Vir: Facebook Občina Turnišče
Dotrajana čistilna naprava v občini Turnišče dobiva novo podobo.

Kot smo poročali v mesecu maju, so v Občini Turnišče podpisali pogodbo z investitorji za rekonstrukcijo dotrajane čistilne naprave. Obnova se je zdaj končno začela, trajala pa bo predvidoma do maja 2024. 

Rekonstrukcija čistilne naprave

Gre za čistilno napravo, ki čisti odpadne vode iz naselij Turnišče, Renkovci, Gomilica in Nedelica.

Obstoječa čistilna naprava zaradi dotrajanosti in neustrezne tehnologije biološkega čiščenja ni mogla zagotoviti zakonsko predvidenih mejnih vrednosti na izpustu, zato je bila temeljita rekonstrukcija nujno potrebna.

Nova čistilna naprava, ki bo izgrajena in preizkušena za upravljanje do maja 2024, pa bo temeljila na metodi MBBR, kar pomeni uporabo sodobne tehnologije mehansko-biološkega prečiščevanja komunalno odpadnih voda z nosilci biomase.

»Nova čistilna naprava je izjemnega pomena za trajnostni razvoj občine«

Nova čistilna naprava s sodobno tehnologijo biološkega čiščenja bo prijaznejša za okolje, omogočala bo trajnostni razvoj Občine Turnišče, povečanje števila prebivalcev ter spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest.

»Rekonstrucija čistilne naprave je izjemnega pomena za trajnostni razvoj naše občine, saj predstavlja bistveno nadgradnjo naše odgovornosti do okolja, na drugi strani pa daje potencial za dvig števila prebivalcev v občini in ustvarjanje novih delovnih mest.

Nova čistilna naprava bo imela večje kapacitete, bo energetsko učinkovitejša, z uporabo sodobne tehnologije čiščenja pa bomo v okolje vračali čistejšo vodo ter znižali obratovalne stroške. Tako bo občina v naslednjih letih tudi s tem projektom zagotovila dobre pogoje za priseljevanje mladih družin ter razvoj gospodarstva, turizma in ostalih dejavnosti,« je poudaril Borut Horvat, župan Občine Turnišče.

V okolje se bo oddajala čistejša voda

Investicija v novo čistilno napravo znaša sicer nekaj več kot tri milijone evrov, kjer več kot polovico sredstev sofinancira Republika Slovenija iz državnega proračuna, preostanek pa Občina Turnišče.

Kot poudarijo izvajalci rekonstrukcije, bo nova čistilna naprava v okolje oddajala čistejšo vodo kakor doslej, kapaciteta čistilne naprave pa se bo povečala s 4950 na 6000 populacijskih enot.

»Področji čiščenja odpadnih vod in priprava pitne vode sta temeljni dejavnosti iz področja ekologije v družbi Esotech. Največjo intenziteto pri gradnji tovrstnih projektov imamo trenutno na Hrvaškem, ogromno pa delamo tudi v Sloveniji, tako da smo tudi tega projekta izjemno veseli.

Zahvaljujemo se županu, predstavnikom Občine Turnišče in vsem, ki ste in boste kakorkoli sodelovali pri izvedbi del,« pa dodaja Marko Škoberne, predsednik uprave Esotech, d.d..

Vir: Facebook Občina Turnišče
Vir: Facebook Občina Turnišče

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bosman (nepreverjen)

Fajn. Ka pa ova tovarna - avto na lektriko? Glavno ka se je s parcelami šeftalo. E moj Borči.

šotoraš (nepreverjen)

Ka je pa z tovarno električnih otroških avtomobilov ? Nič ne hodim po tistem koncu ali to obratuje sploh ?

Hmmm (nepreverjen)

Kaj pa če si država premisli in ne bo dala penez, glede na to, da še z njihove strani ni bila podpisana pogodba in da SDS ni več na oblasti...

ena pač (nepreverjen)

pogodba podpisana maja, izvajanje pa se začalo komaj zdaj. Koliko aneksov za podaljšanje končanja del in povišanja cen je bilo ta čas že podpisanih?

3ee3e (nepreverjen)

iz katerega pdf je bil članek kopiran, ker noter so sami neki hieroglifi

009987 (nepreverjen)

kdaj je leto izgradnje? in zakaj so do sedaj izpuščali onesnaženo vodo iz tega objekta v naravo?

. (nepreverjen)

Pa še kaj se bo malega polek opralo, kot ponavadi?

Mama mia (nepreverjen)

Tak na kratko te čistilne naprave po različnih občinah ja to je en velik drek od čistilnih naprav.Dokler za čistilno napravo ne plava riba,ja je to vse skupaj za drek.Daleč od tistega kar govorite.

Starejše novice