Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vam v okviru kampanje »EU varujemo skupaj« na sejmu Agra predstavlja evropske junake vsakdana.

Četrti dan sejma smo gostili slovensko junakinjo Ireno Likar, naravovarstvenico in zagovornico ohranjanja prvin ekosistema. 

Kampanja »EU varujemo skupaj« poudarja vlogo posameznikov - junakov, ki skrbijo za temeljno varnost Evropske unije. Varnost je širok pojem, ki določa in pogojuje naša življenja. Ogroženost planetovega ravnotežja vpliva tudi na ogroženost človeka. 

»Ljudje še vedno niso dojeli, kako zelo pomembno je ohranjati naš planet. Dokler obstaja ideja, da bomo šli na Mars, je to zaskrbljujoče,« v smehu pove Likarjeva.

Varstvo naravnih vrednot poslanstvo Likarjeve

»Sama po sebi nisem radikalni naravovarstvenik, zasledujem pa cilje trajnosti, da nekaj ostane za naše potomce in zanamce,« je uvodoma razložila Likarjeva. 

Varstvo okolja je vrednota. Naravne vrednote obsegajo vso naravno dediščino na območju Slovenije. Naša junakinja Irena Likar, se kot vodja projekta Life Stržen na Notranjskem regijskem parku bori za povrnitev in obenem ohranjanje prvotne struge največjega presihajočega jezera v Evropi.  

Cerkniško jezero je vključeno v mrežo Evropske unije Natura 2000, ki predstavlja steber varstva narave v Evropi. Po mnenju Likarjeve je Natura 2000 zgolj ena usmeritev, osnova, kako naj bi se delalo in v nadaljevanju poudari, da je trenutno stanje predvsem doprinos pridnih rok lastnikov. 

V preteklosti prekopani vodotoki spremenili jezero

»Ljudje so želeli Cerkniško jezero izsušiti«, pravi Likarjeva. Razlogov za to je bilo več, eden izmed glavnih pa je bil povečati obdelovalne površine na območju presihajočega Cerkniškega jezera.

Izvedene regulacije so povzročile negativne spremembe v naravnih procesih in močno spremenile ekosistem slovenskega bisera. Življenjske razmere vrst, vezanih na vodne in obvodne življenjske prostore, so se poslabšale. S tem se je zmanjšala tudi biotska pestrost območja in stabilnost ekosistema.

Renaturacija jezera v rokah domačinov

S problematiko umetnega izravnavanja strug Cerkniškega jezera se slovenska junakinja ukvarja že deset let. Glavna aktivnost projekta sestoji iz povrnitve prvotne struge Cerkniškega jezera, natančneje že poteka obnova struge Stržen. »V sodelovanju z lastniki zemljišč in kmeti ga poskušamo preusmeriti nazaj v prvotno strugo«, razloži Likarjeva. 

Life Stržen je kompleksen projekt, katerega del aktivnosti je namenjen tudi komunikaciji oziroma ozaveščanju in sodelovanju z lokalno samoupravo, in drugimi deležniki, pojasni Likarjeva. V ta namen je bil vzpostavljen tudi projektni svet za sodelovanje, ki izvaja številne aktivnosti. 

Želja je, da jezeru vrnemo podobo iz Valvasorjevega časa in nadaljujemo z odpravljanjem zgodovinske krivice, ki je bila jezeru storjena. Mogoče je ta za enkratnega obiskovalca območja nevidna in je ne opazi … domačini, predvsem starejši, pa vsi povedo, da jezero ni več tako kot včasih.

Območje jezera skriva številne posebnosti

Na območjih jezera se skriva tudi edino gnezdišče skrivnostne ptice bobnarice. Gre za zelo redko in slabo raziskano vrsto ptic iz družine čapelj, ki živijo v trstičju in na zaraščenih površinah. Z varovanjem bobnarice, ki je na vrhu krovne verige se posledično varuje še vse ostale ptice, ki potrebujejo podobne življenjske pogoje, obrazloži naravovarstvenica. 

Likarjeva s ponosom poudari: »Edino gnezdišče je na Cerkniškem jezeru, zato smo nanjo še posebej ponosni«. 

Dogodek se je zaključil z mislijo: »Primorani se bomo naučiti živeti bolj skromno in iti iz tega mehurčka udobja, in razmišljati za naprej.« Zavedanje o pomenu varovanja okolja se prebija v ospredje, tako na ravni posameznika kot družbe, zato so dogodki, kot je ta dobrodošli.

Komentarji (6)

tuncika

Slovenska junakinja je borka za ohranjanje narave???????????????????. Ali tudi narave na južni meji Slovenije ????????????????? ali pa "namišljene in imaginarne lokacije" za katero še sama nima imena !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nikalooo (ni preverjeno)

Sto je tau in ge ta oseba svoj kruh sluzi?

Nature (ni preverjeno)

Vau, junakinja? Samo da ne bo narodni heroj kot v komunizmu.

Nature (ni preverjeno)

»Ljudje še vedno niso dojeli, kako zelo pomembno je ohranjati naš planet. Dokler pa je ideja, da bomo šli na Mars, je to zaskrbljujoče,« v smehu pove Likarjeva.

Iz tega sklepamo, da ko bomo pa lahko sli na Mars lahko unicimo zemljo in ne bo vec zaskrbljujoce. Ironija. Dokler imas enohiso jo cuvaj, koias ze dve lahko ena zgori.

ZAPRAVLJANJE DENARJA (ni preverjeno)

"Slovenska junakinja, borka, naravovarstvenica, kmalu bo narodni heroj itd itd. Bedarija, brezzvezno modrovanje žalostno je to, da v tej Sloveniji bolj klamfe sereš več veljaš in bolj te država financira seveda z našim denarjem.
To vse nagnati in ukiniti poslati jih delat, da bodo z delom ustvarjali dodano vrednost za to državo ne pa trošili denar.
Ravno bo zdaj ona spremenila svet iz neke vokojebine Slovenije za katero nihče ne ve če sploh obstaja.

lauraas (ni preverjeno)

Kriva je prenaseljenost!!!

Starejše novice