*Fotografija je simbolična
V Gospodarski zbornici Slovenije so pred časom ocenili, da so z vstopanjem podjetij iz tretjih držav na slovenska gradbišča ogrožena slovenska delovna mesta in plače.

Kot pravijo, ti ponudniki predstavljajo nelojalno konkurenco domačim izvajalcem, saj je izključni kriterij za izbor izvajalca na razpisih najnižja cena. S tem pa so ponudniki, ki niso zavezani kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti, po njihovem mnenju deležni velike prednosti.

Čudijo se nad odločitvami države, ki pri gradnji velikih infrastrukturnih projektov tako na široko odpira vrata izvajalcem izven EU, katerih socialni in delavski standardi se razlikujejo od naših.

GZS: Gradbinci iz tretjih držav ogrožajo delovna mesta in plače slovenskih delavcev

"Zato nas presenečajo velike aktivnosti naročnika, ki gradnjo velikih infrastrukturnih projektov na široko, mnogo bolj kot to delajo evropske države, odpira podjetjem zunaj EU, ki imajo drugačne socialne in delavske standarde," razlaga generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

Naročila države namreč predstavljajo več kot polovico trga v gradbeništvu. 

"Da pa jim ob tem daje še privilegij, da svoje zaposlene plačujejo manj, kot morajo svoje zaposlene plačevati slovenska podjetja, je še bolj nerazumljivo. Da smejo tujci na javnih naročilih v Sloveniji ignorirati dosežke slovenskega socialnega dialoga, da lažje pridejo do poslov, ki jih plačujemo z davkoplačevalskim denarjem, je skregano s temeljno gospodarsko in socialno logiko vsake države," besede direktorja Zbornice gradbeništva in industrije gradbenih materialov pri GZS Jožeta Renarja povzema STA.

Po njegovi oceni bodo v državi na tem področju potrebne temeljite spremembe postopkov javnih naročil.
Predsednik zbornice gradbeništva Kristjan Mugerli pa ugotavlja, da javni naročniki s takšnim načinom rušijo njihova prizadevanja v socialnem dialogu za doseganje višjih plač in socialnih standardov za zaposlene.

Sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in državni svetnik Oskar Komac je prakso označil za socialni damping in svari pred hudimi in trajnimi posledicami za slovensko gradbeništvo.

Pomgrad: Za gradbene storitve bi moral veljati slogan "Kupujmo domače"

Za mnenje smo zaprosili tudi pomurski gradbeni podjetji Pomgrad in Legartis. V prvem ocenjujejo, da primanjkuje strategije na področju razvoja gradbeništva s strani države. Kot pravijo, se jim zdi potreben premik na tem področju.

"V takih pogojih se pod vprašaj postavlja vprašaj konkurenčnosti slovenske gradbene in s tem smiselnost obstoječe kolektivne pogodbe. V Pomgradu zato pričakujemo, da bo država stala ob strani domači gradbeni industriji. Tisti domači gradbinci, ki smo podpisniki kolektivne pogodbe s sindikati, smo namreč v podrejenem položaju v primerjavi s podjetji, ki prihajajo iz držav z nižjo povprečno plačo. Predpostavljamo, da se vsi akterji (so)ustvarjanja tovrstnih pogojev na trgu zavedajo, da dvig stroškov dela na koncu pomeni dvig cen za naročnike, pa naj si bodo to zasebni ali javni investitorji," so zapisali pri Pomgradu.

Kot pravijo, se je omenjenih dejstev začela zavedati tudi Evropa, ki spreminja svojo industrijsko politiko in po mnenju Pomgrada bi ji v Sloveniji morali slediti. 

"Tu je zagotovo na potezi pametna infrastrukturna politika. To dobro vedo vsi naši sosedi, ki imajo premišljeno politiko javnih natečajev, predvsem na področju večjih infrastrukturnih projektov. In res je, večkrat smo že izpostavili potencialno nelojalno konkurenco podjetij izven EU, saj obstaja verjetnost, da nekatere države finančno spodbujajo svoja gradbena podjetja za nastop v tujini".

Tudi zato bi po njihovem mnenju za gradbene storitve veljati slogan "Kupujmo domače". Za to pa so podali naslednjo obrazložitev. 

"Ker je, gledano dolgoročno, tudi v povezavi z davki in prispevki ter drugimi eksternimi multiplikativnimi učinki angažiranja domače gradbene operative na večjih infrastrukturnih projektih, domači gradbinec vedno najcenejši in vse na koncu ostaja doma".

Legartis: Težava bo, ko bodo ta podjetja konkurirala za manjše projekte

Z ocenami GZS se povsem strinjajo tudi v Legartisu.

"Popolnoma se strinjamo. Po mojem mnenju tuja podjetja iz področja Balkana in Azije slovenskim podjetjem predstavljajo nelojalno konkurenco. Prav tako z vstopom teh podjetij na naš trg, naše slovensko gospodarstvo ne bo čutilo posrednih učinkov investicije. Taki izvajalci ne potrebujejo podpore iz lokalnega področja, saj vse te resurse pripeljejo s sabo. Pod vprašaj se postavlja tudi financiranje projektov s strani EU," pravijo v Legartisu.

Ob tem dodajajo, da so v preteklosti že občutili prihod tujih izvajalcev izven EU na slovenski trg. Kot primer navajajo pomurski vodovod

"Trenutno pa vstopa velikih podjetij ne občutimo, saj se tuja podjetja potegujejo za velike infrastrukturne projekte na katerih naše podjetje ne nastopa. Za nas se bo problem pojavil, ko bodo ta podjetja začela konkurirat na manjših projektih," zaključijo v Legartisu.

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čika.pajo (nepreverjen)

Ko smo vstopili v EU smo vstopili na prosti trg dela, storitev ter prodajo izdelkov. Marsi katero podjetje, recimo Mura je propadla zaradi neščitenja lastnih izdelkov. To takrat za nekoga iz gradbene industrije ni bilo nič spornega, konkurenca je dobrodošla. Enako velja za samooskrbo z hrano. Zdaj ko so pa tuja podjetja začela konkurirati pri velikih podjetjih, razbijati gradbene ter posledično z njimi povezane strankarske lobije je pa težava. Bo treba pač malo, zmanjšati dobičke lastnike, večji kos pogače nameniti delavcem pa bo.

soboški (nepreverjen)

Točno !

In reply to by čika.pajo (nepreverjen)

čika kure eu (nepreverjen)

Turki bodo zidali Karavanke, pa Turčija ni v EU. Srbi so delali pomurski vodovod, pa Srbija ni v EU. Kitajci zidajo tisti most na Hrvaškem, pa Kitajska ni v EU.

In reply to by čika.pajo (nepreverjen)

dfg (nepreverjen)

Točno tak........
Delodajalci bodo se morali počasi malo zamisliti.....ker so kurbe zmenjene med seboj, da nebi dal do kateremu večjo plačo....
Pol pa si privlečejo vse kaj najdejo in jim delajo za 600€. Naš nebo šel delat za 600€ ker je podpora 500€..
Samo se pojavi ena težava.......res, da delajo za 600€ ampak kakšen je efekt od njih oziroma kak je nareto?? pa koliko ti poleg naredijo škode.
Bi bilo bolše dati našemi 1000€ pa bi delal pošteno in se trudil......

In reply to by čika.pajo (nepreverjen)

- čika pajo (nepreverjen)

Mura je propadla mogoče tudi zaradi tega kar pišete, V RESNICI JE KRIVA KITAJSKA TEKSTILNA INDUSTRIJA!

In reply to by čika.pajo (nepreverjen)

prosti trg kor… (nepreverjen)

finance si/8957908
24ur com/novice/slovenija/berdajs.html

In reply to by čika.pajo (nepreverjen)

sved12 (nepreverjen)

Ko pa Pomgrad dela v tujini (Svedska) pa tam naj ne velja kupujmo domace)??? Dvojna pravila, kak ti pac odgovarja.

Gradbenik (nepreverjen)

A ko pa vi v Avstriji delate ali na Svedskem pa placate delavca po slovenski zakonodaji, pokasirate za posel pa po evropski tarifi pa ni problem?

čarni vrag (nepreverjen)

Na Švedskem so bili prisiljeni podpisati kolektivno pogodbo in delavce plačevati po tej pogodbi. V skorumpirani Sloveniji, kjer je edini cilj odgovornih polnenje lastnih žepov, pa kolektivna pogodba za tuja gradbena podjetja ne velja. S tem se zbijajo plače slovenskih delavcev. Kaj bo naslednje? Da pripelajo delavce iz Pakistana, ki bodo delali za 200 Eur.

In reply to by Gradbenik (nepreverjen)

Gradbenik (nepreverjen)

Res? Delavci, ki so tam delali pravijo drugace... Si verjetno eden izmed tistih, ki se grejejo pozimi v pisarni....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

lestvpl (nepreverjen)

Pomgrad: Za gradbene storitve bi moral veljati slogan "Kupujmo domače".
A plače bodo pa tudi domače?
Kupujmo domače. To bi moralo veljati za vse, ne da potem vsi norijo v lidl ko je akcija samo, da je poceni, čeprav je roba tretje klase.
Vprašajte avstrijaca kaj bo najprej kupil?

picekof file (nepreverjen)

Z avstrijsko plačo bi tudi ges kupuvo avstrijske picekove fileje po isti cejni kak jih dobijš v sloveniji slovenske filejčke za balkansko plačo.

In reply to by lestvpl (nepreverjen)

SL. TAJKUNOM MANJ (nepreverjen)

Lastniki Pomgrada "kupujmo domače" pa če je to 3 x dražje, samo, da se polni kasa domačih tajkunskih lastnikov, slovenski delavec pa tako ali tako od tega nima nobene koristi saj je na minimalcu. Jas pa mislim, da je strah teh naših tajkunov nekje drugje, tujec bo zaposlil tudi slovenske delavce, ni nor da bi vse vozil iz Kitajske. Samo ta tujec bo slovenske delavce bolje plačal kot naši tajkuni. Za slovenske delavce bo samo lahko boljše za slovenske tajkune pa edino slabše ker več ne bodo mogli kasirati kolikor bi hoteli sebi v žep. SEVEDA VI MORATE OBJAVLJATI TAKE PRISPEVKE KER STE PLAČANCI SLOVENSKIH TAJKUNOV.

Korupcija na z… (nepreverjen)

velike vile in jahte, razkosne hise za podrejene, luksuzni avti, nakit in ure ... nezakonita izplacila, kraja drzavnega denarja, pritiski na pol. stranke

In reply to by SL. TAJKUNOM MANJ (nepreverjen)

tajkunovič (nepreverjen)

samo mi eden naj reče naj kupim domači avto
kaj mislite da se bom jaz z renojem vozil
Jaz se vendar vozim sa mecedes
zato pri meni ne velja
Kupuj domače

smrkci (nepreverjen)

Že enkrat si zapomnite,da Slovenski delodajalci zaposlujejo poceni delovno silo,Ker je tako politično narejeno.Slovenski delavec je predrag za delodajalce to vam mora biti jasno,kot beli dan.Mi delavci mislim na nas Slovenčke smo zelo kvalitetni in pridni delavci mislim na nas,ki se znamo postaviti zase,ampak smo moteči za delodajalce in nas nočejo zaposliti,ker se znamo postaviti zase,ker nam morejo dati plačo,kot se šika in se ne damo manipolirati na delovnem mestu,to je problem naših delodajalcev.Mi pridni delavci ne poslušamo pravljic od delodajalcev.

Gost30 (nepreverjen)

Kupujmo domače, HAHAHA pa ka ste vi normalni, delajo van bosanci, kvaliteta nikša, ka je tü domačoga?

Gost30 (nepreverjen)

Te bi moglo tudi valati - ZAPOSLUJMO DOMAČE. Ampak težko je dati v Sloveniji pošteno plačilo za pošteno delo, tan pa ovomi minimalno plačo, na konci pa tudi tak opravljeno delo... ne dobi on tak slabo plačano kak lejko slabo dela.

cuki (nepreverjen)

"ZAPOSLUJMO DOMAČE" bravo.
Točno tak.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

MadaFaka4rill (nepreverjen)

Malo mijmo konteksta ampak: Kak lejko ena firma, ki normalno posluje z dobičkon, nima niti za minimalca? Špar na primer, država more krpate lükjo do minimalne plače? Zaprejte takoj!! Tak ostane drugen več dela in tej lejko posledično dajo večjo plačo, ali neje tak? Valda v pomurje nega 10 firm, kjer nega delavca na minimalne plače!!!
Nazaj na sistem najvišja plača: Najnižja plača = 3:1 pa je to to! Nej pa delavec 600 direktor pa 5000...
Včasih se je direktor brigo za tou ka je čistilka mejla čim večjo plačo. Zakoj? Zato ka je njegova tude lejko telko večja bila!

Janšković (nepreverjen)

Spet ti ekonomski nacionalsocialisti...

lovrenčec (nepreverjen)

Če bi pošteno in dobro plačali domačega delavca sploh ne bi rabili uvoženih .

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Naj skrajšajo tou ka so povedali, pa naj povejo ka ščejo monopol, plače delavcan pa mininimalne.

Bivsi Legartis-ovec (nepreverjen)

Legartis 1A firma ! Cim dalje stran od teh preponosnih lastnikov

karl marx (nepreverjen)

Pomgradovi delavci šteri delajo pri urejanju Slovenske ulice so vsi po vrsti tujci. Nega niti enoga našoga človeka. Tak ka Pomgrad naj se nika ne gklasij, ka je eden najhujših kršiteljev delavskih pravic v Sloveniji. Namesto, ka bi domačin delavce pošteno plačo, rajši uvaža Romune, Moldavce pa ostalo sirotinjo štera njemi dela za 400 evrov na mejsec. Sramota, Polanič idi pa se skrij, tajkun eden neoliberalni.

Svetice13 (nepreverjen)

Avstrijci gradijo karavanski tunel priblizno 4.5km za 90 milijonov eur..... Pri nas ga bodo turki za 95 in to samo 3.5km......... Nasi bi ga za 120 milijonov.......... A je res problem v placah ali v cem drugem.........? RECIMO V KORUPCIJI IN POHLEPU

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi prijatelj to je pač posledica, toga ka so pri nas vsepovsedi poleg lopovi. Tak je recimo bioplinarna 1MW koštala v Avstriji 3 milijonone, popolnoma enaka v Sloveniji pa 6 milijonov. Če si štel dobiti dovoljenje za postavitev in kredit za biplinarno si mogo nakrmiti številne lačne kljune od politikov, bankirjev, projektantov in uradnikov. Za delavske plače pa ka je pač ostalo. Tak je pri vsej večjih projektaj. Tudi Turki so delo nej dobili na lepe oči in so morali podmazati. Direktora bosanske firme E-asfalti, ki je gradila drugi del AC pri Ptuji pa so Hrvatje zgrabili s pol milijona Eur v taški. Tudi Turki so delo nej dobili na lepe oči in so morali podmazati. Zato do pa lejko zaposlili turško delovno silo za turške plače. Ko je Pomgrad saniro most prek Mure v Gornji Radgoni so delavci, ka so delali na avstrijski polovici mosta morali imeti plače po avstrijski kolektivni pogodbi. Pri nas pa ko je delo SCT so vozili njegovi pretovorjeni tovornjaki in uničevali ceste. Policaji ali pa prej miličari so gledali vkraj. Kak pa so Ljubljančani odišli, so bili naslednji den policaji na cesti z vagami in gnjavili domače avtoprevoznike. Tak je to v tej naši lepi domovini, ki ji vladajo strici iz ozadja. Samo z njihovim dovoljenjem se lejko kradne, zapomnite si to že enok.

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Znanec je delo v firmi v G. Radgoni. Dobo je pogodbo za tri mesece. Z njim so delali Bosanci, ki so imeli pogodbe za eno leto. Bosanci so nej mogli verjeti, ka ma on kak domačin slabšo pogodbo kot oni. Kak lahko ima tujec prednost pred domačim? To je škandal. Tak je tudi v drugih podjetjaj. Če pride do pomanjkanja dela odpustijo domače. Se pravi, ka smo slovenski državljani v lastni državi drugorazredni državljani. Zaposlujejo se tujci iz bivše Juge, ki po enem letu prebivanja lahko pripeljejo k sebi družino. To pa je žena in tri ali štiri dece. Žena seveda nezaposlena, deca maksimalne doklade, zastonj kosilo v šoli in vrtcu. Kelko zdaj košta državo ta poceni delavec? Bar duplo kak slovenski. Nej san nacionalist ali san proti tomi, ka se v naši državi dajejo tujcem bogši pogoji kot domačim delavcom. Izgleda, da je to del levičarske politike za uničevanje in potujčevanje Slovenije. To se mora končati.

Politicar (nepreverjen)

In sds je glasovala za ko so meli zakonsko temo ali povecati uvoz tujih delavcev in razsiriti dovoljenja za tujce....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

V bistvu je skoraj vseeno katera firma dobi projekte. V vsakem primeru delajo "bosanci". Razumljivo - za minimalca, z x nadurami. Razlika je samo v tem kateri lastnik pobere smetano. Pa še ta na koncu pristane v davčnih oazah.

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Vsi izvajalci se seveda morajo držati slovenske zakonodaje. Me pa zanima kaj imajo zapisano v kolektivni pogodbi, da bi zaradi tega bili v toliko slabšem položaju. Za gradbene delavce veljajo (po mojem občutku) več ali manj minimalni standardi - ti pa so zapisani v zakonih, ne v kolektivnih pogodbah.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Verjetno v kakšnem skladu York, ki te legalno kupi kakšno banko v Sloveniji. Seveda, kriv je Janša.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Politicar (nepreverjen)

Blizu si... Pa se na Nsi ne pozabi.... Najvec lobistov iz vrst kapitala trka na vrata twh dveh strank.... Pa dodaj Sd pa Smc... Tu se vsi strinjajo brez problema... Ko gre za kapital.. Ostalo je mazanje oci za rajo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi tovariš Nsi že 12 let ni v vladi. Mogoče ti ni znano, da odločajo stranke, ki so v vladni koaliciji. Zapomni si že enkrat to.

In reply to by Politicar (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Ma te Janša/Kučan, levi/desni fore so samo kost za rajo. Državo v bistvu vodijo drugi ljudje. Ti se ne menjavajo, neglede na vlado.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice