Božičnica in 13. plača občutno dvignili povprečje plač. Koliko zaposlenih jo je prejelo in koliko je znašala v povprečju?

V mesecu novembru je povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1.812,73 evra, s čimer je bila realno za osem odstotkov višja od plače za oktober. 

Povprečna neto plača za november 2018 je medtem dosegla 1.186,25 evra. Od neto plače za oktober je bila realno višja za 9,1 odstotka, ugotavljajo v Statističnem uradu Republike Slovenije. 

Občutno razliko seveda gre pripisati predvsem višjim izrednim izplačilom, izplačanim s plačo za november 2018, torej 13. plačam in božičnicam.

Izredno izplačilo je namreč dobilo 23,2 odstotka vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo. Lani novembra je prejemnikov izrednih izplačil bilo 1,9 odstotne točke manj.

In o kolikšnih številkah je govora? V bruto znesku je izplačilo znašalo povprečno 667,04 evra, kar je odstotek več kot novembra lani. 

Plače nadpovprečno porasle tudi v Pomurju

Povprečna neto plača za november je bila leta 2018 od plače za oktober višja v obeh sektorjih (12,6 odstotka v zasebnem sektorju in 3,1 odstotka v javnem sektorju) ter v vseh dejavnostih; najmanj v dejavnosti izobraževanje (za 0,2 odstotka), najbolj pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 22,7 odstotka).

Višja pa je novembrska plača lani bila tudi v primerjavi z letom prej, bruto realno za 1,2 odstotka, neto pa realno za okrogel odstotek. 

Medletno zvišanje je bilo najopaznejše v jugovzhodni statistični regiji, smo pa nadpovprečno rast plač glede na državno raven zabeležili tudi v pomurski in savinjski regiji. Pri nas so se namreč bruto plače zvišale za 4,4 odstotka.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
delavec66 (nepreverjen)

na Panviti tega niso občutili

Mura je večna (nepreverjen)

Najbolj se bo poznal dvig penzije
malemu murgeljskemu prdcu
ki ima že itak veliko veliko previsoko penziju
in je samo še strošek države

In reply to by delavec66 (nepreverjen)

Hahaha (nepreverjen)

Katero pomursko podjetje je izplačalo božičnico? To me močno zanima

brum (nepreverjen)

Naše!

In reply to by Hahaha (nepreverjen)

Ygc (nepreverjen)

Pri nas so izplačali, pa to fest dobro...

In reply to by Hahaha (nepreverjen)

Zaposleni (nepreverjen)

Carthago je izplačo 1693 €bruto. Ob predpostavki ka si nej bil bolniško odsoten. V nasprotnem primeru si dobil sorazmerni del

In reply to by Hahaha (nepreverjen)

. (nepreverjen)

SVAŠTA, blaginja se je preselila v Pomurje
HURA, HURA, HURA.....

Tomislav (nepreverjen)

vau , vsi pomurci iz tujine domov, kjer se cedita med in mleko, kakšen impozanten naslov članka..

Jezz (nepreverjen)

Ali je res tako slabo v prekmurju,kot se eni zgrazajo..
Place res niso primerljive z Avstrijo,Nemcij..
Nevem pa ce so toliko nizje da se splaca iti cez mejo..
Jaz imam do sihta 5min..se pravi na casu prisparam ogromno..
Potem vzamimo primerjavo recimo place v pomurje,kjer se da zasluzit tudi 800-1000 evrov..
V Avstriji 1300,ne verjamem da so do Graza vecje no odvisno od delovnega mesta..ampaj jaz govorim za delo delavca..Ce si pa dalj gor potem treba prenocisce,velik strosek..
V glavnem ce delas v slo.imas VELIKOO vec casa zase,lahko vec naredis,si med domacimi ljudmi,ogromno je prednosti..Govorim z lastnih izkusenj sem bil v Avstriji in Nemciji,nikoli vec..

Hoot (nepreverjen)

Jaz bi prej rekel da gredo ljudje v tujino zaradi medosebnih odnosov na delu. Vsaj v našem podjetju je bilo tak. Vsaki drugi bi te rad zajebal.

In reply to by Jezz (nepreverjen)

Jezz (nepreverjen)

Kak ce je ger drugje kaj baukse...

In reply to by Hoot (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Sramota kaksne novinarje imamo na tem portalu. Nalepijo star clanek od drugod. Pravi in dober novinar bi se potrudil in dobil podatke vseh podjetij v Prekmurju, ki so delavcem izplacali 13. placo in bozicnico. Ljudje bi potem znali lociti dobrega delodajalca od slabega. Si novinarji to ne upate ali ne smete???????? Velikokrat ste na tem portalu pisali in delali reklamo za podjetje Paradajz, o Polanicevih podjetjih in se o kaksnem. Bilo bi novinarsko korektno, da bi zdaj napisali tudi to koliko so ti delodajalci, ki ste jih kovali v zvezde, svojim delavcem izplacali bozicnice in 13. place.

Jezz (nepreverjen)

13 placa..kelko vec casa pa porabis vsak dan ..ka mo ges sal vsak dan na siht ob 5 vgojdno,priso pa vecer ob 5,6 ma nega toga kesa..nej je vse v pejnazi..

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ti sploh ne razumes kaj sem napisal. Kolikor je meni znano imamo v Sloveniji uzakonjen 40 urni tedenski delovnik.

In reply to by Jezz (nepreverjen)

Jezz (nepreverjen)

Brez brige bodi..vse dobro znan pa se prevec dobro..
Ko omenjas 13 placo potem mislis sigurno Avstrijo..Ker za 13 placo v sloveniji se nisem slisal da bi jo kdo placal..ne regres..ampak 13placo...

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ne vem kje ti zivis in delas. Ko sem jaz pred osmimi leti se delal, smo imeli to zapisano v kolektivni pogodbi in smo jo tudi vsako leto dobili ( 13. placo ). V Prekmurju, v slovenskem podjetju. Ne v privatnem! Si v sindikatu?

In reply to by Jezz (nepreverjen)

Eden44 (nepreverjen)

Ja, 40 ur. Dela se pa 53 ali pa še več. Si že najdejo izgovor ka treba duže ostati ka de plan izpunjeni.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Zakaj delate????? Tudi nadure so zakonsko omejene!!!!!!!! Nimate jajc, da bi se uprli krsiteljem??????

In reply to by Eden44 (nepreverjen)

Realno gledano (nepreverjen)

Samo v sloveniji ze mores biti na velkon polizaji ka dobis 1000€ ali ?
Ge kak navaden delavec v avstriji dobin 1600€ brez nadur fixnq placa za 37,5 ur na keden! Gledena na to ka neman koncane srednje sole san srecen za tej zasluzek zato san se pa tudi gor priselo v avstrijo in ke resno ok celo pa ce dva delata (moz,zena)
Resno je ka placas 600/700€ stanovanje al ok nekak ide

Vaše ime... (nepreverjen)

V naši firmi je najnižja plača 1000€, to dobijo tisti ka ne delajo nekaj zahtevnoga in nemajo nekše ekstra izobrazbe. Ostali mamo malo večje plače. Če ti dobiš 1600€ pa te moreš dati fkraj telko za najemnino (tudi, če dba telko zaslužite) v sloveniji pa so najmenine pou menše, glih tak kak drugi življenjski stroški. Pa glede na tou ka si tij moreš od teh 1600€ san plačati še malico in potne stroške, ne ven če si glih na boukšon kak tej ka doma delajo za 1000€ in cuj dobijo še za malico in potne stroške.

In reply to by Realno gledano (nepreverjen)

Realno gledano (nepreverjen)

Razmin ali glede toga ka san brez srednje solske izobrazbe bi v slovenijo tezko najso delo za 1000€ ce gli ne nucan placuvat najemnine v slo ker man hiso .
Kar se tice prevoznih atroskov pa itak na zaceti leta dobis nazaj placano lohnsteuer in se pokrije ali pa zemes na mesec pa mas od 80/100€ cuj pri placi! Pa se dobro ka smo nej dalec od meje ka leko nakupuuvlemo doma tak ka edini strosek v at mamo stanovanje avto internet pa telefon za drugo pa pejneze vozimo za slovenijo !

In reply to by Vaše ime... (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)

V primeri ka ljudje nemajo srednje sole je itak edino pametno iti v avstrijo. Tu bi zivotarili z 600. Pa tudi vprasanje kaksen odnos bi imeli v slo podjetju do nekoga brez srednje sole. Verjetno necloveski.

In reply to by Realno gledano (nepreverjen)

naše ime (nepreverjen)

Vaše ime, ge tij to delaš, ka se ges tudi tan zaposlin?
Hvala!

In reply to by Vaše ime... (nepreverjen)

F5 (nepreverjen)

vecja bruto placa bi naj na konci pomenila vekso penzijo (v optimisticnon primeri). torej vecja placa pa vecji stroski se na konci lejko bole splaca. se bole se pa splaca se veksa placa, ge si polek omenjenoga lejko denes vkraj se kakso vsoto. v obeh primeraj pac mores ziveti smotrno

G (nepreverjen)

V slo mas lahko diplomo pa ne prides nad 1000 neto.

Ccc (nepreverjen)

Kako da ne? Jaz imam diplomo in imam malo manj kot 2.000 neto v prekmurskem podjetju.

G (nepreverjen)

Nevem, meni ne grata. Prav tako ne mojim znancem. Pa so iz različnih smeri, tudi elektro, strojništvo ... Mogoče se ne znajdemo.

In reply to by Ccc (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Povej katero podjetje je to? Dobrega delodajalca ni potrebno skrivati temvec ga je potrebno javno pohvaliti! Lahko napises za koliko ur mesecno dobis to placo?

In reply to by Ccc (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice