen)

Če ne bi bilo v skladu z zakonom, bi že dol zaprli, tak kak so majstre za kebap zrihtali, pa ove ka crknjene ribe pa meso pakirajo.

Zajc s tabo smo (nepreverjen)

Agencija za varstvo konkurence nima pojma. Cena zdravil je določena. Zdravila so pri nas poceni. 140% marža Pomurskih lekarn na Lekadolu je pa običajna marža. Zajc ne daj se. S tabo smo do konca.

aaaggggg (nepreverjen)

Ka pa motaš pri nas so zdravila nenormalno draga. Anglija,Turčija,Španija, pa še indri seposejdi falej. Z dopusta prnesen sigdar zdravila tan kupljene, nemreš vrvati kelko so tan cenejše ali pa najmenje kak prinas.

In reply to by Zajc s tabo smo (nepreverjen)

en sd (nepreverjen)

Naštete države imajo malo več kot 2 milijona prebivalcev in dosti večji trg ...

In reply to by aaaggggg (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Ja večji trg, Anglija pa dosta večji standard pa plače. V Sloveniji je lekarniška mafija.

In reply to by en sd (nepreverjen)

Jaz zaupam Zajcu (nepreverjen)

Če je Ivan javno povedal, da je cena zdravil določena in da noben veletrgovec ne more prodati Lekadola za 1€ namesto 1,3€ potem je sigurno tak. To da pa imajo Pomurske lekarne 2€ maržo na Lekadol je pa normalno. Iz česa si pa naj plačajo plače. Že tak so slabo plačani.

u pokojni-c (nepreverjen)

Zdaj se vidi kak si pameten pa kak se razmiš na cene, boljše če si tiho?

In reply to by Jaz zaupam Zajcu (nepreverjen)

aaaggggg (nepreverjen)

Či je tebi 300% marża normalna, te so polożnice skoraj zašenki.

In reply to by Jaz zaupam Zajcu (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

To z lekarnami je vse skupaj en velik šmorn po celi Sloveniji. Tak, da v Pomurskih lekarnah delajo po ustaljenem redu, kot večina ostalih. Zanimivo pa je, da je sedaj vse utihnilo okrog novih Soboških apotek. Zdi se mi, da je vsega konec.

butalec (nepreverjen)

bingelj: vse de pomali utihnilo, samo dolgovi do nam ostali
Viva Makedonija!

In reply to by bingelj (nepreverjen)

Starejše novice