Foto: Bobo (simbolična)
Čezmejni delavci so na trnih zaradi domnevno nepravilno odmerjenih dohodninskih odločb, govora je celo o dvojni obdavčitvi. Na domnevne kršitve bodo v sindikatu opozorili evropsko komisijo.

Več kot 30 tisoč Slovencev si kruh služi čez mejo. Največ Pomurcev in Pomurk je seveda zaposlenih pri naših avstrijskih sosedih. Po ocenah Sindikata delavcev migrantov Slovenije je dnevnih migrantov v Avstrijo okoli 20 tisoč, skupno pa naj bi bilo slovenskih rezidentov zaposlenih v tujini vsaj 63 tisoč. 

Matematika, ki odmeva

Pred dnevi je po družbenih omrežjih zaokrožila objava dohodninske odločbe, ki jo je prejel Martin Ivec, sicer nekdanji predsednik sindikata delavcev migrantov.

Sprožila je buren odziv in očitke o dvojni obdavčitvi ter na plano privlekla mnoge nejasnosti, ki so povezane z  obdavčitvijo tisočih Slovencev in Slovenk, ki hodijo delat  k našim severnim sosedom.

»V konkretnem primeru je bila zavezancu v Sloveniji odmerjena dohodnina od vseh dohodkov, doseženih v drugi državi v znesku 3.334,81 EUR, kar pomeni, da zavezancu nikakor ni možno upoštevati celotnega zneska davka, ki je bil od teh dohodkov plačan v drugi državi (tj. 4.859 EUR). Za namene izračuna priznanega odbitka tujega davka je bila zavezancu izračunana slovenska dohodnina, ki odpade na dohodek v drugi državi z oznako 1101 in slovenska dohodnina, ki odpade na dohodek v drugi državi z oznako 1103, kar je bila podlaga za določitev priznanega zneska odbitka tujega davka od obeh dohodkov (z oznako 1101 in oznako 1103) v izdani dohodninski odločbi v skupni  višini 3.283,05 EUR. Za natančnejši računski prikaz izračuna tega zneska v konkretnem primeru, pa bi potrebovali celotno vsebino dohodninske odločbe za leto 2019, « odgovarjajo na finančni upravi.

Gre za dvojno obdavčitev?

V finančni upravi očitke o dvojni obdavčitvi zavračajo, kot pravijo, je slednja odpravljena že z določbami zakona o dohodnini, saj se davek, ki ga mora rezident Slovenije plačati od dohodkov, ki so pridobljeni v tujini, v Sloveniji zmanjša za davek, ki je bil od teh dohodkov dokončen in dejansko plačan v tujini oziroma bi ga bilo treba plačati po zakonu od tujih dohodkov, če odbitek ne bi bil možen.

»To pomeni, da če so takšni dohodki v tujini obdavčeni po nižji stopnji kot v Sloveniji, mora rezident Slovenije, ki tak dohodek dosega, doplačati razliko do stopnje, ki bi se uporabila pri obdavčitvi njegovega dohodka, če bi bil ta obdavčen le v Sloveniji. Če pa so takšni dohodki v tujini obdavčeni po višji stopnji kot v Sloveniji, se davek v Sloveniji zmanjša za znesek davka, plačanega v tujini, ki je enak davku, ki bi ga Slovenija sama odmerila od dohodka, doseženega v drugi državi« so nam pojasnili na Fursu, ki na ta način tudi pojasnjujejo sporno odločbo Martina Ivca.

Finančni minister Andrej Šircelj naj bi se soočenju z realnimi problemi delavcev migrantov izognil (FOTO: Nebojša Tejić, STA).

Šircelj pobegnil, ko so ga soočili z dejstvi

Toda v sindikatu delavcev migrantov se ne strinjajo z obrazložitvijo in menijo, da gre vendarle za dvojno obdavčitev. Kot nam je povedal predsednik sindikata Mario Fekonja, na finančni upravi regres obravnavajo ločeno od dohodka, kar naj ne bi imelo zakonske podlage.

»Gre a kršenje evropske konvencije, ki je jasna. V Avstriji plačani davek bi se moral odšteti od izračunane dohodnine za enak dohodek v Sloveniji. Vsako neupoštevanje plačanega davka v tujini je po našem mnenju dvojna obdavčitev,« opozarja Fekonja in napoveduje, da bodo glede kršitev seznanili evropsko komisijo, saj enostavno ne vedo, kam se lahko v Sloveniji sploh še obrnejo.

»Finančna uprava se z nami ne želi sestati, čeprav nas zanima zgolj, kako prihajajo do svojih izračunov, ki so od finančnega urada do finančnega urada različni. Poleg tega ministrstvo za finance že dolgo pravi, da so zamude pri izdajanju odločb nedopustne, a ne naredi se pa nič. Ostajamo brez konkretnega odgovora. Nazadnje, ko smo se sestali s predstavniki finančnega ministrstva in z ministrom Šircljem, je pogovor potekal normalno, dokler nismo na mizo položili papirjev o konkretnih problemih. V tistem trenutku se je minister dvignil in zaradi nepredvidenih okoliščin moral sestanek zapustiti« razlaga Fekonja in poudarja, da se borijo zgolj za to, da bi številni delavci migranti s pravilnim izračunom dohodnine lahko tudi v Avstriji izkoristili marsikatero pravico. Pri tem navaja še molk Ivana Simiča, davčnega strokovnjaka blizu trenutni vladi, na katerega so se tudi obrnili za pomoč.

Predsednik SDMS je razočaran nad izmikanjem ministrstva in finančne uprave glede reševanja problematik delavcev migrantov.

Furs trdi, da sindikat ni pokazal spornih odločb

Na Fursu v svoj bran pravijo, da so v začetku februarja 2021 v svojem odgovoru na dopis Sindikata delavcev migrantov Slovenije pojasnili, da v izdanih odločbah o odmeri dohodnine za leto 2019 sistemske programske napake niso bile zaznane. Hkrati naj bi bilo sindikatu predlagano, da posreduje primere odločb o odmeri dohodnine za leto 2019, ki naj bi po njihovem mnenju vsebovale domnevne nepravilnosti glede upoštevanja priznanega zneska odbitka tujega davka, saj bi na le na tak način lahko pristopili k podrobnejši analizi tovrstnih odločb.

Vse do danes, pa zatrjujejo na Fursu, primerov tovrstnih odločb, pri katerih bi sindikat delavcev migrantov izpostavil argumentirane dvome glede pravilnosti upoštevanega zneska tujega davka, še niso prejeli.

Večina jih pač plača

V sindikatu sicer opozarjajo tudi na številne anomalije v informativnih izračunih dohodnine. Po njihovih ocenah gre za številke, ki se večinoma nikakor ne izidejo.

»Ljudje pač plačajo, če le ni znesek doplačila previsok in stvar je rešena. Večina se jih ne zaveda, da je lahko v izračunu kopica napak,« opozarja prvi mož sindikata. Neskladja se pojavljajo tudi glede obračunavanja kilometrine, ki si jo posamezni finančni uradi po svoje izračunajo, meni Fekonja.

Dohodnina predstavlja velik izplen

Finančna uprava je sicer v letu 2020 pobrala skoraj 2,5 milijarde evrov dohodnine, kar je za 3,9 odstotka manj kot v letu 2019. Gre za več kot 15-odstotni delež javnofinančnih prihodkov. Vsako leto je izdanih okoli 1,5 milijona informativnih izračunov dohodnine, na katere je vloženih med 30 in 36 tisoč ugovorov, kar nanese na okoli 2-odstotni delež.

»Večina vloženih ugovorov se je, podobno kot prejšnja leta, nanašala na spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članov in le manjši delež zaradi dopolnitve podatkov, » kaže letno poročilo finančne uprave.

V sindikatu opozarjajo tudi na dolgotrajno presojo 45. člena zakona o dohodnini na ustavnem sodišču, ki traja že več kot dve leti in pol.

»Očitno imajo problem, ker nam bodo mogli ugoditi, zato zdaj zavlačujejo in iščejo argumente, kako bi se temu izognili,« meni Fekonja. 

Problematike delavcev migrantov se tako še naprej kopičijo, ravno tako pa narašča njihovo število, zato jim bodo slej ko prej morali pristojni prisluhniti. Če že ne naši, pa bodo morda imeli več posluha tisti na evropski ravni.

Seveda pa je ena stvar zagovarjati pravice čezmejnih delavcev in popolnoma druga se odpovedati velikemu kosu pogače, ki ga ti prinašajo v državno blagajno.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Oppp0. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dokler imajo skrajne evicarske oznake v tem sindikatu, vemo kaj so, jih naj samo 3x obdavcio. S socialisticnimi skrajnezi se ne pogajamo.

6777. (nepreverjen)

Rdeca dvignjena pest in okrog zvezde. Boljseviki na delu. Na katerih nasilnih ilegalnih protestih smo to ze videli.

M2werrr. (nepreverjen)

rdeča barva predstavlja komunizem. dvignjena pest je mednarodni znak komunistov, je znak boljsevikov in revolucinarnega nasilja. Zato tudi nimajo v demokraciji uspeha.

Legalnimegrant. (nepreverjen)

V avstriji dela in ni mogel placati teh ubogih 51 eur, potem pa res sramota za avstrijskega delavca.

mariofil (nepreverjen)

Zdaj ka berem malo komentarje Janševih migrantov, ga še naprej zagovarjajo. V stilu, da naj malo potrpijo, da se trudi, da to ne gre čez noč, lahko traja leta. Potem pa ne jamrajte, zaboga! Malo potrpite in ko se menja oblast, udarite po njej. Nič novega!

Fursstate (nepreverjen)

A nimajo oni kao neko svojo politicno stranko. Neka nova politična stranka ReSET, ali kako ze??

In reply to by mariofil (nepreverjen)

Doh000 (nepreverjen)

Najprej. Zakaj sploh sami sebi govorijo delavci migranti, to je ponizevalno, kot da bi jim skrajna levica dala ime, zato da se jih enaci in je podobno ilegalnin migrantom iz podsaharske afrike, ki pa ne iscejo delo. Potem je vsak, ki ne dela na svojem domu kao migrant. Preprosto naj so delavci v tujini.

Gnes (nepreverjen)

Vse ka delajo ti tipi je samo samoreklama, osnoven problem je previsoka obdavcitev slovenskih delavcev, mi nimamo drsece lestvice kot avstrijci, kjer so delavci na njihovi minimalni placi, ki je skoraj enkrat vecja kot nasa, minimalno obdavceni, nasa drzava pa z dovoljenjem evrope pac pobere to razliko. Za spremembo zakonodaje bi morali vsi, delodajalci, sindikati, delavci stopiti skupaj , ter urediti zadeve pri nas. Samo v tej ureditvi kjer so delavci postali molzna krava , sanjajmo!

Gnes (nepreverjen)

Pa se to, financna uprava deluje po zakonih ki jih sprejme parlament , ka njih tile gospodje v to vmesavajo?

In reply to by Gnes (nepreverjen)

Zgodovinski (nepreverjen)

Kot ponavadi. Naj majster lepo celo odločbo pokaže, pa de vse jasno. Že pod rdečim okvirjem se vidi priznani znesek. Naj se buni v Avstriji ka plačuvle davek keroga njemi Slovenija ne prizna. Vsi znajo kakšna je davčna zakonodaja pred kak idejo delat v Avstrijo, bunijo se pa kda dobijo odločbo. Ka jin pa malico cca 12€ priznajo kak olajšavo napram 6,12€, ki jo dobi slovenski delavec pa nedo povedali a?

Vaša vest (nepreverjen)

Pa bodite rezidenti Avstrije, če je pri nas tako vse narobe!

barcelona (nepreverjen)

Ko prebiram te komentarje ne morem razumeti, da se greste leve in desne. Jaz pa povem, da so oboji enaki. Ne samo zaposlenim, tudi upokojencem se pošiljajo položnice za plačilo dohodnine. Tudi če dobiš skupno pokojnino iz Slovenije in tujine 600 EUR moraš mesečno plačevati 34 EUR dohodnine. Če dobivaš pokojnino 1140 EUR ti ni potrebno plačati nobene dohodnine. Na zgoraj omenjeno pokojnino pa. Čeprav ti da tudi "Varuh človekovih pravic" prav in ugotavlja, da ljudje nismo enaki pred zakonom, se nič ne spremeni. Da se razumemo, zakon je sprejela leva vlada koncem leta 2019, desni pa mirno naprej kasirajo z obrazložitvijo, da je vse po zakonu. Če je pa zakon pravičen se pa noben ne vpraša. Slovenija banan država!

lažovieni (nepreverjen)

Še li dale do lagali o toj dvojni obdavčitvi. Kakšna dvojna obdavčitev? Plačate samo razliko davka kak je pač določeno z zakonon. Lejko pa Janšo pitate zakoj se ne dogovori z Avstrijci in z njimi sklene pogodbo, tak kak jo majo Italijani. Verjetno zato ka se njemi jebe za vas ali se pa avstrijcon jebe za Janšo. Tej vaši sindikalisti van lažejo pa vas nategavlejo kak prasice, oziroma kak Janša, Kacin, Krek....

barcelona (nepreverjen)

Popravek: Če dobivaš pokojnino 1140 EUR samo iz Slovenije, ti ni potrebno plačati nobene dohodnine.

Ztrewq (nepreverjen)

Za migrante do se borijle za domače delevce pa nej gnoji smrdejče pokvarjeni izdajalci eni!

Gnes (nepreverjen)

Delavci, zresnimo se ze enouk! Pa ne jemljimo teh fint za resno. Nikomi pejnez ne smrdi! Ce bi se delavski sindikati tak borili za svoje clane kot javni bi bilo vse drugace, zdaj nas pa lepo vsi izkoriscajo, mi, ocitno smo istina bedaki pa se med sabo svajujemo. Nikoga od nas pa ocitno ne motijo par tisocakov velke place kak zdaj v idejo, da jih kasirajo nekateri, mora biti kar vecina, glede na skupno povprecno slovensko placo v javni upravi.

In reply to by Ztrewq (nepreverjen)

daća (nepreverjen)

Če vsaki plača jürja, je to že lejpi penez ali plačate celo več?

Ima posao u Srbiji (nepreverjen)

24sedam /politika/veliki-i-vazan-posao-smo-obavili-ovo-je-pocetak-velikog-prijateljstva-predsednik-vucic-zavrsio-posetu-bahreinu- ... radi migrante

ever (nepreverjen)

Migranti, Janša vse reši, bou tudi to, samo vztrajajte pri svojem!

Kurpal (nepreverjen)

Odvajite se tü, pa se prijavite v Avstriji.
Pa naj deca tan odijo v šolo.
Aja tau pa nebi?
Z Leder fabrik plačo tan gor živeš isto kak prinas, ste že ugotovile.

. (nepreverjen)

Slo venci bomo obubožali če jih še nemo scuzali za to.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Kaj se niso svoj čas pri NSi zavzemali za te ljudi ?

Kaj si ni okrog teh ljudi najbolj poslanec Horvat brusil jezik ?

Kaj jim niso pri NSi obljubljali, da bodo za njih poskrbeli ?

Sedaj je NSi v vladi in ima v rokah škarje in platno.

In očitno bo obveljala stara praksa, da pač politiki veliko obljubljajo in malo naredijo.

Spet bodo ljudi nategnili in potem bodo spet drugi krivi samo politiki ne, ki sprejemajo zakone.

Najbolje je, da bi ljudje, ki hodijo čez mejo s trebuhom za kruhom lepo doma vlekli socialno in šumarili koliko jim paše.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice