V prazničnem decembru se Slovenci povprečno zredimo za kar dva kilograma, saj pojemo precej več nezdrave hrane in popijemo več alkohola.

Ker imajo jedi z veliko kalorijami majhen volumen, se želodec težje napolni, zato želodčna in črevesna stena ne pošljeta signala, da sta polna. Hrana z veliko maščob in sladkorja zaradi pomanjkanja vlaknin prav tako negativno vpliva na prebavo. 

Kombinacija prenajedanja in stresnih priprav na praznike še posebej obremenjuje telo, predvsem želodec in jetra, sporoča Lekarniška zbornica Slovenije. Tako imamo občutek, da hrana obleži v želodcu, pojavijo se tudi napenjanje, krči in bolečine v želodcu, rahlo spahovanje, vračanje želodčne kisline v požiralnik in zaprtje.

Zaradi prazničnih skušnjav priporočajo, da si postavimo omejitev, koliko pojesti. Priporoča se, da zadnji obrok zaužijemo vsaj dve uri pred spanjem, da želodec lažje prebavi, hkrati pa hrano tudi dobro prežvečimo.

Zamaščena jetra ima kar četrtina Slovencev

Poleg sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter bolezni pljuč, ki jih lahko praznične prehranske pregrehe še poslabšajo, pa lahko te povzročijo tudi zamaščenost jeter. Te so nekoč pripisovali tistim ki popijejo preveč alkohola, a so podrobnejše analize dokazale, da zamaščenost jeter spodbujajo tudi stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje določenih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja in še drugi dejavniki. 

Zamaščena jetra ima kar četrtina Slovencev. Gre za bolezen, pri kateri se v jetrih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti.

Jetra morajo opraviti več kot 500 funkcij v telesu, kar pa zaradi obremenjenosti s strupi ali prekomerno zamaščenostjo težje opravljajo.

Peta nacionalna raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog, ki je potekala leta 2016, je sicer pokazala, da se polovica odraslih v Sloveniji prehranjuje pretežno nezdravo, več kot polovica jih je prekomerno težkih.
 

Komentarji (1)

Landini

To se meni zdi pretirano. Lahko ješ kolikor hočeš. Samo se gibat moraš več kot običajno.

Starejše novice