Toplejši pomladni meseci so prinesli tudi nadloge. Med njimi so tudi klopi, ki so nevarni predvsem za naše štirinožne prijatelje.

Štirinožni kosmatinci lastnikom lepšajo vsakdan. Da so tudi dnevi naših hišnih ljubljenčkov kar se da lepi, pa je treba v toplejših mesecih poskrbeti tudi za ustrezno zaščito pred klopi. Za nasvete, katero obliko zaščite je najbolje izbrati, smo povprašali strokovnjakinjo.

Med katerimi zaščitnimi sredstvi sploh lahko izbiramo?

»Za učinkovito zaščito pred zunanjimi zajdavci so za pse na voljo kožni nanosi, ki učinkujejo en mesec. Druga možnost so ovratnice, ki zaščito nudijo od šest do osem mesecev. Vse več lastnikov se odloča za nakup žvečljivih tablet. Na tržišču so trenutno na voljo takšne, ki učinkujejo tri mesece, in takšne, ki zaščito nudijo od pet do šest tednov,« je povedala veterinarka Maša Šmigič.

Izpostavila je, da je treba ustrezno zaščitno sredstvo izbrati glede na pasmo, življenjski stil živali in okolico, v kateri se giblje. 

Kaj pa naravna sredstva za zaščito pred klopi? Šmigič odgovarja: »Naravna sredstva žal le redko nudijo ustrezno zaščito, ena od slabosti pa je tudi to, da jih je treba nanašati pogosteje.«

Kako izbrati ustrezno zaščito za svojega psa?

Če je pes zdrav in nima pridruženih bolezni se lahko brez težav odlocimo za tablete, priporočljive pa so predvsem, če ima določene težave s kožo ali pa je že kdaj imel neželeno reakcijo na kožni nanos, izpostavlja veterinarka.

Dodala je, da je v primeru, da je pes veliko v stiku z vodo, se pogosto kopa, boljša izbira tableta. 

Za mladičke veterinarji običajno priporočajo ampule (kožni nanos), čeprav so na tržišču tudi tablete, ki so varne tudi za uporabo pri mladih psih.

Sočasna uporaba dveh različnih sredstev nima smisla

Morda ste med branjem pomislili na to, da bi psa lahko zaščitili z več kot enim zaščitnim sredstvom. A pozor: »Če en preparat pri psu ne deluje, kot bi moral, torej ne nudi zadostne zaščite, naslednjič raje uporabite nekaj drugega. Uporaba dveh različnih sredstev hkrati ni smiselna.«

Zakaj so klopi za pse tako nevarni?

V času, ko so psi izpostavljeni klopom, je za zaščito pred njimi treba poskrbeti. Zakaj je to tako pomembno? 

»Pri nas so klopi zelo razširjeni zarad ugodnih klimatskih pogojev, zelo pogosto pa so okuženi - predvsem z bakterijama, ki povzročata boreliozo in anaplazmozo,« je poudarila veterinarka.

Dodala je: »Psi lahko razvijejo visoko vročino, so apatični, bruhajo imajo drisko, pojavi se lahko bolečina v sklepih in šepanje. Če opazimo kakršnekoli znake slabega počutja pri psu, ga je treba odpeljati na pregled k veterinarju.«

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dejan svinskoglaavi (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tudi psicam bo treba pregledati mednozje

. (nepreverjen)

stari kak maš tij glupe komentare . Takšeh glupih komentarof san se nej vido v obstoji sobotainfo .

In reply to by Dejan svinskoglaavi (nepreverjen)

tty (nepreverjen)

To zato ka je bil kak otrok verjetno vec krat zlorabljeni, zdaj pa te frustracije more anonimno v davati. Verjetno je tudi brez koncane sole, brez sluzbe in seveda brez prijateljov, verjetno vizualno zanemarjeni, brez urejenoga zobovja itd.… Te pa pac vse ka ma je internet… Zalostno! Te clovek se mi praf smili. Vupan ka v eni tocki v zivljenji najde strokovno pomoc

In reply to by . (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij psica, prasec tebi pa glavo preglednoti z macolo. Gnoj prekleti.

In reply to by Dejan svinskoglaavi (nepreverjen)

gladko ko puter (nepreverjen)

ka pa ovratnice so nej omenjene?

Karl Marx (nepreverjen)

Pasja princesa
Ima vedno ovratnico
Za katero je zataknjen dildo

In reply to by gladko ko puter (nepreverjen)

Pilatususs (nepreverjen)

Bognedaj da bi pisali odnosno vključili še druge živali na katere isto tak grejo klopi in povzročajo bolezni. Očitno kdor piše take ima posledice od meningitisa. Ipak gre to na možgane.

weeep (nepreverjen)

Wah te pa lejko Skarica na racun klopnih bolezni in namerno postavljenih zgresenih diagnoz sluzo par 100€,200€, 300€ prle kak de resan zdravo pravo bolezen! Najboksi del leta za prevarantske veterinare

Starejše novice