Vir: Arhiv ŠKD Goričko.
Vzgoja psa je izziv, ki se nikoli ne konča. Da bo naš štirinožni prijatelj socializiran in lepega vedenja je v to potrebno vložiti veliko časa in dela.

Večkrat lahko slišimo, da imajo psi vedenjske motnje, po možnosti je prisotna agresija ali zgolj to, da pes veselo 'skače' po mimoidočih. Naš tokratni sogovornik je bil Franc Rezar iz Športnega kinološkega društva Goričko. 

Šolanje psa

Veliko ljudi je v času covida-19 svoj prosti čas zapolnilo z novim hišnim ljubljenčkom. Pa vendar je verjetno že kaj kmalu večini lastnikov postalo jasno, da brez vzgoje psa ne bo šlo. In kdaj je primeren čas za začetek šolanja?

»Šolanje je priporočljivo začeti takoj, ko pride pes domov. Seveda na začetku v smislu igre, torej z igračko in priboljški.

Z meseci, recimo po pol leta starosti, pa je že dovolj zrel za resnejše vaje. Mora začeti ubogati,« pravi Franc Rezar.

Da je pes ubogljiv ni dovolj le en trening na teden.

»Mi pravimo, da na treningu učimo vodnika in ne psa. Vsak vodnik pa mora potem s psom delati doma. Dovolj je že 20 minut na dan,« še doda. 

Športno kinološko društvo ima treninge za pse vsako nedeljo v Sebeborcih. V jesenskem in zimskem času med 9. in 11. uro, poleti pa začnemo že ob 8. uri.     
 

Razvrščanje psov

Psi so na treningih razvrščeni v skupine.

»Ločimo jih po starosti, ker glede na starost približno vemo, kaj pes že ve. Se pravi tisti najmlajši delajo samo osnovne vaje, srednji in pa starejši oziroma tisti, ki so pred prvim izpitom pa obvladajo že več nalog in vaj.

Na treningu enkrat delajo eni pa drugi počivajo in obratno, ker je še trenutno prostorska stiska na poligonu. Rešujemo pa tudi to zadevo,« še pojasni Rezar. 

Kot je še poudaril, mora pes obvladati poslušnost, torej, da hodi poleg vodnika, da je miren in ne skače po drugih v urbanem okolju. 
 

Izobraževanje reševalnih psov

Športno kinološko društvo Goričko je znano tudi po treningih za reševalne pse. Trenutno ta del ekipe sestavlja šest članov.

»Reševalni pes je dobra pomoč v večjih nesrečah, tudi na težko dostopnih terenih. Pes je namreč dosti bolj mobilen kot človek. Imajo tudi izredne sposobnosti iskanja in vohanja.

Vsak pes ni primeren za reševalnega psa, res pa je, da ni neke določene pasme, ki bi lahko bila reševalec. Boljše je, da so manjše rasti, saj mora vodnik včasih psa tudi nesti. Če ima pes 50-60 kilogramov bo to malo težko,« pravi Rezar. 

Tudi vodnik psa pa mora imeti opravljen teoretični izpit na tem področju. 
 

Nasveti za vroče dni

Poletni dnevi in visoke temperature so tu. Za pse je ta del leta nekoliko manj prijeten, zato je potrebno poskrbeti za njegovo dobro počutje.

»Vročina nikakor ne paše niti nam niti psom. Mi se lahko slečemo, pes pa svojega kožuha ne more dati dol.

Prvo in osnovno je voda, torej dostop do hladne in sveže vode. Seveda tudi senca, da ni omejen na nek prostor,« izpostavi sogovornik. 

O društvu

Kinološko društvo Goričko svoje delo izvaja na poligonih v Sebeborcih. Trenutno je včlanjenih 90 članov.

»Da bi določene pasme psov prevladovale ne vidim, saj ima vsak član psa po svojem 'okusu' in želji. So majhni in veliki,«

Dve leti nazaj je bilo društvo prisiljeno povečati število inštruktorjev, saj se je število psov drastično povečalo. To so: Danilo Varga, Zlatka Berden, Sonja Kuhar, Eva Gomboc in Vlado Škerlak.

Roman Bodanec pa opravlja delo markerja, kot je pojasnil Rezar »to je delo z rokavom, ko pes ugizne«.

V društvu imajo tudi vodnika Danijela Lipiča, ki je s svojim psom postal državni prvak v sledenju.

Spregovorili smo tudi o prevzgoji agresivnega psa, o zaščiti pred klopi in o tekmovanjih. Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. 
 

Starejše novice