Državni zbor na ustanovni seji tudi o morebitni spornosti mandata Ferenca Horvatha.

Na petkovi ustanovni seji novega sklica državnega zbora bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate. Ob tem se bodo, kot kaže, ukvarjali tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslanski stolček.

Na prvi seji Državnega zbora bodo namreč poslanci potrdili svoje mandate, še prej pa bo novoustanovljena mandatno-volilna komisija, ki jo bo predvidoma vodila poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, pregledala poročilo o izidu volitev ter pritožbe kandidatov ali predstavnikov list.

Preverjali bodo Horvathov mandat

Mandatno-volilna komisija bo imela med drugim na mizi prošnjo, da preveri mandat dosedanjega poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha, ki je bil na volitvah znova izvoljen.

Na komisijo sta se namreč obrnila pripadnika madžarske manjšine Mihael Kasaš, sicer Horvathov protikandidat na volitvah, in Attila Kovacs.

Opozorila sta, da Horvath še vedno opravlja funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je funkcija nezdružljiva s poslansko. To je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Horvathu izdala prekrškovno odločbo, saj kljub opozorilu komisije nezdružljivosti ni odpravil. Temu sta pritrdili tako okrajno kot tudi višje sodišče, odločitev pa je pravnomočna.

Ne namerava se odpovedati nobeni funkciji

Kasaš in Kovacs zato Mandatno-volilna komisijo prosita, naj preveri, ali Horvath lahko opravlja poslansko funkcijo, ne da bi se odpovedal funkciji predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. V nasprotnem primeru bo znova nastopila nezdružljivost funkcij, opozarjata. Horvat je namreč že napovedal, da se ne namerava odpovedati nobeni od funkcij, saj sta po njegovi oceni združljivi.

S tem vprašanjem se je sicer Državni zbor ukvarjal že v iztekajočem se mandatu, ko je bila na mizi tudi pobuda, da Horvathu preneha mandat. A takšne odločitve zaradi pomanjkanja zadostne pravne podlage niso sprejeli.

Komentarji (8)

lacika (ni preverjeno)

Bravo, pokažite temu - oklepam se vseh stolov - kako se zadevam streže. Tako pač ne gre. V Lendavi je še nekaj takih oseb, ki so na več stolčkih. To bi bilo potrebno malo preveriti ...

slo (ni preverjeno)

To je kolaborant, ki je izkoriščal Slovenijo .

Dejan svinskogllavi (ni preverjeno)

Prijatelj Ferenc
Jebi jim mater na obroke

slo (ni preverjeno)

Ti pa tvoj feranc je isti kurac in sicer oba sta en gnoj. To vam jaz pravim kot MAGYAR. V lendavi sem rojen, hranila me je slovenija. Moja mati je SLOVENIJA.

In reply to by Dejan svinskogllavi (ni preverjeno)

za Slo (ni preverjeno)

Tebe debeli Fukjenec ne hrani Slovenija, pač pa njeni lidje, ka delamo za tebe. Prokletni socialaš gnili.

magyar bacsi

Kmalu prihaja v ospredje Kasač Muha.....

magyar bacsi

Kmalu prihaja v ospredje Kasač Muha.....

magyar bacsi

Kmalu prihaja v ospredje Kasač Muha.....

Starejše novice