*Fotografija je simbolična
V sodnem postopku Evropske komisije proti Republiki Avstriji je Sodišče Evropske unije dopustilo intervencijo Republike Slovenije v podporo Evropski komisiji.

Evropska komisija je januarja 2019 na sodišče EU vložila tožbo proti Avstriji zaradi avstrijskega zakona glede višine otroških dodatkov, ki je razburil tudi delavce migrante iz Slovenije.

Diskriminacija pri izplačevanju otroških dodatkov

Po avstrijski zakonodaji o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav namreč državljani EU, ki delajo v Avstriji, njihovi otroci pa ne živijo tam, od leta 2019 prejemajo nižji otroški dodatek.

Po mnenju Evropske komisije navedena zakonodaja ni v skladu s pravili EU in da gre za diskriminacijo, saj država ne more znižati dodatkov zaradi tega, ker oseba ali njeni družinski člani živijo zunaj te države. 

Delavci migranti pričakujejo pozitivno sodbo

Nasprotovanje zakonu je izrazila tudi Slovenija, ki se je leta 2018 skupaj s še šestimi drugimi državami pri Evropski komisiji pritožila in pozvala pravno preverbo avstrijske zakonodaje. Kot je navedla vlada v sporočilu za javnost z minule seje, bo Slovenija intervenirala v sodnem postopku proti Avstriji in tako sodišču EU predlaga, da tožbi in tožbenim predlogom iz tožbe zoper Republiko Avstrijo ugodi ter ugotovi, da Republika Avstrija ni izpolnila obveznosti iz evropskih uredb.

"Delavci z otroki iz držav z nižjim življenjskim standardom prejemajo sedaj manjši otroški dodatek. Tu se pričakuje pozitivna sodba za nas, ni pa še znano, kdaj bo do nje prišlo, saj se še vedno nekatere države priključujejo tožbi Evropske komisije proti Republiki Avstriji," pravi predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja.

Glede na trenutno indeksacijo tako Avstrija izplača za otroke delavcev, ki živijo v Avstriji 114 evrov, za otroke, ki živijo v Sloveniji, pa 90,06 evra. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ssss (nepreverjen)

Ja slovenija bi se tuj mogla zamislit za dvojni davek nej se samo za otroski dodatek sekerat ...nas ubija dupli davek otroske ze dobijmo nazalos malo menje ali mi smo drzavljani slo l.p

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Ssss nej je dupli davek ampak razlika davka... Se vijdi ka se nepismen...

Goričanec 2 (nepreverjen)

Nepijsmene se tij in nerazglejdane pa še kaoj drügo!

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Ge (nepreverjen)

Se prave ka si tij edini ka dvojmoga plačaš, ge plačan samo razliko.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

FataFata123466 (nepreverjen)

Prav imate mi plačamo razliko davka v sloveniji po 2000 do 2500 tisoč evrov
Plus 6000 do 7000 tisoč evrov v austriji
V sloveniji pa plačate 2000 do 3000 tisoč na leto
Pa pol ne jamrajte Nepismeni!
Ka se bunimo!

Brio (nepreverjen)

Tisti ka nemate pojma, pa spilate nekse pametnjakovice tu gor, bojte raje tiho!! Avstrijska in slovenska zakonodaja sta si tako razlicni da si bolj nemoreta biti. In govoriti o "doplacilu" davka je cista komedija. To je dvojno obdavcevanje in pika!!

Dark vader (nepreverjen)

Se vedno je moznost da se preselite v Avstrijo. En davek manj... Zgleda ka zaposleni v Sloveniji imajo vse zastonj.

Starejše novice