V drugi svetovni vojni izgubilo življenje skoraj 1600 Prekmurcev, ob osamosvajanju Prekmurja pa še več kot 500 sovjetskih vojakov.

V Sloveniji se ob dnevu boja proti okupatorju, nekoč dnevu Osvobodilne fronte, spominjamo ustanovitve Protiimperialistične fronte v Ljubljani. To so v hiši književnika Josipa Vidmarja, deset dni po vdaji vojske kraljevine Jugoslavije in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije, ustanovili Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler, Josip Rus, Tone Fajfar, Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar.

Vojna najmanj prizadela Prekmurje

V drugi svetovni vojni je življenje izgubilo skoraj 100 tisoč Slovencev. Najbolj je bila prizadeta Ljubljanska pokrajina, kjer je življenje izgubilo 32.060 ljudi, kar je pomenilo 9,5 % prebivalcev. Najmanj je bilo prizadeto Prekmurje, kjer je bilo 1.598 žrtev oziroma 1,6 % prebivalstva. Med temi je bila skoraj polovica (728) civilistov, 189 je bilo mobilizirancev v madžarsko vojsko, 83 članov narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov, 43 mobilizirancev v nemško vojsko, 20 sodelavcev partizanskega gibanja, 16 aktivistov OF ter 8 pripadnikov Jugoslovanske kraljeve vojske.

Madžari poskusili s hitro madžarizacijo

Območje Prekmurja je aprila 1941, po osvojitvi nemških sil, okupacijo prevzela madžarska vojska. Ta je poskušala območje čim hitreje madžarizirati. Upravno območje so razdelili na soboški in lendavski okraj, obnovili so raznarodovalno društvo za Vendsko pokrajino, uvedli madžarščino kot učni jezik, uničevali slovenske ter prekmurske knjige, zapovedali uporabo madžarščine ter prepovedali javno rabo slovenščine. Dovoljena je bila raba prekmurskega narečja, saj so trdili, da so Prekmurci, podobno kot porabski Slovenci (Vendi), posebna nacionalna skupina. 

Neuspela madžarizacija, a brez večjih uporov

Okupatorjem madžarizacija avtohtonega slovenskega prebivalstva z izobraževanjem in propagando ni uspela. Sledili so prvi poskusi organiziranega upora, tem pa aretacije, sodni procesi in zaporne ter smrtne kazni. Smrtna kazen je konec oktobra 1941 doletela tudi aktivista Evgena Kardoša in Štefana Cvetka, ki so ju obesili na dvorišču gradu v Murski Soboti, Kolomana Cigüta pa so zaradi pričakovanja otroka oprostili. Zaradi aretacij, smrti ali odhoda najdejavnejših aktivistov, v Prekmurju v prihodnjih dveh letih ni prihajalo do večjih akcij.

Ustanovitev prekmurske čete

Vojni položaj Madžarske se je spomladi 1944 precej poslabšal, zato so Madžari posegli po množičnih aretacijah in internacijah. Poleti sta v Prekmurje prišla Dane Šumenjak in Jože Kramar-Juš, z nalogo, da pripravita teren za večje akcije proti okupatorju. Sredi oktobra je v akciji madžarske vojske padel Kramar, nekaj dni pozneje pa na Vaneči še Dane Šumenjak. Kljub temu se je uporniško gibanje pričelo širiti. Ob koncu leta 1944 so v Prekmurju, na Dolinskem, pričeli ustanavljati prve vaške odbore OF, v začetku leta 1945 pa tudi do formiranja prekmurske čete.

Rdeča armada plačala krvavi davek

V začetku aprila 1945, dober mesec pred padcem Berlina, so vojaki sovjetske Rdeče armade prodrli v Prekmurje ter ga v nekaj dneh osvobodili. Že sama gradnja pontonskega mostu čez reko Muro naj bi terjala več kot 400 življenj sovjetskih vojakov, saj so ti bili med gradnjo neprestano izpostavljeni okupatorski vojski. Mnogo trupel naj bi tako odnesla reka. Točno število padlih sovjetskih vojakov, ki so osvobajali Prekmurje, ni znano. Zagotovo pa jih je na naših tleh življenje končalo vsaj 521. 

Spomenik zmage sprva kot grobnica

V spomin padlim vojakom Rdeče armade je 12. avgusta 1945 v središču mesta bil odkrit Spomenik zmage. Gre za 17 metrov visok spomenik, zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega cararskega marmorja. Spomenik je bil zasnovan kot grobnica, ki simbolizira obzidje Kremlja. Pred grobnico stoji častna straža, nad njo pa se dviguje obelisk s podobo Lenina na bronasti medalji. Sprva je bilo načrtovano, da bi tu bili pokopani padli sovjetski vojaki, a so pozneje njihove ostanke prenesli v skupne grobove na soboško pokopališče. Spomenik zmage je najpomembnejši spomenik padlim vojakom Sovjetske zveze v Sloveniji, o čemer priča tudi dejstvo, da pred spomenikom vsako leto 9. maja, ob dnevu zmage nad nacizmom, poteka slovesnost, ki se je udeležijo najvišji ruski predstavniki v Sloveniji.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Hvala vsem osvoboditeljem, posebno vojakom rdeče armade !!

zima.bella

Danes to več ni važno.
Važno je, da Puklasti ima imuniteto do smrti, pa naj ušpiči kar koli!
Živela švic (a)!

Gost (nepreverjen)

Zivel SLOVENISTAN!!!

sijo1972 (nepreverjen)

Slava padlim, razen belogardistom. Madžarizacija pa poteka še danes, saj ne moreš kandidirati za delovna mesta v državni upravi na dvojezičnem območju če ne govoriš madžarskega jezika in potem naj bi bili pred zakonom vsi enaki.

Gost (nepreverjen)

sijo1972 ti si budala glupa zabita, z IQ -0

BB

Kandidejraš lejko samo nikdar te nedo izbrali...

...te pa of umetnik iz dobrovnika ščej v mađarščini v MS na sodišči gučati...

...so vrejdni svojih pejnez :(

Kanal (nepreverjen)

Če vam kaj ni všeč, se lahko vedno obrnete na Ustavno sodišče RS.

pancho villa (nepreverjen)

Skrajni čas bi bil, da pred spomenikom Trga zmage postavite tablo, kjer boste razložili najprej sobočancem, potem pa vsem ostalim turistom za kakšen spomenik gre. Kdaj je nastal, zakaj je postavljen, kaj simbolizira, koliko vojakov je pustilo kosti v Prekmurju. Kolikor vem je bila vojna bolnišnica v Gerlincih. Predlagam, da zabijete neke deske in naredite barake postavite bolnišnice postelje, zabijete na stene fotografije in eto zgodbe in turizma v Soboti in na Goričkem. V Avstriji iz megle znajo narediti zgodbo. Nas pa je sram spomenikov in vsega kar imamo. Do kdaj takšno obnašanje poln kufer vas imam nesposobnjakoviči. A je to tako težko jamranje in okrogle mize pa se vrstijo iz leta v leto naredi se pa nič. Vključite mlade, ki imajo polno idej vprašajte jih kaj bi oni naredili oz. izvedeli o njem, ko pridejo pred spomenik. Postavite kamero, ki bo snemala 24 urno dogajanje in postavite na splet pa še nekaj napišite kaj za vraga je to. Pred leti bi ga rušili zdaj ga pa ne vemo izkoristiti. Jamrajmo dalje. Očitno nam gre še preveč dobro. Pa lep pozdrav Pancho Villa.

Gost (nepreverjen)

Država mora omogočiti življenje ljudem v domovini, ne da jih pošilja v tujino po kruh.

anglež (nepreverjen)

Mi zna što razložiti ka dela angleška zastava na sliki, če so Rusi "osamosvojili" Prekmurje?

šeenpač (nepreverjen)

anglež...... Pri odkritju spomenika 12.8.1945 so bili navzoči predstavniki Rdeče armade, prav tako tudi predstavniki zaveznikov iz francoske in britanske armade... http://www.pomurski-muzej.si/izobrazevanje/gradiva-pomurja/murska-sobot…

rafael (nepreverjen)

prepovedali javno rabo slovenščine. Danes bi mogli vsem prepovedat govorit madžarščino v Prekmurju, Od Lendave do Dobrovnika, in ostale vasi ki so blizu meje z Madžarsko govorijo madžarski Slovenski nočejo ne vem zakaj jih ne naženejo vse te ljudi na Madžarsko tam naj motajo madžarski

Vipko
Truplo

Poglej, kot prvo tega ne moreš prepovedati v SVOBODNI Evropi, čeprav se ta svoboda seveda razlikuje od države do države. Nismo več v socializmu/komunizmu, kjer so se vrat na nos sprejemale podobne srhljive odločitve. Moje mnenje!

To, da v vaseh blizu madžarske meje ljudje govorijo izključno madžarsko, pa ne drži. Kjerkoli se ustavim, nimam problemov, saj madžarski seveda ne govorim. Če že kak starček ali starka, katera svoj živi dan nista šla dlje od Lentija in pri nas do Lendave slovenski ne govorita, kar vsaj jaz razumem, to ne moreš reči za celotni živelj ob meji. Je krivično do njih!

Kar se tiče spomenika pa ne moreš zaradi njega narediti neki bum v turizmu. Spomenik je po svoje zanimiv za krajši ogled in fotografiranje. Občina je po svoje dolžna, da okolico spomenika urejuje in s tem zadovolji tudi vse številčnejše fotografe, kateri ga pač hočejo ovekovečiti. In če grejo stran od njega zadovoljni, lahko že zaradi tega zapravijo kakšen dinarček nato v gostilni, piceriji... je tudi neke vrste turizem?

Me pa ob takih fotografijah po svoje prime nostalgija ob gledanju starih zgradb, katerih pa več ni. Kaj vse smo porušili in čemu, ko se je sigurno dalo marsikaj tega obnoviti in ohraniti. Danes bi imeli Soboto kot iz sanj, na žalost pa to seveda več ni. Ker nekako nima svoje duše!

In reply to by rafael (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Če nas Hrabra rdeča armada ne bi osvobodila bi mi že prej delali v Magmi,
Ma kakšni partizanoti da so osvobodili prekmurje
Oni so zadaj Hrabri rdeči armadi kopali WC in bili mulovodci za prenašanje krompirja,
Veste Rusi niso pustili da bi vsak nosil orožje, pa so parizanoti lahko nosili samotri kamenčke
v žepi , če bi jih slučajno napadel kakšen pes, ki bi jim ukradel kos mesa

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Posiljevalci mongoli!

Franc Mihič (nepreverjen)

Zakaj se ne spoštujejo ugotovitve Inštituta za novejšo zgodovino in se pristransko prikazuje slovenska zgodovino? V članku namreč berem: Vojna najmanj prizadela Prekmurje . V drugi svetovni vojni je življenje izgubilo skoraj 100 tisoč Slovencev. …. Najmanj je bilo prizadeto Prekmurje, kjer je bilo 1.598 žrtev oziroma 1,6 % prebivalstva. Med temi je bila skoraj polovica (728) civilistov, 189 je bilo mobilizirancev v madžarsko vojsko, 83 članov narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov, 43 mobilizirancev v nemško vojsko, 20 sodelavcev partizanskega gibanja, 16 aktivistov OF ter 8 pripadnikov Jugoslovanske kraljeve vojske.
Torej niti ene slovenske žrtve sovjetske rdeče armade? Ali je to resnica?
Menim, da je prava resnica ta, kar jer pokazala slovenska znanstvena raziskava, saj so znani rezultati projekta popisovanja žrtev medvojnega in povojnega nasilja. Vodja projekta, zgodovinarka dr. Vida Deželak Barič na Inštitutu za novejšo zgodovino je v intervjuju na RTV SLO povedala:« ZA RDEČO ARMADO IMAMO UGOTOVLJENO, DA JE POVZROČILA NEKAJ VEČ KOT 5.000 SLOVENSKIH ŽRTEV«. Več na: http://www.rtvslo.si/slovenija/prvi-pravi-popis-v-vojnem-in-povojnem-na…

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice