V Domu starejših občanov Ljutomer so minuli petek zabeležili dva primera okužbe, danes jih je okuženih že šest oskrbovancev.

Za preprečitev nevarnosti širjenja okužb je županja Ljutomera Olga Karba izdala odredbo, da se zapreta oba ljutomerska parka, dodatno pa so omejili gibanje na javnih površinah v okolici doma starejših občanov. Domovi za starejše so namreč še posebej problematični v epidemiji koronavirusa, saj so starejše osebe ravno najbolj ranljiva populacija v primeru okužb.

Še posebej je zaskrbljujoča situacija v Metliki in Šmarju pri Jelšah, zato se pristojni v ljutomerski občini toliko bolj zavedajo, da morajo storiti vse, da ne pride do takšnega scenarija tudi pri njih.

"Smo v stiku z vodstvom doma in jih pozivamo, da nas naj seznanjajo z njihovimi ukrepi, saj je občinska civilna zaščita v pripravljenosti, da jim pomaga," pojasnjuje Karba, ki še pravi, da so okrog doma in v bližini tamkajšnjega parka vzpostavili redarsko službo in strogo nadzirajo gibanje ljudi.

Starejši občani prihajali po malico v dom

Dom starejših občanov Ljutomer je sicer do nedavnega izvajal tudi storitev malice za zunanje uporabnike, kar bi lahko predstavljalo dodatno tveganje za širjenje okužb. Kot pravi ljutomerska županja, so v občini zaskrbljeni in absolutno proti temu, da bi starejše osebe same prihajale po topel obrok.

"Rdeči križ na tem področju deluje dovolj dobro, če bo pa potrebno, pa bomo vzpostavili kuhinjo za občane v stiski," še razloži Karba.

Po zagotovilih direktorja doma starejših Tomislava Nemca od konca prejšnjega tedna storitev malice za zunanje uporabnike ni več mogoča, je pa potekala do minulega petka na stranskih vratih brez osebnega stika.

Vseh šest obolelih oskrbovancev ostaja v domu za starejše, počutijo se dobro, so v popolni izolaciji in vodstvo doma išče možnosti, da bi jih nastanili ločeno, pojasnjuje direktor doma. Vse osebe, ki so bili v stikih z obolelimi, so testirali in bodo predvidoma jutri dobili rezultate. 

Je okužba ušla v mesto?

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, pa sta se minuli petek pozitivna oskrbovanca, prosto gibala v Ljutomeru, obiskala naj bi celo trgovine in bencinski servis. Nemec je sicer povedal, da so sprejeli vse ukrepe že 16.3, poleg omejitve izhodov tudi potegnili trakove in postavili opozorilne napise.

Direktor doma kljub temu dopušča možnost, da je prišlo do kakšnega izhoda, ampak trdi, da on glede tega ni bil seznanjen. 

Domovi za starejše najbolj kritični

Po uradnih podatkih je v domovih za starejše po vsej Sloveniji z novim koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih, so za STA potrdili na ministrstvu za delo. Najbolj kritično stanje je v Šmarju pri Jelšah, kjer je okuženih 60 oskrbovancev in 11 zaposlenih, do sedaj pa so zabeležili že 4 smrtne primere. 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
inokss (nepreverjen)

kaj novega?

12 (nepreverjen)

Se bo zanimivo

Lotmerzanar (nepreverjen)

Okuzene lociti od zdravih (ne v DSO ampak na povsem loceni lokaciji), prav tako osebje, ki je oskrbovalo okuzene. Ex Hotel Jeruzalem, HotelM Mala Nedelja,... Amen

😫 (nepreverjen)

Hotel Mord. Pravo ime😪😪😪

In reply to by Lotmerzanar (nepreverjen)

Milko Djurovski (nepreverjen)

Hotel Grozd :)

In reply to by 😫 (nepreverjen)

Sobočanc (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bedaka. Upam ka crkneta.

Anonimous (nepreverjen)

Dejmo znizat povprečno starost Slovencev bravo

inokss (nepreverjen)

SOBOTAINFO, PITAJTE KOMUNALO, FISO, VENTO KELKO DO KASEJRALI ZA DVAKRAT DNEVO RAZKUZEVANJE SKUPNIH PROSTOROV.
ZACA SE CECANJE PEJNEZ!!

Jilo (nepreverjen)

K nan znankar na Goricko sploj ne povahajo. Ka bi bar kaj javili ali obvestili. Samo kaserati znajo, ranc ene zarnice so nej sposobni zamenjati.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Jilo (nepreverjen)

K nan znankar na Goricko sploj ne povahajo. Ka bi bar kaj javili ali obvestili. Samo kaserati znajo, ranc ene zarnice so nej sposobni zamenjati.

In reply to by inokss (nepreverjen)

osd (nepreverjen)

Večje debile, kot so redarji težko najdeš. Tudi župani ne zastajajo kaj veliko. Oni potegnejo trak in postavijo debila na cesto.
Pa kaj mislijo, da bo virus pobegnil iz doma? Saj je dom že 2 tedna zaprt. V kolikor pa kakšn stanovalec odide v mesto pa tudi ne moreš veliko, ker noben dom ni zapor in negovalci niso pazniki. Tudi, če je trak in imbecil na cesti bo lahko stanovalec doma šel pri vratih, na teraso in je že zunaj.
Nihče se pa ne vpraša, če je kakšen od zaposlenih mogoče okužen in tega sploh ne ve, ker normalno deluje in dnevno gre tja in domov. In zaposlenih je nekaj deset.

Lotmeržanar (nepreverjen)

Redarji so zato, da pazijo, da kdo drug ne prehaja. Do včeraj so si ljudje v dom hodli po malico, a ti misliš, da je to normalno? Dodatno še vozijo malice okoli iz istega doma. Očitno je, da se ni upoštevalo ukrepov s strani N IJZ. Če ne do tega ne bi prišlo. Danes jih je že 16, misliš da zaradi tega ker so se držali pravil? Niti v Metliki in Šmarjah je ne tak hitro raslo.

In reply to by osd (nepreverjen)

Djkdkdkd (nepreverjen)

Naj mi ne nesce povej kak je virus priso v dom sploj???

Günja (nepreverjen)

Mijsliš ka zaposleni tan spijo? Nej! Idejo domov, v bauto itd. Lejko majo asimptomatsko okužbo. Pa očitno so lejko oskrbovanci sami ger steknoli okužbo če pijše ka so odili v baute.

In reply to by Djkdkdkd (nepreverjen)

Zupko (nepreverjen)

Naj se malo v puconce v dom za ostarele precekerajo, ka tan brez zascite idejo po geste v Zvezdo, pa jo not v dom prinesejo brez zascite.

.. (nepreverjen)

eee draga županja,malo si se prekasno domislila tega.

Jajo (nepreverjen)

Seveda so se gibali, predvsem baje neki gospod, ki je baje celo imel dovoljenje vodje doma, da se lahko giblje okrog, baje je ta isti gospod bil okuzeni kasneje, uporabljal naj bi celo vhod za zaposlene. Seveda se bo zdaj to vse zanikalo... Vprasajte zaposlene raje, ki so tam.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice