Slika je simbolična.
Svoboda vložila predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Poslanska skupina Gibanja Svoboda je v državnem zboru vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku.

Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku.

Okoli 50 milijonov evrov bi šlo za plačila zdravstvenih storitev

Zavezanci za plačilo tega prispevka bi bili vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačevali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov, prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Sloveniji, in ne več tri zasebne zavarovalnice.

S tem bi odpravili bistven očitek trenutnega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, to so stroški treh zavarovalnic povezani z izvajanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini okrog 50 milijonov evrov in bi ta sredstva lahko uporabili za plačilo zdravstvenih storitev, piše v predlogu novele, ki ga je pridobila STA.

Da je predlog vložen v parlamentarni postopek, je sicer razvidno tudi s spletne strani državnega zbora.

Cilj je povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in zagotavljanje pravic do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev

Ključen cilj predloga zakona je zagotavljanje pravice do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev v skladu z drugim odstavkom 51. člena ustave, kot tudi povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse kategorije prebivalstva.

Predlog novele zasleduje cilj ohranitve (vsaj) obstoječega števila zavarovancev, ki bi lahko sicer, zaradi trenutno napovedanih podražitev, množično odpovedovali dopolnilna zavarovanja, s tem pa sebe in svoje bližnje spravili v zdravstveno ali socialno stisko, so navedli predlagatelji.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je ena od koalicijskih zavez

Kot so dodali, želijo preprečiti neupravičen dvig premije in s tem ohraniti visok delež oseb, vključenih v zdravstveno zavarovanje, ki bo krilo vse stroške zdravljenja, zdravil, medicinskih pripomočkov, in tako dalje.

Cilj predloga zakona je zagotoviti prebivalkam in prebivalcem Slovenije ustrezno zdravstveno varstvo, ki ne more in ne sme biti pogojeno z ekonomskim položajem posameznika, so še navedli.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je sicer ena od koalicijskih zavez. Podrobnosti vloženega predloga pa bodo danes predstavili predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za finance Klemen Boštjančič, vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in poslanka Svobode in predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič.

Komentarji (9)

......33 (ni preverjeno)

Nic se ne ulinja, samo prestavlja se v obvezno zavarovanje. Ukiniti pomeni, da ga vec ni.

xyz123 (ni preverjeno)

Saj logično, da se mora nekje nadomestiti ta denar ... ampak ni več dobičkov zavarovalnic, ne rabiš več Vzajemne(plače, stroški vodenja, itd.), ni več reklamiranja zavarovanj, ... se znebiš celotne industrije, ki se bogati na račun pacienta ...

In reply to by ......33 (ni preverjeno)

kakić (ni preverjeno)

Fides še neje napovedo stavko? Ton si naj ove v Niši poglednejo za vzor, nej samo pejnazi, pa pejnazi, znamo ka nišče ne odi delat za fala lejpa, ali včasih je pa preveč teh cirkusov, pa privat, pa nej privat, pa tu si zaposlen samo telko ka si, tan pa delaš za privat. Tak je red trbej! Vsaka operacija, vsak poseg ma svojo cejno, pa vsak naj dela ge je zaposleni.

realnoo (ni preverjeno)

NE VERJAMEM KA JIN JE V INTERESI UKINITI DOPOLNILNO ZAVAROVANJE. TE PREDLOG JE SAMO ČUNTA ZA GLODANJE NARODI!
PREVEČ SO POLITIKI POVEZANI (LEVA IN DESNA STRAN) Z VZAJEMNO IN TRIGLAVOM, POSLEDIČNO Z PRIVAT ORDINACIJAMI:)

LOGIČNO TRBEJ MISLITI, ZAKOJ BI POLITIKI NEKAJ SPREJELI, KAR BI POMENILO SLABO ZA NJIHOVE KOLEGE V NPR. VZAJEMNI:) PREVEČ JE VSE POVEZANO

golobek 3215 (ni preverjeno)

novinar se ob članku vpraša kaj to pomeni..... zemlja odpri se pomeni !!!!!
pomeni da bodo ta denar drugje vzeli in ne upajo tukaj povedat kje in koliko bo vsakega od nas dražje to prokleto zavarovanje-- to pomeni .. ja svoboda je.. to je to

Kakič (ni preverjeno)

Pa ti si smotani, zdaj pa plačujemo dvakrat.

In reply to by golobek 3215 (ni preverjeno)

oh in sploh (ni preverjeno)

Vűpam ka se to še letos ne bo zgodilo da bi ukinili ker eni ki bodo proti so seveda podkupljeni z strani zavarovalnic

Vanek76 (ni preverjeno)

Ne štekate finto? Do zdaj je bilou osnovno pa dopolnilno zavarovanje, štero je nej bilou nigdar obvezno imeti, zdaj de pa obvezno zavarovanje!!! Šteroga boš obvezno mogo plačati, diktejrali pa do cejno kak do oni ščeli!

Zpizovec (ni preverjeno)

Bar mi nede trbelo plačati. Ka obvezno zavarovanje mi tak krije zpiz zaradi bolezni. Dodatno zavarovanje pa je sam strošek, ka ga ne krijejo če nemaš socialne in varstvenega.

In reply to by Vanek76 (ni preverjeno)

Starejše novice