Murska Sobota s soglasjem vlade korak bližje novi gramoznici. Se bomo tudi ob tej v prihodnosti rekreirali?

Soboško jezero smo dolga leta poznali predvsem po izkopu gramoza, ki ga je tam opravljalo podjetje Pomgrad. Pred približno dvema letoma se je začela preobrazba iz degradiranega območja v turistično destinacijo, ki danes s preurejeno plažo in okolico, paviljonom Expano ter gibalnim parkom k obisku vabi goste od blizu in daleč. Izkop gramoza se medtem počasi izteka.

Le dober kilometer stran pa bi zdaj lahko zaživela nova 'Kamenšnica'.

Vlada je namreč minuli teden Mestni občini Murska Sobota prižgala zeleno luč za načrtovanje prostorskih ureditev na območju med soboškim letališčem in avtocestnim priključkom Lipovci, kjer naj bi predvidoma zrasla nova gramoznica.

Nova gramoznica za Pomgrad

Mestna občina Murska Sobota je 10. septembra lani Vladi posredovala pobudo za podajo soglasja za načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena v območju Lokacijskega načrta za smer avtoceste Maribor - slovensko-madžarska meja na odseku Vučja vas-Beltinci.

Občina želi pripraviti občinski podrobni prostorski načrt za območje gramoznice Jezera, ki bi omogočal ureditev novega pridobivalnega prostora za nadaljnji razvoj dejavnosti podjetja Pomgrad d.o.o. Predvidene prostorske ureditve pa posegajo tudi v območje državnega prostorskega načrta.

Gre za zemljišča oziroma dele zemljišč v katastrski občini Rakičan s parc. št. 1968/3, 1968/4, 1969/2, 1970/2, 2171, 2172, 2173, 2174, 2175, 2176, 2177, 2178, 2179, 2180, 2181, 2182, 2183, 2185, 2186, 2187, 2188/1, 2189/1, 2192, 2193, 2216 in 2231, ki se nahajajo nedaleč stran od Soboškega jezera in Letališča Murska Sobota.

Vir: Google Maps

Vlada Republike Slovenije je sklenila, da so predlagane ureditve v skladu s prostorskimi ureditvami iz Uredbe o lokacijskem načrtu za smer avtoceste Maribor-slovensko-madžarska meja na odseku Vučja vas-Beltinci in 23. januarja izdala soglasje. Soboška občina območje se tako zdaj lahko loti izdelave občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Dolgoročno tudi potencialna rekreacijska točka?

Na območju načrtovane nove gramoznice, delno poraslem z gozdom, delno pa v kmetijski rabi, so v preteklosti že izvajali manjše posege v teren z izkopi gramoza za lokalne potrebe. Na delu zemljišča je bil urejen tudi manjši ribnik. V prihodnosti pa bi tam, kot kaže, lahko zaživela celo nova rekreacijska točka.

»Z OPPN bodo določeni pogoji za izkoriščanje ter pogoji za sanacijo celotnega območja po končani eksploataciji. Sanacija obrežja gramoznice in ukrepi za preprečitev onesnaževanja okolja se bodo izvajali sproti, po končanem izkoriščanju pa bo območje namenjeno rekreaciji. Na območju gramoznice ne bodo načrtovane spremljevalne dejavnosti, kot npr. betonarna, asfaltna baza, odlaganje gradbenih in drugih odpadkov,« je razvidno iz sklepa o soglasju.

S predlogom soboške občine se sicer strinja tudi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, dokler so izpolnjeni določeni pogoji, na primer sodelovanje v postopku priprave OPPN, upoštevanje izvedenega stanja, varovalnega pasu in bodoče širitve avtoceste, zahteve z vidika varstva pred hrupom in odvodnjavanja, vzdrževanja avtoceste ter zagotovitev nadomestnega dostopa do zemljišč.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
heh... (nepreverjen)

Ka pomgrad nema več kje kopati gramoza ?

Noploip (nepreverjen)

Potem pa zakaj podtalnica pada in da je reka mura kriva. My ass je kriva.

KJE STE NARAVO… (nepreverjen)

KJE STE SEDAJ NARAVOVARSTVENIKI, NI VAS, TIHO STE, DELUJEJO POVEZAVE ?????
Kakšna rekreacijska površina, kak si dovolijo, da nas imajo za take norce. Pomgrad nima več kje kopati gramoza in zdaj hoče na novem mestu spet grobo posegati v naravo in delati "soboško jezero 2 " občina Sobota pa mu pri tem drži štango, na udaru je spet rdeča povezava. Žalostno in presenetljivo naravovarstvenikov, sedaj ni nikjer se sploh ne oglašajo za brezvezne stvari pa delajo revolucijo, vse skupaj je ena povezana banda. ZANIMA ME KJE JE ŠTUDIJA O VPLIVU NA OKOLJE ???? Mislim, da zdaj ko je konec s to rdečo komunistično vlado se bodo te stvari morale urejati drugače ne pa kaj si Polanič zamisli.

administrator (nepreverjen)

pa še res je

In reply to by KJE STE NARAVO… (nepreverjen)

df (nepreverjen)

marš peder

In reply to by administrator (nepreverjen)

Vipko
Truplo

... za koliko časa mislijo, da bo to rekreacijska površina?

In reply to by KJE STE NARAVO… (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
zz987 (nepreverjen)

Kakšna rekreacija vničili boste naravo zaradi interesa tajkunov

afta he (nepreverjen)

A mislijo rekreacijsko točko za divjad. Kdo se bo tja vozil in rekreiral.. Aha do tja bomo iz Sobote tekli, malo se na klop sedli, potem pa še nazaj. Ni nam treba olepševati zadeve, saj vemo kaj je ozadje.

Gostitelj123 (nepreverjen)

Na ivancaj več nega šodra?

Gost13 (nepreverjen)

To bicojovo kamešnico šče meti?

V gramoznice so (nepreverjen)

grozni ruski KGB metali umorjene ...

A (nepreverjen)

Naednouk se prekmurci moramo rejdno rekreejrati ka nan ena ne folga ...

hihihi (nepreverjen)

Pa ka vi resan mislite ka so Sobocanci blesavi, pa ka ne vejo ka se ide za gramoz, nej pa za rekreacijo?????

ekopol (nepreverjen)

rekreaciji? pa kaj a se to norca delajo iz ljudi. kasen butast izgovor. koliko rekreacije, saj je ze ob tej kamescnici park za rekreacijo in je vec prazno kot polno.
naj povejo, rabi bi nic vlozili in evre imeli s prodajo gramoza. gre za uzurpacijo panonske ravnice.

neda

Ne nam, prosim, metati peska v oči (iz peskokopa)!

df (nepreverjen)

kak je ovi narod fuknjeni pa vse verjame
kaj mu rečejo na občina

čarni vrag (nepreverjen)

Butalci, s kakšnim gramozom pa te betonirali? Te ga vozili z Avstrije. Nemacje!

KJE STE NARAVO… (nepreverjen)

ZANIMIVO Cela zadeva se je očigledno vodila v popolni tajnosti, tako naravovarstveniki "cuk je odpelal" Prekmurje bo pa imelo še eno veliko luknjo v zemljo, ki je vidna iz vesolja. Malo sem pregledal po javno dostopnih podatkih in prišel do zanimivih dejstev: lastniki omenjenih parcel so: KS Rakičan, Republika Slovenija, MO M. Sobota, Panvita
lastnik večine parcel pa je fizična oseba iz Melinec (imena ne bom napisal) je pa na vseh teh parcelah vpisana 2019 predkupna pravica Pomgrada.
Celoten kompleks meji in zajema najboljšo obdelovalno zemljo ki je med TMK Lipovci in farmo Jezera. Tako da Sloveniji ni važna pridelava hrane ampak gramoz. Naravovarstveniki boste lahko jedli v bodoče gramoz ker ste pri tej zadevi namerno zaspali. Pa še ena bolj pomembna zadeva je z izkopom globoke gramoznice bo ZELO PADEL NIVO PODTALNICE, TAK KA SE KMETJE NE BOSTE VEČ SPRAŠEVALI ZAKAJ SUŠA. Vse v imenu kapitala ne glede na žrtve SRAMOTA.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne piši neresnice, v ton kompleksi je njiv mogoče 10%.

In reply to by KJE STE NARAVO… (nepreverjen)

ZA čarni vrag (nepreverjen)

Ne znaš prebrati napisal sem:CELOTEN KOMPLEKS MEJI, sicer pa si pogledni, če si računalniško pismen, vse se vidi

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Joško... (nepreverjen)

Vi tupiji eni...verjetno ste vi najbole prote,ka ste nigdar nika nej delale,doma ležite pa se debelite....pa od socialne živete pa fejst pigete...püstite naj delajo,ka tude dosta naroda od toga šodra kruj ma...

ZA Joško (nepreverjen)

Tij samo šoder jej, pa tiho bodi. Kruj pri Pomgradi imajo Bosanci pa še to zelo bogi..

In reply to by Joško... (nepreverjen)

Gost4523 (nepreverjen)

Tan ti ga ešče smrdij. Smrad pa avtocesta, balzam za pljuča.

zoro (nepreverjen)

Polanič si naj naredi najprej svoje ceste izven naselij, ka nes nede zastrupljal in uničeval naše ceste!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice