Uspelo nam je. Slovenci smo znova dokazali, da še znamo stopiti skupaj in pomagati, še posebej ko so v stiski otroci.

Julijan Peterka, ki so ga zapleti po srčnem zastoju prikovali na posteljo, se v sosednji Avstriji trenutno zdravi za posledicami težkih možganskih in nevroloških poškodb. Kot smo pisali, za okrevanje na domu nujno potrebuje posebno opremo, ki pa ni poceni. A na srečo družina pred veliko preizkušnjo ni sama.

Slovenija priskočila na pomoč 

Naša objava z Julijanovo zgodbo je pred dnevi hitro zaokrožila med ljudmi in sledil je množičen odziv. 

Na pobudo idejnega očeta potujoče pivnice na kolesih, Mateja Špeharja je pred poslovalnico Lars & Sven Burgers ob prodajalni E.Leclerc v Ljubljani zapeljal Beer Bulli. Dobro založen s pivom Pivovarne Bevog Pomurca Vasje Golarja gasil žejo in obenem zbiral sredstva za Julijana. Z nakupom piva so obiskovalci lahko tudi sami pomagali šestletniku iz Cankove in tako je nakapljalo 2.500 evrov dobrodelnih sredstev.

Za pomoč so se odločili tudi v trgovskem centru Maximus, v katerem je zaposlena dečkova mati. Tamkajšnje vodstvo je z dobrodelno gesto nekaj več kot 180 zaposlenih pozvalo, da darujejo po svojih močeh, sami pa so zbrani znesek nato še podvojili.

Ob tem pa so na eni od njihovih stojnic zbirali tudi prostovoljne prispevke obiskovalcev, ki so se prav tako velikodušno darovali.

Zbranih skoraj 29 tisoč evrov

Kot so sporočili iz Drušva Zvezdni otroci, se je akcija "Pomagajmo Julijanu" z zbiranjem sredstev v soboškem nakupovalnem središču minuli petek tako uspešno zaključila.

V dobrih devetih dneh so zbrali nekaj več kot 28.800 evrov, ki jih bodo v društvu zdaj nakazali na poseben račun, odprt za Julijana.

Starša mladega Julijana sta ob izkazanem velikodušju seveda močno ganjena. Njuno zahvalo objavljamo v celoti:

»Nečesa ne dobiš zato, ker si bolan, temveč zato, ker imaš pred sabo prihodnost.«


Močno sem se razveselil, ko se je Julijanova zgodba razširila po vsej Sloveniji. Z ženo Matejo nisva mogla verjeti svojim očem – kamor koli sva pogledala, sva videla Julijana. Kakšna dobra dela so prišla od ljudi, veliko od vas še nikoli v življenju nisva srečala. In vse to za najinega sina Julijana.

Vaša skrb za Julijana je obrodila velike sadove, saj ste v desetih dneh zbrali 28.870,04 evrov. To je veliko več, kot v tem trenutku potrebujemo. Zato smo v petek, 29. 6. 2018, dobrodelno akcijo sklenili.

Zbrani denar se bo nakazal na poseben račun, odprt samo za ta namen pri UniCredit banki. Kot sem zapisal v prošnji za pomoč, bomo sredstva porabili za nakup dveh naprav MotoMed Gracile (4.668,70 €) in Komunikator (pribl. 4.106,25 €). Preostanek denarja pa se bo uporabljal za Julijanovo zdravljenje v prihodnje. V tem primeru bom javnost obveščal o porabi denarja, ki se je zbral ob tej dobrodelni akciji.

Julijan bo po kratkem počitku nadaljeval s terapijami v sosednji Avstriji. V prihodnje pa ga verjetno čaka vsaj še ena operacija na srčku. Ne oziraje se na to, cilj zbiranja prostovoljnih prispevkov je zaenkrat dosežen. V vsakem primeru pa vas bom še naprej obveščal o Julijanovem zdravljenju.

V vsej tej preizkušnji sem se naučil, da nečesa ne dobiš zato, ker si bolan, temveč zato, ker je pred tabo prihodnost.

Veliko vas je. In vaš prispevek pomeni ravno to: Julijanu ste s svojo dobroto olajšali pot nazaj v zdravo življenje – prihodnost, katere je bil skoraj oropan; meni in ženi pa ste privabili solze v oči. Prav vsakemu od vas sva iz srca hvaležna. Resnično, družine so pomagale družini.

Mateja in Peter

Starejše novice