Minuli konec tedna so policisti zaradi zagotavljanja zdravja vseh prebivalcev Slovenije preverjali, ali prebivalci spoštujejo prepovedi gibanja in zbiranja, ki so bile 30. marca.

Poostren nadzor so izvedli na avtomobilskih cestah ter ostalih državnih in lokalnih cestah.

Med nadzorom, ki so ga na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali od petka do nedelje, je sodelovalo 139 policistov. Kontrolirali so 3.348 voznikov in pri tem ugotovili 103 kršitve odloka.

Od tega so v 69 primerih izrekli opozorilo, za 34 kršitev pa bodo podali predlog drugemu prekrškovnemu organu (Zdravstvenemu inšpektoratu RS). 

Pri voznikih, ki so jih ustavili, so policisti ugotovili tudi 38 ostalih kršitev cestnoprometnih predpisov (vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi, neizpolnjevanje pogojev za udeležbo v cestnem prometu pri voznikih in vozilih itd.).

To so naj pogostejši izgovori

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje itd. 

Policisti ugotavljajo, da so vozniki zelo iznajdljivi pri opravičevanju razlogov vožnje v času veljave odloka.

Kršiteljem odloka izrekli že 1.366 opozoril

Policisti od uveljavitve odloka izvajajo nadzor nad upoštevanjem odloka na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti.

Tako so policisti v dneh veljavnosti odloka (od 30. marca do 5. aprila) izrekli 1.366 opozoril, v 1.574 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Kontrole so izvajali na več mestih, in sicer tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države, ter se odzivali na prijave občanov ter drugih nadzornih organov.

Omejitve se večinoma spoštujejo

Policija v večini primerov ugotavlja okoliščine potovanja/gibanja ljudi, pri čemer najpogosteje ugotavljajo, da ljudje spoštujejo omejitve in da med občinami potujejo osebe, ki spadajo v izjeme. Pri tem policisti pogosto upoštevajo življenjske zdravorazumske okoliščine ljudi, če slednji pri tem upoštevajo varnostne ukrepe.

Tiste, ki zaradi malomarnosti ali ignorance kršijo določila odloka oziroma zakona o nalezljivih boleznih, pa napotijo na naslov stalnega bivališča oziroma jim ukažejo upoštevanje odloka. Policija ni pristojna za izvedbo prekrškovnih postopkov po zakonu o nalezljivih boleznih, zato ugotovitve odstopajo Zdravstvenemu inšpektoratu.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pezio (nepreverjen)

Najpogostejši izgovori pri nadzoru so bili povezani z oskrbo starih staršev, obiskom sorodnikov ali prijateljev, popravilom vodovoda pri znancu, delom na vrtu v drugem kraju ali obiskom vnukov, nekateri so navajali, da gredo iskat zaščitna sredstva v svoje podjetje itd. ...ne razumem kakši izgovori so to če je pa dovoljeno iti k staršem in obdelovanje zemlje ,sadovnjakov,vinogradov itd v drugi občini če imaš tam...ne štekam kaj se greste in pišete da so to izgovori..žalostno

Gost8916 (nepreverjen)

Naslednjič kda te si prosili večje plače se ne obračajte na narod kak vedno, se van poseren na vašo plačo. Osel gre enkrat na led, policaj vedno znova, zaj se vladi v rit vlečete, kda do van plačo krej jemali te te se pa narodi - ali nemo pozabili, te tüdi ite vaši vladi rit lijzat. Tu j*bete narod v glavo, kak da bi bili turistično velemesto. Razmin nadzor na turističnih točkah ampak ka se na vsaki meji občine postavite pa ustrahujete ljudi to pa je višek!!! Nemrete primerjati občine Hodoš pa Ljubljane!!!

Beli Strojan (nepreverjen)

Zanimivo PU MS 12 kršitev, le en predlog ZIRS ..pridni šttumfeki pri nas......., PU LJ 25 kršitev in 25 predlogof ..toti pa so zgleda cepleni proti zdravi pameti FSI

Princ (nepreverjen)

Čisti idiotizem vi pa bi lahko poročali kaj pametnega.....

luc-ifer (nepreverjen)

Zdaj se vidi kvaliteta sprejema zakonov o občinah je bilo potrebno vsakome malo bole vplivnome dati občino 212 so naštemplali, zdaj pa pogldnimo kak so ništerni prebivalci priviligirani majo vse ništerni niti baute ka od mesnice sploj ne gučimo, policija pa tej gluposti podpera dobro je napiso gda do štrajkali te naj idu k vladi ne pa prositi podporo pri narodu?

Vipko
Truplo

S tem komentarjem se čisto strinjam, razen, da policija pač dela, kar so njene naloge in te so, da sprovajajo v tem primeru ta odlok o prepovedi! Občin je preveč, razlike v površini in dobrinah pa tudi enormna. Tudi za bolniške sem trdil enako: en Ljubljančan se lahko giblje vemo kam vse, dočim npr. en Kobilčan ne more praktično stran od hiše. Bolniška... ampak morda ima zlomljeno roko, pa bi rad samo šel, ker ima zdrave noge in zaležanost tudi ni dobra, nekam ven, proti drugi vasi... da res samo ne poseda doma in potem zboli še za... Enako je sedaj s to prepovedjo... se strinjam, da je bilo nekaj potrebno storiti glede tistih "izletnikov", ampak tole sedaj tudi ni posrečeno. Sicer pa... vzdržimo kakšen mesec dni in morda bo to z majem ukinjeno?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Medeja123 (nepreverjen)

Zelo nesramen zapis, da je SKRB ZA STAREJŠE IZGOVOR! Sram vas je lahko!

afta he (nepreverjen)

Res piscu tega zapisa ali pa če so to rekli policisti, da je to izgovor, bi jim dal v roke družinski zakonik, kjer med drugim piše, da so otroci dolžni skrbeti za starše ali stare starše.

In reply to by Medeja123 (nepreverjen)

pezio (nepreverjen)

ja tudi jaz sem povzel nihovo izjavo in se čudim kakši izgovori so te če greš k staršem ali deklat na svojo zemljo...halo...ove naj kaznijo keri jih hočejo s tem okrog prinesti ampak nemrejo takše pisati na neti.

In reply to by Medeja123 (nepreverjen)

Beili (nepreverjen)

Migranti se pa lejko naokoli setajo? Pa delavci po tovarnah en na drugen guzvajo, ka te sto misli ka ma sto gor masko, zadenj cas ka se ze enoug pove zakoj se tu sploh ide, mislin politika pa sindikati. Na enoj strani nas zapirajo v stanovanja pa strasijo, drugi den pa se skup delat pelamo, pa cakamo da do nas policaji stavljali . Dol se ze naj ti strokovnjaki sedejo z vlado pa resne ukrepe sprejmejo, kak v vidi do s temi unicili privatnike, velka podjetja pa kao da so imuna na covid

čarni vrag (nepreverjen)

Nemški virolog Hendrik Streeck trenutno izvaja pilotno študijo za določitev razširjenosti in prenosne poti za Covid19 patogena. V intervjuju pojasni: "Podrobneje sem si ogledal primere 31 od 40 umrlih iz okrožja Heinsberg - in nisem bil zelo presenečen, da so ti ljudje umrli. Eden od pokojnih je bil star več kot 100 let, in navadni prehlad bi lahko privedel do smrti. "Prenos prek kljuk vrat in podobno, tj. tako imenovane okužbe z s dotikom v nasprotju s prvotnimi domnevami doslej ni mogel dokazati.

Sad22 (nepreverjen)

avstrijci do pomali zacali odpravljati te sankcije, tak ka nasi nedo meli moznost gucati ka se inacig ne da.mogoce do tudi v dani statisticni podatki katere skupine so najbolj ogrozene, vceraj je nasa priznana infektologinja povedala da pac moramo biti pripravljeni da nas bo ta virus vsako leto prizadel, in da so v vecini ljudje precej odporni na njega, zdaj je pa cas da sprejmejo ukrepe ki bojo zivljenje vrnili na kolikor toliko normalo, bo pa potrebno v bodoce vec dati na zdravstvo, vec zaposlitev, da bojo delovni pogoji boljsi, urediti to nabavo medicinske opreme,brez teh posrednikov., imeti strojno opremo za izdelavo zascitne opreme pripravljeno . Zdaj je idealna priloznost da zadeve uredimo na boljse,

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice