Danes je na vrsti prva obravnava v kateri zakonca Peterka tožita ljubljanski UKC za 860 tisoč evrov. Starša sta se za tožbo odločila, ker so "Julijana oropali prihodnosti".

Lansko leto junija smo kot prvi predstavili zgodbo mladega Julijana Peterke, ki je doživel in preživel kar štiri srčne zastoje, ki pa so pri šestletniku iz Cankove pustili hude posledice. Tem pa bi se, po mnenju staršev, lahko izognili in zato bodo zdaj začeli biti bitko na sodišču.

"Obstaja utemeljen sum, tako naju z ženo, kot odvetnice, da je zdravnik opustil dolžno ravnanje in bi lahko bistveno več naredil v danem trenutku. Tožba pa tudi zato, ker je potrebno poskrbeti za Julijanovo prihodnost. Obstaja možnost, da ne bo ozdravel in bo vedno potreboval nekoga ob sebi oziroma bo potreboval terapije. Naju z ženo pa ne bo vedno zraven. Julijan je bil oropan prihodnosti," nam je nedolgo nazaj povedal Julijanov oče Peter Peterka.

Danes je na vrsti prva obravnava, včeraj v večernih urah pa se je z zapisom na Facebooku oglasil Julijanov oče. Ta se sprašuje "ali bo obramba v odškodninski tožbi zoper UKC LJ svoj zagovor gradila na tem, da Julijan že od rojstva dalje ni bil zdrav otrok, saj ima prirojeno kompleksno srčno napako, ki pa je zaradi naravnega poteka nepredvidljiva in je ni mogoče preprečiti, izkazalo za pravilno, bomo izvedeli jutri na prvi obravnavi".

Vedeli za težave, v izvidih jih niso omenili

V nadaljevanju Peter Peterka predvideva, da se bo to res zgodilo, zato se mu ob tem poraja naslednje vprašanje:

"Zakaj srčno popuščanje z vsemi anomalijami (aritmijami, dissinhronijami itd.) ni navedeno na nobenem izvidu in razvidno na ultrazvočnih posnetkih srca od januarja 2013 do julija 2016, ko je bil Julijan sprejet na Kardiološki oddelek, ko so mu zamenjali okvarjeno elektrodo?," je zapisal Peterka in ob tem dodal, da nič od zgoraj navedenega v izvidih ne piše.

Toda ne le to, da tega v izvidih ni zapisanega, zakoncema Peterka ni jasno niti to, zakaj je na vseh izvidih, od vstavitve prvega srčnega spodbujevalnika januarja 2013 do sprejema julija 2016, ko so mu zamenjali okvarjeno elektrodo z novo, navedeno, da je stanje srca stabilno, srčna akcija ritmična in krčljivost srca normalna.

Peterka v svojem zapisu omeni tudi to, da mu je zdravnik Mazić na vprašanje, ali je bilo Julijanovo srce pregledano pred operacijo julija 2016 odgovoril, da tega ne ve, ob tem pa je dodal, da je bilo na pregledu srca julija 2016 stanje srca enako kot septembra 2015, kar se tiče funkcije.

Julijan žrtev razmer na kardiološkem oddelku

V nadaljevanju zapisa se je Peterka dotaknil tudi srčnih anomalij, za katere z ženo nista vedela in opisal dogodek, v katerem jima je, njemu in ženi, zdravnik Kalan pred štirimi pričami priznal, da je Julijan žrtev razmer na kardiološkem oddelku v povezavi z enoto otroške intenzivne terapije. Peterka svoj zapis zaključi z naslednjim odstavkom:

"Julija 2016 sva jaz in žena Mateja v UKC LJ pripeljala duševno zdravega Julijana, kateremu bi morali, kot pravijo sami, z rutinsko operacijo zamenjati žico spodbujevalnika, vrnili pa so nama otroka v vegetativnem stanju. Tukaj mi dovolite, da njihovo sklepanje primerjam s požigalci, kateri hišo najprej zažgejo, potem pa jo začnejo gasiti. Na koncu ti isti, pogorišče pospremijo z besedami: "Gospod, hišo smo vam rešili!..."

Danes se torej začenja boj zakoncev Peterka z ljubljanskim UKC-jem, ki ga tožita za 860 tisoč evrov. Celoten zapis in izvide, ki jih je priložil Julijanov oče pa si lahko ogledate v spodnjih prilogah.

Spodnji izvidi izkazujejo, da so zdravniki menili, da je stanje srca stabilno, srčna akcija ritmična in krčljivost srca normalna. (Za povečavo kliknite na fotografijo)

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
butalec (nepreverjen)

Zakaj vse to tako v podrobnosti objavljate?

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

klinični center ni slab
samo vodstvo je do kurca

In reply to by butalec (nepreverjen)

ToneB (nepreverjen)

Ej ti naš mali lepotec JULIJAN, Bog naj bo na tvoji strani, angeli naj te varujejo.....Drži se mali ….

Tara12 (nepreverjen)

Julijan ceprav te ne poznam ti iz srca zelim da z atijon in mamo zmagate.Drzi se mali lepotec

sijo1972 (nepreverjen)

Naj plačajo 860.000 eurov odškodnine, zraven tega pa odvzem licence krivcu in da nikoli več ne bo mogel opravljati tega poklica, da se bo mogoče še kateri izmed njih zamislil, pa še zmeraj sem mnenja, da je večina zdravnikov dobrih.

Ne vozit ljudi (nepreverjen)

v bolnice ... zdravniki so zlonamerni ... 'nacisticni-likvidatorji' ki ne zdravijo ampak unicujejo zivljenja po 'rasisticnem' nacinu
: si Rus si njihov ... si Sovjetski si njihov in boljsi ... 'vse druge treba uniciti'

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

No samo razmišljanje v drugo smer. Če bi bil zdrav potem ne vem zakaj ste ga peljali v bolnišnico in drugo, prebrala sem skoraj vse kar ste do sedaj objavljali in videla, da se je napaka na srcu videla že med nosečnostjo. Če ste se takrat sklicevali na boga ne vem zakaj so naenkrat zdravniki krivi za vse težave. NArava je pač nepredvidljiva in tudi zdravniki niso bogovi, čeprav bi si to seveda želeli. Iskati sedaj pravico na sodišču za nekaj kar si nisi hotel priznati že med nosečnostjo je licemersko. Seveda pa malemu vse dobro čeravno ga tako izpostavljanje sigurno ne zdravi.

Novapomlad (nepreverjen)

Tudi jaz sem si takoj, ko sem prebral naslov članka, zastavil isto vprašanje: zakaj ste zdravega otroka peljali v UKC? Normalno, ni bil zdrav ...

In reply to by gostja (nepreverjen)

La.ra.ra. (nepreverjen)

Tudi jaz se strinjam...sicer ne da bi imeli pravico soditi...edino ljudje, ki so vpleteni v določene situacije vejo točno kaj se je dogajalo, ostali lahko samo držimo tišino... Ima pa vsaka zgodba dve strani in vsak si jo razlaga drugače, upajmo da se stvari obrnejo v dobro otroka nima veze kaj kdo pravi, na boga pa se ne morete zanašati, zelo zanimivo se mi zdi da se ta tema še tako sili v ospredje...saj se bo čez kakih deset let manj to sem sigurna.
Vseeno imam občutek (brez zamere to je samo moje mnenje), da se veliko strupa širi preko medijev, to, da vse takšne podrobnosti date v članek se mi ne zdi primerno, po eni strani dajate vse stvari v javnost, kasneje pa se ljudje tožijo, da jih drugi sodijo in se vmešavajo, le kako se nebi ko pa itak v vsako zadevo vpletete javnost? nevem no...

In reply to by gostja (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Tudi meni so se podobna vprašanja oz. dileme takoj pojavile.
Zdravega v bolnišnico - potem pa........
Ne vem no, ne bi rad izpadel nekši ....drekator.

In reply to by La.ra.ra. (nepreverjen)

kirurska klinika (nepreverjen)

Škoda, da starša morata vlagati tožbe in se po nepotrebnem obremenjavti s takimi stvarmi zgolj zaradi tega ker ustanova vsaj od osamosvojitve ni vodena, kot bi se pricakovalo za najvecjo bolnico v drzavi, Dejstvo je, da bolnica ima denar za izplacilo vsaj 1000 ljudi, ki niti enkrat letno ne prestopijo prag bolnice medtem ko za mediacijo nekaj 100 tisoc evrov pa denarja ni. Da o izmisljenih delovnih mestih, ko se ljudje le sprehajajo po ukc od tocke a do b posebej splohne omenjam....

Dinarček (nepreverjen)

Na koncu je vedno denar. Najprej se je zbiral denar za zdravljenje otroka. Zdaj je denar za tožbo. Izračunano je, da je domnevna zdravniška napaka vredna 860 tisoč evrov. Vedno gre za denar.

Olosh (nepreverjen)

Čakaj malo, zakaj pa pelješ zdravega otroka v bolnišnico? Samo tak me zanima....malo zavajujoč naslov in izjava.
Vem ja, otrok je sedaj bolan in upam, da mu bo zdravljenje olajšalo življenje, ampak a se je ob vsem tem resnično potrebno čisto vedno spravljati na bolnišnice in zdravnike?

V tem ljudje nenehno iščejo uteho in iščejo krivca, kjer ga dejansko ni. Bolečina in skrbi so sigurno velike, ampak starši premalokrat prevzamejo odgovornost in potem iščejo pozornost preko medijev in tožb.

? (nepreverjen)

Spoštovani oče!
Takšne zgodbe ne pašejo ne na Facebook in tudi na sobotainfo ne! Ste to želeli? Takšne komentarje?
Vse skupaj je preresno, da bi lahko laiki to ocenjevali, osnovo za to pa ste jim dali sami. Pa bodite prepričani, da vam nihče ne na fb ali kakšnem drugem portalu ne bo mogel pomagati.

czd (nepreverjen)

Kakšno škodo si delajo ljudje ,ki zmeraj iščejo krivca za svoje težave.

ToneB (nepreverjen)

Saj komentiram, zakaj te takoj zbrbrišete? Kaj vidva starša nista verna v naši veri Jezusa Kristusa? Pa vseeno JULJANU želim vse lepo in BOG naj mu pomaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!

šandor (nepreverjen)

Bog mu je tako pomagal, da mu je koudiša z otroka naredo.......Pa vse dobro otroku!

In reply to by ToneB (nepreverjen)

lujzek 1 (nepreverjen)

tudi sam imam otroka s pos.potrebami,ampak nikoli se nisem nikjer izpostavljo,še najmanj,da bi na internetu objavljal izvide,to so naše osebne zadeve in to po mojem mnenju ne spada na internet

Jusuf (nepreverjen)

Zaj smo pa tan.... Ge se vse vrti okoli pejnez..... Jeben ge pejneze bog vama je reso dejte mogoče bi gnes že bili brez njega in to za menej zadostno poplačilo.. Pomali okreva mogoče de enga dneva normalen in de vse ok. Ali pejenz vsakoga človeka obrne in tej pejenze če dobite nete mele bogastvo kak ga mate z malin... Moje mišljenje...

Strijc Džouže (nepreverjen)

Neven čemu vse to objavljanje po Facebooku, medijih in celi pomp. Naj Bog da malemu Julianu zdravja ampak nevem če lahko ves ta pomp kaj dosti koristi. Vsak hoče imeti svoj prav, naj nekdo odgovarja za napake, če so bile storjene. Vseeno pa je za take razsoje pristojno sodišče in nihče drug!!

sizif (nepreverjen)

Novinarji Sobotainfo, naj vas popravim: "s Cankove" in ne "iz Cankove", ker se gre "na Cankovo" in ne "v Cankovo".
lp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice