Tako Julijan s prizadevnostjo in pozitivno naravnanostjo premaguje izzive ter danes že premika noge.

Julijan Peterka je ob pomoči Slovencev dobil novo priložnost in danes z majhnimi premiki gre velikim korakom naproti.

Pred dvema letoma je doživel srčni zastoj in poznejši zapleti so razigranega fanta iskrivega pogleda prikovali na posteljo. V sosednji Avstriji se zdaj zdravi za posledicami težkih možganskih in nevroloških poškodb, s čimer se je zanj vse začelo znova.

Na svoji poti je mali borec zdaj dosegel pomemben mejnik. Ravno včeraj je namreč družina po več kot dveh letih rehabilitacije dočakala dan, ko je Julijan začel premikati noge. Oče Peter Peterka je na družbenem omrežju Facebook delil posnetek, ki prikazuje njegov napredek:

Brez predaje

Toda sam začetek okrevanja je pravzaprav bil precej zahteven.

»Na začetku rehabilitacijske poti nisem vedel, kje bi začel ali kaj naj si sploh z Julijanom začnem; upoštevajoč dejstvo, da je premikal samo oči; na babinski refleks se sploh ni odzival,« se spominja oče.

Kljub temu so se odločno lotili dela z rahlimi dražljaji in božanjem nog, s čimer je po mesecu dni začela popuščati mišična napetost. Nato so se na podoben način lotili še stopal. Celoletna prizadevanja so že privedla do izboljšanja pri desnem gležnju, leva noga bo medtem terjala še nekaj dodatnega truda.

»Gleženj na levi nama še malo nagaja, ampak bo prišel čas, ko bo tudi on popustil, kajti midva ne bova,« je odločen Peter, ki ljudem svetuje, da poslušajo svoj šesti čut in vedno postavijo svoje srce na prvo mesto.

Sicer pa so telo h gibanju spodbujali tudi s simulacijo hoje. V preteklih mesecih so tako trikrat na teden hodili, sprva brez opreme, in delali počepe:

»Z eno roko sem ga držal pod pazduho, z drugo pa sem mu sključen prestavljal noge; najprej levo potem pa desno. Začela sva s čisto kratko razdaljo, potem sva šla po stopnicah in končno cel krog po asfaltiranem dvorišču.«

Velik napredek s pomočjo nove opreme

Do še posebej velikega napredka pa je nato prišlo z nakupom tako imenovanega Upsee-ja, enega od kosov opreme, katere nakup so omogočila sredstva, zbrana v dobrodelnih akcijah po Sloveniji.

Več o tem, kako se je mali Julijan ob njeni pomoči sprehodil po domači ulici, in zbiranju sredstev preberite v povezanih novica:

Prav tako je k velikemu izboljšanju pripomogla naprava MotoMed Gracile, s katero se je družina seznanila v avstrijski Reha Kliniki, kjer je Julijan trenutno na rehabilitaciji.

Tudi ta je zelo koristila, saj Julijan z njeno pomočjo trikrat na teden trenira noge, vsakič tudi po eno uro. Večinoma se giba ob pomoči motorja, začel pa je tudi sam poganjati pedale. 

Od majhnih gibov do samostojnih korakov

Kot je dejal oče, so še vedno presenečeni, da so se te stvari začele dogajati na videz kar brez logične razlage. Toda prepričan je, da je v veliki meri zaslužna osredotočenost na cilj, pozitivne naravnanosti in pomoči dobrih ljudi.

Verjame pa tudi, da so ti majhni, na videz nesmiselni koraki vodili do tega, da je Julijan začel premikati svoje noge.

»Kljub temu, da so to majhni komaj opazni premiki, bodo enkrat veliki, ki bodo omogočili Julijanu gibanje,« je svoj zapis na spletu hvaležnostjo zaključil Peter.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grinch (nepreverjen)

Bravo, super je to slišati. Samo tako naprej.

Starejše novice